Energipriserne historisk høje - sådan kan du spare i efteråret

Energipriserne er rekordhøje i øjeblikket, og derfor kan det være gavnligt at spare på energiforbruget. Her får du gode råd til, hvordan du kan gå boligen efter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Priserne på el, varme og benzin er eksploderet den seneste tid, og det er også noget, vi kommer til at mærke, når vi nu går ind i de koldere måneder. 

- Vi har nogle høje energipriser i øjeblikket, og der er en større usikkerhed om energisituationen, end vi er vant til. Men energibesparelser kan bidrage til, at vi kommer godt gennem vinteren, siger Mathilde Grøn Bjørneboe, ansvarlig for rådgivningsservice hos Sparenergi.dk.

På grund af usikkerheden er det vigtigt, at vi alle ser på, hvordan vi kan spare på energiforbruget. Det mener Energistyrelsen. 

- Vi har været vant til, at der ikke er begrænsninger på energi, men vi kan risikere at komme i en situation, hvor der både er høje priser og måske knaphed på energi. Men hvis vi arbejder for det, kan vi sammen komme godt igennem vinteren, siger Mathilde Grøn Bjørneboe. 

Udsætter tøj- og opvask

En af dem, der allerede nu kigger på, hvordan man kan spare, er Lene Rosenkjær fra Kalundborg.

Hun har altid været vant til at se på, hvordan man kan spare lidt, men det gør hun altså endnu mere ud af nu. 

- Jeg havde gamle forældre, som har oplevet Anden Verdenskrig. De var vant til at spare, og vi skulle vende hver en øre. Derfor har jeg også været vant til at kigge på priserne, men selvfølgelig kan man altid gøre lidt mere, siger Lene Rosenkjær.

El for dyr til hybridbil.1
Læs også
Ingen el i Henriks hybridbil - benzin er billigere
El for dyr til hybridbil.1
Læs også
Ingen el i Henriks hybridbil - benzin er billigere

Helt konkret holder Lene Rosenkjær nøje øje med, hvornår strømmen er billigst. 

- Jeg har tilsluttet mig en energiordning, hvor jeg betaler timepris. Så kigger jeg hver eneste dag, hvad strømmen kommer til at koste det kommende døgn. Jeg har ikke noget problem med at udsætte en tøjvask eller opvaskemaskinen, alt efter hvornår det er billigst, siger Lene Rosenkjær.

Derudover så cykler eller går Lene Rosenkjær, når hun kan. Hun har skåret ned i sit kødforbrug, og så slukket lyset, når hun går ud af et rum.

- Man behøver jo ikke fyre for gråspurvene, siger hun. 

Gode råd til energibesparelse

Mange af de ting, som Lene Rosenkjær gør, er faktisk noget, vi alle kan gøre.

Det mener Energistyrelsen, der har lavet hjemmesiden Sparenergi.dk. 

Her kommer de med gode råd til, hvordan vi som forbrugere kan spare på energien. 

Ifølge Marthilde Grøn Bjørneboe vil det gavne både forsyningskrisen, klimaet og forbrugernes pengepung.

- Energi er blevet dyrt. Der er mange fordele ved at kigge på, om der er noget af ens energiforbrug, der kan skæres væk, og om der er nogle vaner, man kan ændre, siger Mathilde Grøn Bjørneboe.

Efterårsklar bolig

Nogle af de generelle råd, man kan følge, er at gøre ens bolig klar til efteråret og vinteren.

Her kan man undersøge, hvor tætte ens vinduer og døre er i lejligheden eller huset. Her kan tætningslister være en god ide. Hvis man har overskud i økonomien, kan man også kigge på at efterisolere.

Gode råd til at spare på stigende elpriser
Læs også
Elpriserne stiger - se her, hvor du kan spare
Gode råd til at spare på stigende elpriser
Læs også
Elpriserne stiger - se her, hvor du kan spare

Derudover så kan det være værd at tjekke sin radiatorer og sørge for, de virker optimalt, og der ikke står for mange ting foran. Bor man i hus og har et varmeanlæg, kan det også være godt med et eftersyn. 

- Der kan være meget at hente. Ofte er varmeanlægget sat til maksimal komfort, men ved at stille lidt på det, kan det køre meget mere økonomisk. Man kan få serviceteknikeren til at sætte varmekurven lavere. Det giver en god besparelse, siger Mathilde Grøn Bjørneboe. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Skru ned for temperaturen og kortere bade

En tur på badeværelset kan også ende med en besparelse.

Tager man kortere bade, vil det også spare på energi. Der bliver nemlig brugt ganske meget energi på at opvarme vand. 

- Cirka en tredjedel af varmeforbruget går til at opvarme vand. Kan man gøre badene kortere eller koldere, vil det betyde meget. Man kan også få en sparebruser, hvor en normalbruser bruger mellem 10 til 20 liter vand i minuttet, så bruger sparebruseren ned til seks liter i minuttet, siger Mathilde Grøn Bjørneboe.

Netop det med temperaturerne kunne man også bruge, når der vaskes tøj. Så i stedet for at vasket på 40 eller 60 grader, er der en besparelse ved at vakse på 20 eller 30 grader. 

Det samme kan man gøre med opvaskemaskinen, og så skal begge maskiner så vidt muligt fyldes helt op.

Hold på varmen

Det er dog ikke kun temperaturen på tøj og opvask, der kan skrues ned. Det kan temperaturen i vores rum også. Hvis man sænker temperaturen med én grad, vil man spare fem procent af varmeregningen. Det svarer til 650 kroner, hvis man bor i et hus på 140 kvadratmeter. 

20181217-101926-L-4134x2756ma
Læs også
August blev den dyreste måned for danske el-kunder nogensinde
20181217-101926-L-4134x2756ma
Læs også
August blev den dyreste måned for danske el-kunder nogensinde

Så kan det også hjælpe, hvis man stiller termostaterne ens, hvis man har radiatorer, og så kan man rulle gardinerne ned om aftenen og natten. Dette vil holde på en del af varmen. 

Og så er der et sidste godt råd: Man kan holde øje med elpriserne. 

Der er nemlig ikke den samme elpris hele døgnet.

- Der kan være rigtig meget at spare på elregningen. I weekenden var vi nede på under én krone per kWh i rå elpris. Om mandagen var vi på over 8,9 kroner. Så det gør en forskel, siger Mathilde Grøn Bjørneboe. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nyhedsoverblik