Boligpriserne har taget et stort dyk

Det seneste år er boligpriserne faldet markant. Usikre tider og få købere er årsagen, forklarer boligøkonom.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Prisfesten på boliger er slut.

Alene i Guldborgsund Kommune er afslag på boligpriserne for villaer og fritidshuse steget med 6220 procent det seneste år. Et tal, der afslører en gennemgående tendens for Sjællands kommuner: Boligerne bliver solgt for mindre.

Men det store prisfald på sommerhuse er ikke unormalt. Det var prisstigningerne, der kom før dem, til gengæld.

- Der har været så meget drøn på salget af sommerhuse. Under corona var alle på markedet for at købe sommerhuse, fortæller Mikkel Milsgaard fra RealMæglerne.

Det er de ikke længere. I Guldborgsund og Lolland Kommune er sommerhusene fra juli 2021 til juli 2022 gået fra at blive overbudt med fortjeneste for sælgerne til nu at blive solgt med afslag i priserne på henholdsvis 612 og 273 kroner per kvadratmeter. 

I sommerhuskommunen Odsherred er afslagene nu helt oppe på 852 kroner kvadratmeteren.

- Det er ikke usædvanligt med afslag på 612 kroner per kvadratmeter i Guldborgssund. Du får bare en procentvis stor stigning, når du går fra en periode, hvor sommerhuse blev solgt over udbudsprisen – til en normal hverdag, hvor der forhandles lidt om prisen, siger Mikkel Milsgaard.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mange sætter til salg, få vil købe

Priserne på villaer har også taget et stort dyk siden coronapandemien. Særligt Lolland, Ringsted og Stevns Kommuner er hårdt ramt.

quote Priserne kommer til at ændre sig i nedadgående retning i et stykke tid. Men de kommer nok op igen - det er bare svært at vide, hvor længe der går

Birgit Daetz, boligøkonom

Der bliver også sat flere og flere boliger til salg. Mikkel Milsgaard fra RealMæglerne fortæller, at antallet af boliger på markedet på kort tid er steget fra 35.000 til 45.000.

- Der er mange, der sætter til salg, men ikke så mange der vil købe, siger Birgit Daetz, boligøkonom for boligsiden.dk.

- På grund af de høje energipriser og inflationen kan mange ikke sidde så dyrt nu, som de kunne for bare et par måneder siden. Og det gør, at de ikke køber så dyrt, lyder forklaringen.

Det stiller nogle sælgere i en svær position, hvor de kan risikere at tabe penge på deres boliger, hvis de har købt dyrt. Medmindre de væbner sig med tålmodighed, fortæller Birgit Daetz:

- Priserne kommer til at ændre sig i nedadgående retning i et stykke tid. Men de kommer nok op igen - det er bare svært at vide, hvor længe der går.


Nyhedsoverblik