Vinker farvel til førskole for at øge trygheden

Over halvdelen af landets kommuner har indført såkaldt førskole for børnehavebørn. Men nu vælger Faxe Kommune at gå i en anden retning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Børnehavebørn, der bliver sendt i førskole, for så måneder senere at skulle begynde i den rigtige skole. 

Det er virkeligheden for små børn i over halvdelen af landets kommuner, men nu går Faxe Kommune kontra. Fremover får børnene mere tid til leg og færre skift mellem de forskellige institutioner.

I kommunens netop indgåede budgetforlig blev det vedtaget at udfase førskolen fra næste år. Det sker for at give bedre trivsel blandt børnene. 

- Ét barn, der mistrives, er ét barn for meget. Hvis vi kan være med til at skabe lidt mere ro på og prioritere legen i højere grad, end vi gør i dag, så tror jeg også, der er grobund for en bedre overgang til skolen, siger Mikkel Dam (LA), der er formand for børn og læringsudvalget i Faxe Kommune. 

Ifølge udvalgsformand Mikkel Dam er pengene givet godt ud.
Ifølge udvalgsformand Mikkel Dam er pengene givet godt ud. Foto: Tina Holst Mortensen - TV2 ØST

Afskaffelsen af førskoleordningen kommer til at koste kommunekassen 900.000 kroner. Det er alle pengene værd, mener Mikkel Dam. 

- Vi kommer til at se at børnene bliver gladere. Så jeg tror, de her penge er godt givet ud, siger han. 

Påstanden om, at børnene bliver gladere, er ikke grebet ud af den blå luft. Ifølge det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, VIVE, har børn, der har gået i førskole større tendens til at mistrives end de børn, der ikke har været en del af ordningen.

Læs også
Flere kommuner dropper blød start på skolen - se om dit barn skal i førskole
Læs også
Flere kommuner dropper blød start på skolen - se om dit barn skal i førskole

Indtil nu har børn i dagtilbud i Faxe Kommune skiftet fra børnehaven til førskolen i SFOen sidst på foråret, for så at skulle skifte til skole igen til august. De mange skift på kort tid skaber utryghed. 

- Med den nuværende ordning har børnene rigtig mange skift. Og det at de skal i skole eller SFO allerede 1. maj betyder, at de kommer over i SFOen i en periode, hvor der også er travlt i skolen, fordi man er ved at forberede til det nye skoleår, forklarer Stine Knudsen, der er dagtilbudschef i Faxe Kommune. 

Børnehavebørnene fra børnehuset Frøen kan blive lidt længere i børnehave.
Børnehavebørnene fra børnehuset Frøen kan blive lidt længere i børnehave. Foto: Tina Holst Mortensen - TV2 ØST

Hun støtter helhjertet politikernes beslutning om at sløjfe førskolen. 

- Vi forventer en mere rolig overgang med bedre tid til brobygning mellem børnehave og skole. Noget af det, som kommer til at betyde rigtigt meget, er, at børn, som er sårbare og særligt sensitive over for skift, får en mere tryg overgang. 

- Så vi forventer, at børnefællesskabet er mere samlet og mere roligt, siger Stine Knudsen.

quote Det har også betydet noget for børnefællesskabet, at der er nogle kammerater, der har sagt farvel midt i det hele, og nogle, der er blevet ladt tilbage

Stine Knudsen, dagtilbudschef

Med afskaffelsen af førskolen kommer alle børnene i samme årgang til at starte i skolen. 

-  Vi har nogle børn, som skal videre i for eksempel specialskoletilbud. Det kommer de først i august. 

- Det vil sige, at vi har haft et skifte, hvor nogle børn har skullet sige farvel 1. maj, og nogle først i midten af august. 

- Det har også betydet noget for børnefællesskabet, at der er nogle kammerater, der har sagt farvel midt i det hele, og nogle, der er blevet ladt tilbage.

- Fremover får de lov til at blive samlet i deres børnehaver, og så skal de alle sammen af sted samtidigt. Det tror jeg, der kommer en positiv forskel ud af, siger Stine Knudsen. 

Dagtilbudschef Stine Knudsen tror, at afskaffelsen af førskoleordningen vil øge trygheden.
Dagtilbudschef Stine Knudsen tror, at afskaffelsen af førskoleordningen vil øge trygheden. Foto: Tina Holst Mortensen - TV2 ØST

Hun er dog også klar over, at der kan være negative aspekter forbundet med afskaffelse af førskolen. 

- Noget af det, SFO'erne har brugt tiden til, mens de har haft børnene inden skolestart, har været at finde ud af, hvad det er for nogle relationer, man skal se på for at kunne lave gode klassedannelser. Det er klart, at det bliver ikke lige så nemt fremover.

- Derfor er det også vigtigt, at personalet på skolerne lærer børnene at kende, inden de kommer i midten af august, så de stadig har mulighed for at lave gode klasser, hvor relationerne mellem børnene harmonerer, siger Stine Knudsen.

I børnehuset Frøen i Haslev er man også overvejende positivt stemt overfor afskaffelsen af førskoleordningen. 

Dagtilbudsleder Mette Holm Degn ser frem til en mindre hektisk overgang.
Dagtilbudsleder Mette Holm Degn ser frem til en mindre hektisk overgang. Foto: Tina Holst Mortensen - TV2 ØST

- Den nye ordning er god, fordi børnene får et skifte mindre. Fra børnenes side ser jeg en stor fordel i det. De bliver mere trygge og får en mindre hektisk overgang til skolen, siger dagtilbudsleder Mette Holm Degn. 

- For vores vedkommende er der også en fordel i den nye ordning, i og med at vi får længere tid til at have med børnene at gøre. Vi får bedre tid til at gøre dem klar til de nye og anderledes rammer i skolen. Vi får mere tid til at gøre det, vi allerede gør, på en bedre måde, siger Mette Holm Degn.

Katrine Brink Nielsen, der er mor til to, har aldrig kunnet se fidusen i førskoleordningen.
Katrine Brink Nielsen, der er mor til to, har aldrig kunnet se fidusen i førskoleordningen. Foto: Tina Holst Mortensen - TV2 ØST

Katrine Brink Nielsen, der er mor til to børn i børnehaven, glæder sig også over, at børnene kommer til at opleve færre skift og færre voksne at skulle forholde sig til. 

- I udgangspunktet er det positivt, at de udskyder det lidt. Jeg har svært ved at se, hvad førskole skulle gavne i forhold til at starte op i nulte. Det vigtige for mig er, at der kommer en god overgangsordning, så samarbejdet mellem skole og børnehave stadig er godt.


Nyhedsoverblik