- Det er et problem, at vi ikke har en plan for, hvordan alle dele af en vindmølle kan genbruges - og at vi stadig i dag er nødt til at begrave vindmøllevinger i jorden for at slippe af med dem.
Sådan siger Venstres miljøordfører Jacob Jensen til TV2 ØST efter et svar på spørgsmål til problemet fra miljøminister Lea Wermelin (S).
Hun blev bedt om at forholde sig til en TV2 ØST-historie fra 2020 om de 350 ton gamle vindmøllevinger, der er blevet slutdeponeret i jorden i Miljøcenter Gerringe ved Rødby på Lolland.
Det er helt afgørende, at vi ikke stiller krav, der forhindrer eller umuliggør opstillingen af vindmøller
Der er nemlig et problem med at genbruge materialerne fra vindmøllevinger. For mens metallet fra tårnene og betonen fra fundamenterne kan få nyt liv i andre byggerier eller vindmøller, så gælder det ikke de store glasfiberkonstruktioner, som udgør vingerne. De bliver kun i meget begrænset omfang genbrugt.
- Det er åbenbart meget besværligt at nedbryde, men vi skal have fundet en måde at gøre det på. Ellers overlader vi bare oprydningen til fremtidens generationer, siger Jacob Jensen.
Skal have et nyt liv
Efter TV2 ØSTs historie om det store deponi i 2020 fyldte de gamle vindmøller meget i debatten. Siden har der været ro om spørgsmålet, indtil Jacob Jensen stillede spørgsmål til miljøministeren om, hvad der kan gøres ved problemet. Og svaret på det er netop kommet.
- Det er min forventning, at flere vindmøllervinger kan indgå i den cirkulære økonomi i fremtiden, udtaler miljøminister Lea Wermelin (S) i svaret på spørgsmålet, dog uden at give løfter om præcis, hvordan det kan lade sig gøre.
Jacob Jensen var allerede i 2020 kritisk overfor, at kommunerne modtager de udtjente vinger og kun har mulighed for at grave dem ned.
I stedet mente han, at der burde stilles krav til nedbrydningen igen, når der blev udbudt kontrakter til vindmølleparker eller alternativt ved at indføre en afgift på vindmøllerne, der skulle gå til at betale for oprydning.
Må ikke stå i vejen for vindmøller
I dag er han dog mere forsigtig med kravene.
- Det er helt afgørende, at vi ikke stiller krav, der forhindrer eller umuliggør opstillingen af vindmøller. Det siger sig selv, at med den situation, som vi står i, så kan vi ikke have den slags problemer. Men det er noget, der skal tænkes ind, når man udvikler møller eller planer for vindmølleparker, siger Jacob Jensen.
I dag kan vindmøller ud over at blive gravet ned blive skåret i mindre stykker og forbrændt i kraftvarmeanlæg eller medforbrændt i cementovn, indgå i genanvendelsesprocesser eller blive lagt på deponi. Markedet for medforbrænding i cementovn er dog begrænset i Danmark, og vinger, der skal medforbrændes i cementovn, køres i stedet til et anlæg i Bremen i Tyskland, fremgår det af ministersvaret.
Ministeren skriver også, at vindmøllebranchen med støtte fra blandt andet Innovationsfonden er i gang med udviklingsprojekter for at få nedbrudt og genanvendt materialerne i gamle vindmøllevinger.