Energikrise: Lone og Connie rykker gassen ind i stuen

Gasovne er primært blevet brugt til at opvarme både og campingvogne, men nu begynder flere at tage dem i brug som varmekilder i hjemmet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mens temperaturen falder, og vinteren rykker nærmere, lider danskernes økonomi i stigende grad under prisstigninger på blandt andet naturgas, olie, el og træpiller. 

Som konsekvens er mange nu bekymrede for, om de får råd til at opvarme deres bolig til vinter. Samtidig er det, ud over at være blevet betydeligt dyrere, også blevet sværere at få fat i træpiller til pillefyr. 

Derfor er der flere, som lige nu investerer i de små gasovne, der bruger flaskegas som brændstof. For i modsætning til naturgas, olie, el og træpiller, er flaskegassen gået fri af det seneste års prisstigninger.

Piller for 35.000 kroner

Et af de steder, hvor den traditionelle opvarmning er blevet erstattet af de små gasovne, er hos Lone og John Jakobsen, der bor i nærheden af Maribo sammen med deres 15-årige søn. 

Familien bruger normalt fem paller træpiller om året til deres pillefyr, der opvarmer husets 140 kvadratmeter fordelt på to etager. Men i år har det endnu ikke været muligt at få fat i de små piller, der skal holde vinterens kulde fra døren.

- Der er udsolgt alle steder. Vi kunne godt købe dem på nettet, men så skal vi selv hente dem i Jylland eller Sverige, fortæller Lone Jakobsen.

Læs også
Pia og Kristina spørger om krisen: Skal vi slukke varmen om natten?
Læs også
Pia og Kristina spørger om krisen: Skal vi slukke varmen om natten?

Selvom det nogle steder stadig er muligt at få fat i træpiller i Danmark, vil de ifølge Lone Jakobsen under alle omstændigheder blive for dyre for familien.

- Vi kigger hver dag, om der kommer nogen til rimelig pris. Ellers koster det os jo 7000 kroner om måneden. Det har vi ikke råd til i længden. Hvis vi skal have piller hjem til flere måneder, så skal vi jo op i 35.000 kroner, siger hun, og forklarer, hvorfor de kom frem til den foreløbige løsning:

- Vi havde en gasovn stående, som vi ikke brugte, og så fik vi den idé, at vi kunne få lidt varme, indtil vi fik fat i nogle træpiller.

Derudover fandt Lone og John Jakobsen en brugt gasovn på Facebook, men selvom de nu har to, rækker de kun til at opvarme underetagen. 

Det betyder, at overetagen ikke alene bliver kold, men også fugtig, så længe pillefyret er tomt. Som konsekvens må husets yngste beboer sove i stuen, når han er hjemme fra sit kostskoleophold i weekenden.

Lone Jakobsen har anskaffet sig en brugt gasovn, som hun bruger som varmekilde i stedet for pillefyret.
Lone Jakobsen har anskaffet sig en brugt gasovn, som hun bruger som varmekilde i stedet for pillefyret. Foto: Privatfoto

En nødvendighed

Hos 66-årige Connie Britta Renard, som bor alene i et helårssommerhus i den lille by Kramnitze på Lollands sydvestkyst, er gasovnen også rykket ind i stuen. 

Sommerhuset bliver normalt opvarmet af elradiatorer, men Connie Britta Renard, som er seniorførtidspensionist, mener ikke, at pengepungen rækker til det efter elprisernes nylige himmelflugt.

- Gasovnene er en nødvendighed for at få varmen, fortæller hun.

Connie Britta Renard tilbringer en stor del af sin tid hos sin kæreste, der bor i nærheden, og som i samme ombæring også besluttede sig for at anskaffe sig en gasovn, fordi hans pillefyr og varmepumpe var blevet for dyre at benytte.

- En palle træpiller koster 6000-7000 kroner, hvis de overhovedet har nogle. Og når vi ikke køber træpiller, så er vi nødt til at bruge varmepumpen, og det er også dyrt. Nu bruger vi den gas, vi har liggende, og så ser vi, hvad tiden bringer, fortæller Connie Britta Renard.

Hun havde svært ved at finde gasovne i de lokale byggemarkeder og endte med at finde to brugt via lokale facebookgrupper.

Savner handling

Hos Lone og John Jakobsen i Maribo sørger de to gasovne endnu for acceptable temperaturer i hjemmets stueetage, mens det stadig er tidligt på vinterhalvåret. 

Læs også
Seneste nyt om energikrisen
Læs også
Seneste nyt om energikrisen

Men Lone Jakobsen tvivler på, at de slår til, når frosten sætter ind. Derfor efterlyser hun også handling fra politikernes side.

- Det ender galt. Hvis ikke der bliver gjort noget, ender det med, at folk går fra hus og hjem. De vil så gerne lave nogle hjælpepakker til januar, men det hjælper jo ikke noget, når vinteren starter nu. Så er vi døde af kulde inden da, siger hun.


Nyhedsoverblik