Vinden rusker godt i Faxe Ladeplads på det sydøstlige Sjælland, da TV2 ØST kommer forbi. Og selvom solen skinner, er humøret ikke helt i top hos den lokale folketingskandidat, socialdemokraten Tanja Larsson.
- Jeg er selvfølgelig brandærgerlig over, at det ikke er mig, der er inde at repræsentere Danmark og den her del af Danmark på Christiansborg, siger hun til TV2 ØST.
Hun bor selv i Faxe Ladeplads og er især optaget af de udfordringer, den lille by ved Faxe bugt står med – for eksempel at der kan være mange kilometer til både uddannelser, sygehuse og læger.
Jeg har kendt gamet inden jeg stillede op og ved, at sådan noget her kan ske
Det var nogle mærkesager, der vakte genklang hos mange i lokalbefolkningen, og derfor fik hun 4.197 personlige stemmer på valgdagen. Det er endda flere end den magtfulde Henrik Sass Larsen (S) fra Køge, som fik 4.017 personlige stemmer.
Ikke desto mindre var det Sass-Larsen og ikke Tanja Larsson fra Faxe Ladeplads, der fik Socialdemokratiets 8. mandat i Sjællands Storkreds. For når man blot stemmer på Socialdemokratiet og ikke en bestemt kandidat, lander stemmerne hos den, der står højest på stemmesedlen i valgkredsen.
Selvom Tanja Larsson stod øverst på stemmesedlerne i Faxekredsen, står Henrik Sass-Larsen højere på listen i resten af kredsene i Sjællands Storkreds – og derfor kunne han snuppe det sidste mandat.
Artiklen fortsætter under billedet
Lokale kandidater kender livsvilkårene
Tanja Larsson er ærgerlig over ikke at være blevet valgt, man har også accepteret, at det nu engang faldt sådan ud.
- Jeg har kendt gamet inden jeg stillede op og ved, at sådan noget her kan ske, siger hun til TV2 ØST.
Jeg kender de livsvilkår, vi har. Det gør en forskel, at det er en lokal, der er på Christiansborg
Der er dog stadig én ting, der nager hende. For selvom der er valgt 179 medlemmer til Folketinget, blev der ikke valgt en eneste lokal kandidat fra Faxekredsen, som dækker Faxe og Stevns Kommune. Derfor frygter Tanja Larsson, at egnen kan blive glemt, når der skal laves politik.
- En lokal kandidat er jo et talerør. Jeg repræsenterer de mennesker, der bor herude. Jeg kender demografien. Jeg kender de livsvilkår, vi har. Det gør en forskel, at det er en lokal, der er på Christiansborg, mener Tanja Larsson.
Artiklen fortsætter under billedet
Lokale undrer sig
På Hovedgaden i Faxe Ladeplads er der også skuffelse at spore. Uffe Andersen, som selv bor i byen, vil ikke bebrejde de politikere, som blev valgt – men de mangler noget.
Tanja havde så mange stemmer, så vi forstår ikke den udregning, der er blevet lavet
- De kommer jo mest fra hovedstaden og de store byer. Herude på landet mangler vi, at der kommer nogen ind, som kan holde fast i nogle af de ting, der bliver sagt om, at vi skal passe på hele Danmark, siger Uffe Andersen.
Den lokale butiksindehaver Gitte Frederiksen er helt enig.
- Jeg synes, det er ærgerligt. Tanja havde så mange stemmer, så vi forstår ikke den udregning, der er blevet lavet. Hun havde faktisk fortjent at komme ind. Hun havde virkelig arbejdet for det, mener Gitte Frederiksen.
Artiklen fortsætter under billedet
Kendt veteran håber på mere lokale opbakning
Tanja Larsson får også opbakning fra en kant, der for udenforstående kan virke lidt overraskende:
- Det var enormt ærgerligt, at hun ikke fik de sidste stemmer, mener Jacob Panton fra Valløby på Stevns.
Han stillede nemlig selv op til Folketinget for Venstre, og selvom de kæmper om de samme vælgeres gunst og dermed er konkurrenter, har Jacob Panton, Tanja Larsson og Enhedslistens Sejer Folke ført valgkamp sammen – ikke mindst for at sikre, at en af de lokale kunne få en plads på borgen.
Artiklen fortsætter under billedet
Jacob Panton er krigsveteran og er kendt fra dokumentaren Soldaten der ikke ville dø fra TV2. Ligesom Tanja Larsson kom han dog ikke ind.
- Jeg skulle bare have haft omkring 1.000 stemmer mere – så var jeg inde. Det hjælper selvfølgelig, og det giver motivation til at prøve igen, siger Jacob Panton.
Han er nemlig stadig fast besluttet for at kæmpe for egnen.
- Jeg synes, det er enormt trist, at vi ikke får en lokal kandidat valgt ind. Jeg synes faktisk, vi havde et godt felt i år. Det undrer mig, at man ikke kan samarbejde bedre i Faxe og Stevns Kommuner om at få en lokal valgt ind, siger Jacob Panton.
Vi er et område, der er blevet nedprioriteret hvert eneste år. For hver eneste regeringsperiode er vi blevet nedprioriteret
Han håber, at vælgerne på Stevns og i Faxe Kommune i fremtiden vil blive bedre til at sætte krydset ved de lokale kandidater.
- Vi er et område, der er blevet nedprioriteret hvert eneste år. For hver eneste regeringsperiode er vi blevet nedprioriteret, siger Jacob Panton og fortsætter:
- Hvis vi skal have noget løftet her, så er vi nødt til at have en lokal valgt ind.