De mørke vinternætter risikerer at blive endnu mørkere i flere sjællandske kommuner.
De hastigt stigende energipriser får nemlig flere kommuner til at overveje, hvor meget lys der skal være tændt midt om natten. I august oplyste DI Energi, at det foreløbige årsgennemsnit for elpriserne i 2022 lå på 851 kroner per megawatt-time, hvilket er 143 procent højere end årsgennemsnittet i 2021.
De to timer ekstra hver dag vil spare kommunen for 160.000 kroner om året
- Vi ser ind i et fjerde kvartal, hvor vi måske nærmer os 9.000 kroner per tusind kilowatt, så vi alle er jo nødt til at kigge på, hvor vi kan spare. Det er vi som kommune også, så vi er bestemt klar til at kigge på det her, siger Jakob Beck Jensen (V), der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Kalundborg Kommune.
Intet lys om natten
I Sorø Kommune har man i flere år slukket lyset i gadelamperne mellem klokken 0.30 og 4.30 om natten på mindre befærdede veje. Nu skal politikerne så tage stilling til, om gadelamperne skal være slukket to timer længere.
- Sorø Kommune er jo ramt ligesom mange andre kommuner af, at vi skal finde nogle steder, hvor vi kan spare lidt, så vi stadig kan sikre den samme service på andre områder.
Det var utryghedsskabende, at der ikke var lys på gaden om natten
- De to timer ekstra hver dag vil spare kommunen for 160.000 kroner om året, siger Peter Madsen, der er leder af Vej, Park og Trafik i Sorø Kommune.
Forslaget er en del af det administrative budgetforslag for 2023, som nu er sendt i høring.
- Det vil gøre det hele lidt mere mørkt og skabe mere utryghed for borgerne. Det er jo klart. Derfor gør vi også opmærksom på, at der er konsekvenser, hvis man vælger den her prioritering, siger Peter Madsen.
Hvem gemmer sig i mørket?
I Lolland Kommune er pærerne i gadelamperne allerede udskiftet til LED-pærer, der nedsætter energiforbruget markant.
Før udskiftningen var lyset slukket på mindre befærdede veje om natten. Efter udskiftningen er gadelamperne igen tændt om natten, men nedsat til en lysstyrke på 20 procent.
Det er et dårligt signal, hvis der står lys og brænder steder, hvor der ikke er behov for det
- Det var utryghedsskabende, at der ikke var lys på gaden om natten, så derfor valgte kommunen at sætte lysniveauet ned til 20 procent i stedet, siger Henrik Egholm Prins, der er vejtekniker ved Park og Vej i Lolland Kommune.
LED-pærer betaler elregningen
Flere kommuner er lige nu ved at udskifte pærerne i gadelamperne fra gamle damplyskilder til LED-pærer, ligesom Lolland kommune har gjort.
Udskiftningen har været i gang i flere år, men inden for de næste par år, skal der sidde LED-pærer i næsten alle gadelamper over hele landet.
LED-pærerne bruger 65 procent mindre energi end de gamle pærer, så energibesparelsen vil allerede være markant efter udskiftningen. Flere kommuner siger i en rundspørge lavet af TV2 ØST, at de derfor ikke har planer om at spare yderligere på energiforbruget i gadelamperne på nuværende tidspunkt.
Guldborgsund opfordrer til at slukke lyset
Guldborgsund Kommune har til gengæld sendt en opfordring ud om at slukke lyset.
- Lys i haller, institutioner, rådhuset og så videre opfordrer vi medarbejdere til at slukke om natten eller i højere grad spare på lyset på en anden måde. Det kan også være, hvis en børnehave for eksempel har lys på parkeringspladsen i weekenderne, siger Martin Steenstrup, der er leder af driftsplanlægningen i Guldborgsund Kommune.
Kommunen håber på, at borgerne vil lade sig inspirere af det slukkede lys.
- Vi tænker det mest som en signalværdi. Vi tænker ikke, at vi får en stor besparelse på det, men vi synes det er et dårligt signal, hvis der står lys og brænder steder, hvor der ikke er behov for det. Det er også for at motivere borgerne til at tænke på samme måde, siger Martin Steenstrup.
De hastigt stigende energipriser har fået Energistyrelsen til at lave en guide med fem råd til, hvordan man kan spare på energiforbruget.