I tirsdags blev tre nye fund fra Stevns Klint og Faxe Kalkbrud erklæret for Danekræ. Fundene tæller en tand fra en havkrokodille, et sjældent krabbeskjold og en meget usædvanlig gravegang, og de er altså så specielle, at de nu er erklæret for Danekræ, som er den geologske pendent til et Danefæ. Det skriver Geomuseum Faxe i en pressemeddelelse.
Udnævnelsen skete tirsdag på et møde i Danekræudvalget på Statens Naturhistoriske Museum, hvor 31 spændende fund fra hele landet var til bedømmelse. Blandt disse fund var der tre, der var gjort i henholdsvis Faxe Kalkbrud og ved Stevns Klint.
Forstenet krokodilletand
Det første var en forstenet tand fra en havkrokodille, der er fundet i Holtug Kalkbrud på Stevns. Fundet blev gjort af Johnni Jørgensen fra Gislinge, som i sommers var på fossiljagt i Holtug Kalkbrud.
Selve tanden er lidt over to centimeter lang og er meget velbevaret. Hele emaljen var for eksempel intakt, hvilket er meget sjældent. Den er fundet i toppen af kridtlagene og stammer således fra slutningen af Kridttiden for cirka 66 millioner år siden. Tænder og knogler fra havkrokodiller er meget sjældne fra den periode, så fundet har både stor videnskabelig og udstillingsmæssig værdi.
Tanden vil blive udstillet på Stevns Museum i Højerup, når det åbner igen til påske.
Sjældent krabbeskjold
Det andet fund fra Stevns Klint er noget så sjældent som skjoldet fra en krabbe. Hvor krabber er noget af det mest almindelige, man finder i kalklagene i Faxe Kalkbrud, så er de utroligt sjældne i kridtet ved Stevns, og det fundne stykke er kun det tredje, der nogensinde er fundet netop der.
Derudover er det en art, der ikke er fundet før, så selvom fossilet i sig selv ikke var specielt kønt og ikke har nogen udstillingsmæssig værdi, så har den stor videnskabelig værdi. Krabben blev fundet af Peter Bennicke fra Stevns i kridtet ved Mandehoved.
Usædvanlig gravegang
Det sidste lokale stykke, der blev erklæret for Danekræ stammer fra Faxe Kalkbrud og er meget usædvanligt. Det er en forstenet gravegang fra et krebsdyr, der for 63 millioner år siden har gravet en tunnel i havbunden. Det er der i sig selv ikke noget usædvanligt i, men det her krebsdyr har foret sin gravegang med små stykker af mosdyr, bryozoer, som den har forstærket væggen i sin gang med.
Noget lignende er aldrig fundet før i Faxe kalken, og det er er spændende stykke ‘forstenet adfærd’, som stykket repræsenter. Stykket blev fundet i en løs bunke i kalkbruddet af Dorthe Rold fra Erslev, da hun sidste sommer var på fossiljagt i Faxe Kalkbrud. Stykket vil blive udstillet på Geomuseum Faxe lige i starten af det nye år, når den videnskabelige undersøgelse af det er afsluttet.
- Jeg syntes det er fantastisk, at der hvert år gøres nye spændende fund ved Stevns Klint og Faxe Kalkbrud, der bliver erklæret for Danekræ. Der understreger jo virkelig, hvor vigtige geologiske lokaliteter det er, vi har i området, siger museumsinspektør og medlem af Danekræudvalget Jesper Milàn fra Geomuseum Faxe.
Fakta:
- Danekræ er den geologske pendent til Danefæ ordningen og omfatter fossiler og mineraler af enestående videnskabelig eller udstillingsmæssig værdi.
- Hvis du tror, du har fundet et Danekræ, skal du vise det til nærmeste naturhistoriske museum, der så vil sørge for, at det bliver videresendt til Danekræudvalget.
- Når et fund er blevet indleveret til bedømmelse, bliver det vurderet af nationale eller internationale eksperter, der skriver en indstilling om, hvorvidt fundet er vigtigt nok til at blive Danekræ eller ej.
Krabbeskjold
Gravegang