Letter du trykket på speederfoden, så letter du også en smule på trykket i forhold til din privatøkonomi.
Det har rigtig mange danskere tilsyneladende erkendt - og hastigheden på motorvejene er set over en kam faldet, lige siden Rusland invaderede nabolandet Ukraine.
- Vi ser tendensen fortsætte og faktisk blive lidt langsommere. I juni er gennemsnitshastigheden steget en lille smule, men hastigheden er fortsat tydeligt langsommere end de foregående år, siger Andreas Egense, der er afdelingsleder i Vejdirektoratet.
Generelt er der da også penge at spare på brændstof, hvis man kører langsommere på motorvejene.
- Tommelfingerreglen er, at hvis du kører 110 kilometer i timen - så sparer du omkring én procent brændstof for hver kilometer i timen, som du sænker hastigheden. Det gælder indtil en hastighed på cirka 100 kilometer i timen, siger han, og understreger, at reglen gælder for almindelige biler med forbrændingsmotor.
VIDEO: I juni lavede TV2 ØST et eksperiment for at se, hvor meget brændstof man kan spare, hvis man sætter hastigheden ned.
Siden invasion
Tendensen med at skrue ned for hastigheden på især motorveje med 130 tilladte kilometer i timen ses i tallene allerede fra marts måned, hvor gennemsnitshastigheden faldt knap to procent i forhold til den normale hastighed.
Siden er gennemsnitshastigheden faldet yderligere fra 119,1 kilometer i timen til 118,5 kilometer i timen - og dermed fortsatte bilerne med langsom kørsel, selvom foråret kom, og flertallet ellers vælger at sætte farten op.
Siden har hastigheden på motorvejene i gennemsnit ligget med omkring 2,5 kilometer i timen langsommere ved kørsel på motorvejene end tidligere.
I juli er nedgangen i forhold til den normalt hastighed mindre end ellers - men her spiller de særlige forhold omkring sommerferien ind.
- Normalt er trafikken i juli måned en lille smule langsommere end ellers. Men det ser vi faktisk ikke i år, hvor gennemsnitshastigheden faktisk er en lille smule stigende i forhold til juni. Men den er stadig langt under normalen, siger han.
Markant anderledes
I juni måned var gennemsnitshastigheden på 118,4 kilometer i timen på motorvejsstrækninger, hvor der må køres 130. Det svarer til et fald på 3 kilometer i timen i forhold til 2019. I juli var gennemsnitshastigheden på 118,5 kilometer i timen, hvilket svarer til et dyk på 1,8 kilometer i timen i forhold til de 20,3 kilometer i timen, der i gennemsnit blev kørt i 2019.
2022 er da også et markant anderledes år på vejene end for eksempel 2021, 2020 og 2019.
Tendensen ses også på motorvejsstrækninger, hvor der må køres 110 kilometer i timen. Her er faldet i gennemsnitshastighed dog lavere forholdsvist end på motorveje med 130 som tilladt hastighed.
Det kan endnu ikke siges, om tendensen holder sig efter sommerferien, da tallene for august endnu ikke er gjort op endnu.
Målingerne af trafiktallene og hastigheden er lavet af Vejdirektoratet via særlige målere på vejen på 20 udvalgte steder i landet - syv på 130 kilometer i timen-strækninger og 13 for tilladte 110 kilometer i timen. Tallene er renset for eksempelvis myldretidstrafik, og også lastbiler og andre typer trafik er sorteret fra.