På overfladen er Sø Torup Sø umiddelbart et smukt syn.
Under vandoverfladen er historien en ganske anden.
Alt tyder på, at vi ser ind i endnu en rædselsvækkende iltsvindssæson
Torsdag begyndte en ugelang ekspedition, hvor miljøorganisationen Greenpeace tager rundt i Danmark og undersøger tilstanden i landets søer.
Første stop er Sø Torup Sø i Haslev, og dagens resultater er ikke ligefrem gode nyheder ifølge Greenpeace.
- Alt tyder på, at vi ser ind i endnu en rædselsvækkende iltsvindssæson, som nok kommer til at måle sig med sidste år, hvor vi nok havde det værste iltsvind i 25 år, siger Christian Fromberg, der er kampagneleder for landbrug, skov og natur i Greenpeace.
- Der er allerede livløst, når vi dykker rundt herude. Det er ret rædselsvækkende, at der faktisk ikke rigtig er noget planteliv eller fiskeliv, vi overhovedet kan spotte dernede lige nu. Det burde vrimle med liv.
Flere alger og færre fisk
Sø Torup Sø er fredet og er Sjællands næstdybeste sø.
Jesper Petersen har boet tæt ved søen i 27 år og har gennem tiden fulgt søens udvikling med stor bekymring.
- Der kommer flere og flere algeforekomster, der er voldsomme. Fiskedøden er også tiltagende, siger han.
Torsdag har han fulgt miljøorganisationens undersøgelser ved vandet.
- Jeg har set billederne, hvor der blev filmet i otte-ni meters dybde, og det viser en sø, der har ændret sig meget, siden jeg var dreng og svømmede her i 1970'erne.
Jesper Petersen håber, at dagens arbejde kan bidrage til mere opmærksomhed omkring søens forhold.
- Det er meget sent at gøre noget, men der skal gøres noget. Vi skal have stoppet ulykken.
Et ''ørkenlandskab''
Ifølge Christian Fromberg burde søen være et af de klareste vandområder i Danmark. Men dagens undersøgelser viser en bund, der er badet i fedtemøg.
- Det ligner et ørkenlandskab, når vi kommer bare lidt under vandoverfladen. Det er et ret trist syn, der møder os, selv her ret tidligt på sæsonen for iltsvind, siger Christian Fromberg.
Ved hjælp af måleudstyr, dykkere og droner over og under vand kan undersøgelsesholdet måle iltindhold og andre faktorer, som kan give en indikation på søens forhold.
- Selvom det er ret tidligt på sæsonen, kan vi se en ret stor opblomstring af alger. Der er et ret højt klorofyl-indhold i søen. Vi har ikke set et slemt iltsvind herude endnu, men det skulle vi heller ikke have på det her tidspunkt.
- Men som det ser ud nu, kommer vi med garanti til at se iltsvind og bundvendinger her i efteråret, siger Christian Fromberg.
Ifølge dr.dk er kun fem ud af 986 søer i Danmark i god økologisk og god kemisk tilstand. Det fremgår ifølge mediet af Miljøstyrelsens Vandområdeplaner, der blev udgivet i juni 2023.
Ekseditionen fortsætter i Karrebæksminde og fredag på Sydfyn.