Hos Min Købmand i Vestenskov kan de stigende elpriser snart få store konsekvenser. For hvis regningerne bliver ved med at være så lige store, som de er i øjeblikket, så ender butikken med at måtte dreje nøglen om.
- Det ville være mærkeligt efter 28 år. Nu bliver man jo sådan lidt berørt af det, siger butikschefen Hans Hansen.
- Der er ikke så store udsving på vores indtjening. Det er stort set den samme. Og når man så får en ekstra elregning på 400.000, det gør jo så, at man ikke har pengene.
Sidste år betalte butikschefen omkring 10.000 kroner for el i august måned. I år har han betalt firedobbelt så meget, da regningen lød på hele 41.000 kroner.
- Det overlever vi ikke jo. Det lukker vi simpelthen på. Det er jo en strømregning på 600.000 om året, hvis det varer ved. En kort periode kan man godt klare det, men ikke på sigt.
Håber på tilskud
Hans Hansen håber på, at regeringen vil give en form for tilskud til købmænd som ham, så de kan overleve. Det gjorde han også klart for statsministeren, der torsdag eftermiddag var på besøg i butikken.
- Vi håber på ved hendes besøg i dag, at vi kan overbevise hende om, hvor vigtigt det er, at der er en butik i de små områder også, lyder det fra butikschefen.
Folketinget har torsdag vedtaget en hastelov, som sænker elafgiften med 4 øre per kilowatt-time. Allerede tidligere på året blev elafgiften sat ned, men det har ikke nogen betydning for butikschefens elregning.
- Jeg tog hurtig en lommeregner og regnede det ud. Jeg bruger 5.500 kilowatt og så 4 øre af det, det er 220 kroner om måneden, vi kan spare.
Statsminister Mette Frederiksen oplyser, at regeringen kigger på, hvordan de kan lave en hjælpepakke, der gør, at små købmænd kommer igennem de stigende priser.
- Jeg står ikke i dag og kan præsentere vores endelige bud, men jeg kan give tilsagn om, at vi blandt andet sidder og ser på, hvordan vi kan hjælpe nogle af de små lokale købmænd igennem det her, siger Statsministeren.
- Der er noget her, der handler om energipriser. Der er noget, der handler om inflation. Men der er også noget, der handler om vores yderkanter i Danmark, som handler om provinsen, som handler om lokalsamfund, som vi selvfølgelig ønsker også er velfungerende på den anden side af den her krise.
En historisk energikrise
Selvom der ikke i øjeblikket er energiforsyningsproblemer i Danmark, så er det en risiko senere. Det siger klimaminister Dan Jørgensen (S) på pressemøde i København.
- Danmark og Europa står i en meget alvorlig situation. Krigen i Ukraine og Putins (den russiske præsident, red.) brug af gas som våben har bragt os i historisk energikrise, siger ministeren.
Priserne på energi er steget markant. Og det betyder, at også Danmark kan ende i en situation, hvor der mangler energi til vinter.
- Vi ser ind i en vinter, hvor Danmark og Europa risikerer at mangle energi.
- P.t. er Danmark ikke i en decideret energiforsyningsforkrise. Det er altså ikke sådan, at vi mangler gas eller el. Men priserne er steget markant, siger Dan Jørgensen.
I august er der ifølge klimaministeren sket en femdobling af el- og gaspriserne sammenlignet med samme periode sidste år.
- Priserne kan stige yderligere, og i værste fald risikerer vi at stå i en situation, hvor der er decideret mangel på energi. P.t. kan vi stadig købe gas fra Tyskland, siger Dan Jørgensen.
De danske gaslagre er tæt på fyldte i øjeblikket. Lagrene står aktuelt på 95 procents kapacitet.
- Vi har en nødplan klar, hvis der skulle blive mangel på gas.