Fra deres sølvgrå autocamper kan Elisabeth Flemming og Hans Henrik Thuesen se palmerne og bjergene langs Adriaterhavet i det sydøstlige Kroatien, hvor de siden september har camperet på en campingplads ved havnebyen Split.
Vi kører til de lande, hvor vi får mest for vores penge
Her nyder ægteparret fra Stuby nær Vordingborg de sommerlige temperaturer, den nærliggende badestrand og ikke mindst lave priser på fødevarer og generelle leveomkostninger i forhold til Danmark.
- Det er billigere end at være derhjemme, siger den 73-årige pensionist Elisabeth Flemming.
Sammen med sin 77-årige mand har hun hvert år de seneste 13 år rejst til centraleuropæiske lande som Ungarn og Kroatien for at få pengene til at række længere.
- Vi kører til de lande, hvor vi får mest for vores penge, siger Elisabeth Flemming og fortsætter:
- Det er for det første billigt at campere – bare det at bo koster 150 i døgnet. Maden er billig, tøj, sko, dyrlæge, service på bilen, briller. Alt er billigt.
Billigt kød i køledisken
Et stykke oksekød hos slagteren koster for eksempel ifølge Elisabeth Flemming 45 kroner. Med en gryderet kan hun få kødet til strække sig til tre aftensmåltider.
Længere henne i køledisken kan hun finde kylling til 20 kroner, og grøntsagerne på det lokale marked er endnu billigere. Derfor består måltiderne ofte blot af grøntsager.
- Det koster 150 kroner at gå ud at spise, men det frister os ikke. Jeg kan lave en middag for 30 kroner. Det er blevet en sport for os, siger Elisabeth Flemming og oplister flere eksempler, hvor priserne er markant lavere end i Danmark.
Hun købte blandt andet et par briller til 3.500 kroner, der ifølge hende kostede 13.000 kroner hos en dansk optikerforretning.
Når parret tanker deres autocamper, står dieselen til cirka 12,30 kroner literen, og tandbehandling med narkose og helbredsundersøgelse til tre hunde kan de få for 800 kroner i Ungarn. Hjemme i Danmark ville prisen ifølge hende være flere tusind kroner dyrere.
- Vi har en vis portion penge, som vi skal have mest muligt ud af, siger Elisabeth Flemming.
- Ingen af os er millionærer. Vi har altid levet sparsommeligt, så vi kan leve det liv, vi gør nu. Vi tænker over, hvad vi bruger vores penge på, tilføjer hun.
Flere overvintrer i udlandet
Men med den stigende inflation og nuværende energikrise er Elisabeth Flemming og Hans Henrik Thuesens udlandsrejse i år blevet anderledes aktuel.
Folk holder i køer udenfor for at komme ind, og det har vi aldrig set før
Ægteparret oplever, at der er markant flere, der ligesom dem stikker af til udlandet for at leve billigere og undgå dyre varmeregninger derhjemme.
- Vi har aldrig nogensinde været ude for, at vi ikke kunne komme ind på en campingplads, når vi kom uden for sæsonen, hvor der er billigere. Men der er simpelthen fyldt, og vi har været nødt til at bestille plads, fordi vi kan ikke bare køre ind mere.
- Folk holder i køer udenfor for at komme ind, og det har vi aldrig set før, siger Elisabeth Flemming og fortsætter:
- Jeg har lige mødt nogle tyskere, som er på vej til Grækenland, fordi det er dyrt at være i Tyskland. De kan simpelthen ikke få varme og lys der, hvor de bor.
- Andre tager videre til Spanien, hvor de skal overvintre. De vil ned til et andet klima, det er billigere, og de skal ikke fyre op derhjemme.
Forudser ny trend midt i krisen
Hos trendinstituttet Pej Gruppen, der forsker i forbrugeradfærd og trends, overrasker det ikke administrerende direktør Louise Byg Kongsholm, at flere i en længere periode vælger at rykke til central- og østeuropæiske lande for at leve billigere.
Gennem årtier har det været attraktivt for især pensionister at rejse til den spanske sydkyst, hvor pengene kan række længere og give en større økonomisk frihed.
- Vi ser rigtig mange seniorer, der vælger at drage andre steder hen. Det kan både være for at leve et andet liv med mere frihed, dyrke fritidsinteresser, undgå den danske vinter eller måske for at spare penge og få råd til bedre råvarer og gå ud at spise, fordi Danmark er et dyrt land, siger hun.
Derfor forudser Louise Byg Kongsholm en ny rejsetrend midt i krisen, fordi priserne i Spanien ifølge hende nærmer sig de danske priser på fødevarer, varme og strøm.
- Mange af dem, som er flyttet til sydkysten, oplever nu, at priserne er steget ret voldsomt og ikke kan spare ret meget ved at bo dernede, så det kan være med til at opdyrke en ny interesse for central- og østlandene, siger hun.
Du kan ikke flygte fra inflationen… men
Hvis du selv overvejer at smutte til udlandet i en længere periode for undgå de stigende priser, bliver det ifølge cheføkonom Allan Sørensen hos Dansk Industri svært.
- Inflationen er set over det seneste år høj i hele Europa, så der er ikke mange steder at flygte hen. Det eneste sted, hvor inflationen er lav, er i Schweiz.
- Men det skyldes, at deres schweizerfranc er steget i kurs, så for dansk købekraft er inflationen også høj i Schweiz, når man veksler til schweizerfranc, siger han.
For eksempel er de samlede forbrugerpriser i Danmark fra august 2021 til august 2022 ifølge Eurostat, som indsamler statistik fra medlemslandene i EU, steget med 9,9 procent. I Kroatien er de tilsvarende priser i samme periode steget med 12,6 procent.
Men selvom inflationen har ramt de europæiske lande, kan det stadig betale sig at tage til Central- eller Østeuropa, hvor prisniveauet generelt er lavere end i Danmark.
Den seneste opgørelse fra Eurostat viser blandt andet, at fødevarepriserne i Danmark er 18,3 procent dyrere end gennemsnitspriserne i EU, mens Kroatien er 5,9 procent billigere end gennemsnitspriserne.
- Alt er blevet dyrere i Europa det seneste års tid, men der er mange lande, der er billigere end Danmark, siger Allan Sørensen og nævner ud over Kroatien lande som Rumænien, Ungarn og Bulgarien.
Dropper dyre restauranter og biografture
Tilbage ved ægteparrets autocamper på campingpladsen ved Split hygger Elisabeth Flemming sig med at lave mad på deres udekøkken til dem og et andet dansk vennepar, som også opholder sig længere tid i Kroatien.
- Det er smadderhyggeligt, siger hun og opfordrer andre med samme drøm om at afprøve livet i udlandet:
- Folk skal gøre det for at få frihed, hvor man ikke er bundet af noget som helst, her er varme, og man møder nogle andre mennesker. Det er også en økonomisk frihed ved at gå på markedet, vælge sine varer og gå hjem og lave mad.
Beslutningen om at leve mindst tre måneder i udlandet hvert år, som parret gør, betyder, at de sparer på en lang række områder hjemme i Danmark.
Der er ingen biografture, ingen teaterforestillinger, de spiser ikke på dyre restauranter, og både deres tøj og møbler bliver købt brugt.
- Vi har valgt at prioritere sådan fremfor alt muligt luksus, så vi kunne leve sådan. Det kan nok være lidt svært for folk at forstå, at man ikke både kan blæse og have mel i munden. Folk skal forstå, at man må give afkald på noget, siger Elisabeth Flemming og tilføjer:
- Det har den lidt forkælede generation lidt svært ved at forstå i dag, fordi de vil have det hele og ikke undvære noget. De vil i biografen, de vil ryge, de vil drikke. De vil det hele. Men det kan man ikke. Det ved vi gamle rotter.
Ægteparret fra Sydsjælland rejser efter planen hjem til Danmark i begyndelsen af november. For selvom de snildt kunne overvintre i udlandet og nyde varmen, så skal de hjem til deres venner, børn og børnebørn.