Eksperter advarer mod farlig forurening fra brændeovne: - Det er især naboerne, man skal være bekymret for

Brændeovne er billige i brug, men de kan også være skadelige for miljøet og sundheden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Salget af brændeovne er eksploderet som følge af de stigende energipriser.

Det kan det lokale pejsecenter i Vordingborg skrive under på.

- I de 30 år, jeg har solgt brændeovne, har der aldrig været så stor efterspørgsel som nu. Det er fuldstændig vildt. Når jeg siger, at jeg bliver ringet op minimum 50 gange om dagen, så overdriver jeg ikke, lyder det fra Arne Pedersen, der ejer pejsecenteret af samme navn.

Der er billigere at tænde op i en brændeovn end at bruge mange andre opvarmningsformer, og derfor er der udsigt til en vinter, hvor flere danske hjem tyer netop den løsning.

Men der er en grøn slagside, der også kan være sundhedsskadelig, lyder det fra eksperter.

- I forvejen er brændeovne den største kilde til direkte udledning af partikler, som forurener luften i Danmark. Man kan godt forestille sig, at hvis der bliver fyret godt op i brændeovnene, især hvis det er med alt muligt mærkeligt, så kan det blive meget værre, lyder det fra Steffen Loft, der er professor på Københavns Universitets Institut for Folkesundhedsvidenskab.

Frygter brændeovne og forkert brænde

Krigen i Ukraine og inflationen har sat mange privatøkonomier under pres, og med en høj efterspørgsel på brænde og brændeovne kan det føre til kreative opvarmningsløsninger, der er miljø- og sundhedsskadelige.

- Måske bliver gamle brændeovne, der er særligt forurenende, taget i brug, og måske bliver det svært at skaffe brænde, så der vil blive fyret med noget, der er endnu mere forurenende, siger Steffen Loft.

I august sidste år trådte en lov i kraft, der påbød alle nye boligejere om at oplyse, om de har en brændeovn produceret før 2003. Kravet er nemlig da, at den så skal enten udskiftes med en nyere model eller skrottes.

Der er cirka 700.000 brændeovne i Danmark. Det skønnes, at cirka 260.000 af dem er produceret før 2003, og de bliver altså omfattet af ordningen ved bolighandel.

Problemet med de ældre ovne er, at de er teknisk forældede og derfor ikke fungerer optimalt. Det betyder endnu mere partikelforurening.

Læs også
Ny lov: Nu skal de gamle brændeovne fjernes
Læs også
Ny lov: Nu skal de gamle brændeovne fjernes

Steffen Loft opfordrer folk til at tænke sig om, hvis de har tænkt sig at fyre op i brændeovnen og eventuelt undersøge alternative varmeløsninger. Især hvis man bor et tætbefolket sted 

- Hvis man har behov for det, og bor langt fra andre, hvor det forurener mindre, så brug de råd, som skorstensfejeren giver. Det er især naboerne, man skal være bekymret for. Det meste kommer jo ud af skorstenen og breder sig, siger han.

Gode råd til fyring

Noget man kan gøre, hvis man tænder op i brændeovnen, er at gøre det på den bedste måde - både økonomisk og miljømæssigt. Find fire råd til dette i boksen nedenfor.

Fire råd til fornuftig fyring

1. Tænd op fra toppen. Læg et par lidt større brændestykker i bunden med mindre, tynde pinde stablet ovenpå. Tænd i toppen og lad flammerne arbejde sig ned i bålet med god tilførsel af luft. Det kan reducere røgudvikling og partikeludslip

2. Brug kun rent og tørt træ. Vådt træ giver dårlig forbrænding og meget røg. Det giver også en dårlig fyringsøkonomi

3. Sørg for, at der hele tiden er rigelig luft til forbrændingen. Skru først ned for luftdysen, når ilden har godt fat i alle brændestykker. Flammerne må aldrig blive rødlige og sodende

4. Gå ud og tjek. Røgen skal være næsten usynlig. Er røgen mørk og lugter grimt, gør du noget forkert. Spørg din skorstensfejermester

Kilder: Miljøstyrelsen, Teknologisk Institut, DAPO - Foreningen af Danske Leverandører af Pejse og Brændeovne






Nyhedsoverblik