Sidse bor i Vemmelev på Vestsjælland sammen med sin kæreste og deres tre sammenbragte børn. Familien bor til leje i et hus, hvor de flyttede ind sidste år. Dengang havde de ingen bekymringer om, at huset bliver opvarmet ved hjælp af et pillefyr. I dag er virkeligheden dog en helt anden.
- Vi købte træpiller sidste år, hvor de kostede 1.500 kroner per palle. For fire uger siden købte vi så træpiller til 4.700 kroner per palle, siger Sidse, der ikke ønsker at stå frem med efternavn, da hun frygter, at nogen kan finde på at stjæle hendes træpiller.
Den seneste måned er prisen dog steget yderligere, så en palle med træpiller flere steder koster omkring 7.000 kr. Og det løber op i mange penge, når man som Sidses familie bruger 10 paller om året.
- Vi har simpelthen ikke råd til at købe alle dem, vi har brug for, medmindre vi skal stå med kontoer, der er fuldstændig tømte, siger hun.
Færre træpiller på markedet
Prisstigningerne skyldes blandt andet, at efterspørgslen på træpiller er steget voldsomt, efter krigen mellem Ukraine og Rusland brød ud. Sanktioner mod Rusland betyder nemlig, at landet ikke længere leverer træpiller til Danmark, og der er derfor færre træpiller på markedet.
Onsdag fremlagde regeringen et udspil, der skal sikre, at folk med gas- el- eller fjernvarme kan låne penge af staten til de ekstra store varmeregninger. Men det udspil omfatter ikke folk med pillefyr, oliefyr eller brændeovne.
Spørg om krisen
TV2 ØST giver nu dig mulighed for at stille dine spørgsmål om energikrisen direkte til os her i brevkassen
Vi forsøger at svare på så mange spørgsmål som muligt, men vi får mange spørgsmål og kan ikke nå alle.
Måske laver vi en artikel på baggrund af dit spørgsmål, så andre også kan få glæde af svaret.
TV2 ØST har spurgt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, hvorfor borgere der varmer deres hjem op med træpiller, olie eller brænde ikke også skal have mulighed for at låne penge af staten.
I en mail til TV2 ØST bekræfter ministeriet, at træpiller, olie og brænde ikke er en del af ordningen. Til gengæld peger ministeriet på, at der er sat andre initiativer i værk for at hjælpe disse forbrugere.
- Regeringen har foreslået en række tiltag, som skal afhjælpe de stigende priser på træpiller og sikre forsyningen henover fyringssæsonen, skriver ministeriet i mailen.
Risikerer at løbe tør for træpiller
Et af initiativer skal sørge for, at der er nok træpiller til forbrugerne i løbet af vinteren. Et problem, som Klima-, Energi- og Forsyningsminister Dan Jørgensen også italesatte på pressemødet onsdag:
- Der kan til vinter meget nemt opstå en decideret forsyningssikkerhedsproblematik, fordi der simpelthen ikke er træpiller nok på markedet. Derfor igangsætter vi også her en række indsatser, sagde Dan Jørgensen.
Regeringen er derfor nu gået i samarbejde med myndigheder fra andre lande for at afsøge verdensmarkedet for træpiller, så man sikrer, at der er træpiller nok til alle de danskere, der har pillefyr.
Samtidig har man også indledt et samarbejde mellem myndighederne, KL og træpillebranchen, der skal finde frem til de bedste løsninger på problemet.
- De skal følge situationen meget specifikt og løbende komme med anbefalinger til regeringen i forhold til, hvad vi bør gøre for at afbøde situationen, sagde Dan Jørgensen.
Vil have folk til at udskifte pillefyr
Dan Jørgensen præsenterede også et meget konkret forslag ved pressemødet.
- Vi ønsker i regeringen at ejere af træpillefyr skal have samme muligheder som gas- og oliefyrsejere for at få støtte til at skifte deres fyr ud og i stedet få en varmepumpe på abonnement, sagde Dan Jørgensen.
Initiativet vil dog ikke hjælpe på Sidse og familiens situation, da det er udlejeren, der bestemmer, hvilken varmekilde der skal benyttes i huset.
- Jeg synes, det er ekstremt frustrerende, at der er nogen, der får penge, men os med træpillefyr, hvor stigningen er på flere tusind kroner, vi ikke får noget, siger Sidse.
Vi har købt gardiner til vinduerne, så vi kan holde på varmen, og så strækker vi den så længe, vi kan holde den på 19-20 grader inde i huset
Hjælpepakker til udvalgte grupper
Ministeriet henviser i stedet til, at der er iværksat en række hjælpepakker, som kan komme folk i lejeboliger til gode.
- Det er korrekt, at der ikke er gennemført tiltag målrettet personer i lejebolig med træpillefyr, oliefyr eller brændeovn, skriver ministeriet og fortsætter:
- Klima-, energi- og forsyningsministeriet vil gøre opmærksom på, at regeringen før sommer indgik en bred aftale om kompensation af borgere for stigende energipriser. Der blev bl.a. aftalt en ekstra økonomisk støtte til ældrecheckmodtagere, et engangsbeløb til en række ydelsesmodtagere, der har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet, en forhøjelse af beskæftigelsesfradraget og en lempelse af elafgiften i 2022 og 2023.
Sidse og hendes familie har dog ikke været berettiget til nogle af hjælpepakkerne, så nu må de i stedet spare på strøm og varme for at få råd til regningerne.
- Vi har købt gardiner til vinduerne, så vi kan holde på varmen, og så strækker vi den så længe, vi kan holde den på 19-20 grader inde i huset. Så må vi tage en ekstra trøje og nogle ekstra tæpper på for at strække den så langt som muligt, siger Sidse.
Har du ligesom Sidse spørgsmål til den nuværende krise, så kan du skrive til os her.