Anne Valentina Berthelsen: - Jeg kan godt lide at være lidt næsvis

De er nybegyndere på Danmarks mest magtfulde arbejdsplads. Vi har talt med fire politikere om deres første år i Folketinget - om deres sejre, ambitioner og personlige oplevelser. Alt sammen som optakt til Folketingets åbning tirsdag den 6. oktober.

Hun er næsvis med vilje. Hun er venstrefløjskvinde i stilethæle. Og så er Anne Valentina Berthelsen (SF) flyttet hjem til Sakskøbing, fordi hun har mistet sin mor. 

- Hold da op. Hun er da gået forkert. 

Det var min umiddelbare tanke den 1. maj 2019 i Grønnegade Kulturcenter i Næstved. Iført knaldrød kjole, en sort cardigan og røde stilethæle lignede SF’eren Anne Valentina Berthelsen mere en, der var på vej til afdansningsbal end til arbejdernes internationale kampdag. Det var mit første fordomsfulde møde med hende.  

Hun var ikke gået forkert. Slet ikke.  

quote Jeg er nok til dem, som godt kan lide, at der er lidt smæk for skillingen

Anne Valentina Berthelsen (SF)

Faktisk vandt hun salen på en dag, hvor en ellers kampklar hjemmebanefavorit Magnus Heunicke (S) også var i fuld gang med den valgkamp, der først blev udskrevet af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) en uge senere. Anne Valentine Berthelsen var skarp. 

- Ja, jeg synes faktisk, jeg klarede det meget godt, siger Anne Valentina, der sagtens kan huske den dag i Næstved mellem de røde faner. 

- Jeg kan godt lide at være lidt næsvis. Jeg er nok til dem, som godt kan lide, at der er lidt smæk for skillingen, forklarer Anne Valentina Berthelsen. 

Anne Valentina Berthelsen holdt tale til 1. maj i Næstved i 2019.

Hun kan gøre status efter et år i Folketinget, hvor SF har været trofast støtteparti for Mette Frederiksens socialdemokratiske mindretalsregering.  Det er det 18 sider lange dokument, det såkaldte aftalepapir med titlen "Retfærdig retning for Danmark", der er grundlaget for samarbejdet. Der er meget klima og miljø i den aftale. Og Anne Valentina Berthelsen kan godt få øje på resultaterne. 

- Hvis jeg skal pege på én ting, jeg er rigtig glad for, at vi har fået på plads, er det Klimaloven. Jeg bliver helt rørt, når jeg tænker på det. Jeg ved godt, at den egentlig er hul, mangler alt det konkrete lige nu. Det kommer. Men nu har vi i modsætning til tidligere bundet os til nogle mål. Vi skal have reduceret udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Det forpligter, fastslår hun. 

Og vi bliver ved udledningen – denne gang ude i trafikken. Som folkevalgt i Sjællands Storkreds ved Anne Valentina Berthelsen, at det er næsten lige så farligt at tale imod nye veje, som det er at stille sig ud midt på Vestmotorvejen midt i myldretiden. Det går galt. 

- Der er motorvejsprojekter, som SF støtter, fordi de er nødvendige. Vi bakker for eksempel op om, at der bliver bygget motorvej mellem Næstved og Rønnede. Ingen tvivl om det. Men hvis du ser på den borgerliges infrastrukturplan (VLAK-regeringen og DF’s aftale til 110 milliarder kroner, red.), der blev præsenteret lige op til valget, så handlede den stort set kun om motorveje. Jo mere motorvej, jo bedre. Privatbilismen fylder enormt meget. Det skal vi væk fra, fordi vi har en klimakrise, som vi skal løse, fastslår Anne Valentina Berthelsen. 

quote Man behøver ikke at have rundsave på albuerne i SF

Anne Valentina Berthelsen (SF)

Vi kører videre ude på vejene. Elbilkommissionen har for kort tid siden præsenteret sine bud på, hvordan vi får en million elbiler på vejene senest i 2030. Det bliver dyrere at køre i diesel- og benzinbiler. Det har skabt bekymring blandt bilister i et pendler-område som Region Sjælland. 

- Jeg kan sagtens forstå reaktionen, også fordi der er rigtig mange myter og misforståelser i debatten om elbiler og den grønne omstilling af bilparken. Min indbakke blev fyldt med mails fra mennesker, som var bekymrede, fordi de ikke har så mange penge og en gammel dieselhakker, som de er dybt afhængige af. Jeg kan godt forstå, at der kommer en kraftig reaktion, understreger Anne Valentina Berthelsen. 

Læs også
Fest hos SF efter fremgang: - Jeg har lidt tømmermænd
Læs også
Fest hos SF efter fremgang: - Jeg har lidt tømmermænd

- Derfor er det vigtigt, at vi som venstrefløjspolitikere får kommunikeret, at når det drejer sig om omstilling af bilparken og udfasning af diesel- og benzinbiler, skal vi starte med de store, dyre og utroligt CO2-belastende biler. Det er direktør-bilerne, der skal ud først, siger hun. 

Der er ingen vej udenom, der er behov for et vendepunkt på transportområdet, mener Anne Valentina Berthelsen og peger på, at netop transportområdet står for en fjerdedel af CO2-udslippet i Danmark. 

- Vi skal have flere til at købe en elbil. Det betyder, vi skal sørge for, at det er en fordel at købe en elbil. Vi må sørge for nogle økonomiske incitamenter. De skal være billigere, så de bliver mere tilgængelige for almindelige mennesker, og det skal også være lettere at få ladet bilerne op, siger Anne Valentina Berthelsen. 

Anne Valentina Berthelsen havde en smule tømmermænd, da hun efter valget i 2019 sammen med SF fejrede, at partiet gik fra et til tre mandater i Sjællands Storkreds. 

Anne Valentina Berthelsen har fået samlet sig en imponerende samling ordførerskaber: EU-ordfører, forsvarsordfører, indfødsretsordfører og transportordfører. 

- Man behøver ikke at have rundsave på albuerne i SF. Vi er jo ikke så mange, så der er rigeligt arbejde til os alle sammen. Samtidig synes jeg, at vores ledelse er meget lyttende og inddragende. Det handler meget om, hvad vi hver især interesserer os for. Vi er jo sådan lidt til striksweater og fodformede, siger hun med et ironisk smil. 

Og når vi nu er ved fodtøj, så ligner Anne Valentina Berthelsen ikke den stereotype forestilling om en venstrefløjskvinde. Men den køber den 26-årige ikke helt. 

- Jeg går i høje hæle, kjole og makeup. Måske er jeg ikke arketypen på en SF’er, men på den anden side synes jeg også, at der eksisterer en helt skæv opfattelse af, hvordan venstrefløjskvinder ser ud, siger Anne Valentina Berthelsen. 

quote Jeg er en halvstuderet røver

Anne Valentina Berthelsen (SF)

Hun synes i det hele taget, der er alt for stor fokus på, hvordan kvindelige politikere ser ud. Men hun har dog alligevel overvejet sin påklædning. 

- Nogle gange ville det nok være lettere for mig, hvis jeg kom i jeans, bluse og flade sko. Men min påklædning er en del af min personlighed. Men jeg har da oplevet, at der er nogen af mine politiske kolleger, der er blevet overraskede over, at sådan en blond sag i stiletter godt kan være en skrap dame, der taler med store bogstaver. Jeg siger tingene ligeud, siger Anne Valentina Berthelsen. 

 
  Foto: Privatfoto

Som mange andre politikere er hun halvvejs gennem flere studier, inden hun blev fuldtidspolitiker. Hun har læst på RUC, CBS og hun har også været forbi statskundskab. Men hun har også været både konkurrencedanser og dansetræner. 

- Jeg er en halvstuderet røver.  Da jeg gik på statskundskab, identificerede jeg mig mere som danselærer end som studerende. Helt ærligt synes jeg, det var spild af tid. Jeg havde svært ved at skrive en masse teoretiske opgaver om, hvordan politikere gør. Jeg synes i hvert fald, at når man kommer herind og oplever det selv, så er meget af det noget ævl, mener Anne Valentina. 

Anne Valentina Berthelsen (SF).
Anne Valentina Berthelsen (SF). Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Den unge politiker er i disse dage i gang med et stort skifte i sit liv. Hun flytter fra Bispebjerg i København tilbage til Sakskøbing. 

- Hvis du havde spurgt mig for to-tre år siden, om jeg ville flytte tilbage til Lolland, så havde jeg spurgt, om du var tosset. Det havde jeg slet ikke forestillet mig. Måske kunne jeg senere i livet rykke til Næstved eller Køge men ikke helt til Lolland, fortæller Anne Valentina Berthelsen. 

quote Jeg tror, man kan sige, at jeg er blevet voksen meget hurtigt

Anne Valentina Berthelsen (SF)

Det er på en trist baggrund, hun flytter tilbage. Hendes mor døde af lungekræft den 1. juni efter halvandet års sygdom. 

- Det er faktisk mit barndomshjem, jeg flytter ind i. Mine forældre har haft to huse næsten hele mit voksenliv. Huset blev sat til salg lige op til finanskrisen, og de kunne ikke komme af med det. Det blev i stedet lejet ud, oplyser hun. 

- Da min mor blev syg, ville jeg gerne være tættere på hende og min far for at kunne passe på dem, og i foråret besluttede jeg så at flytte tilbage. Det var også med til at løfte en byrde fra deres skuldre. Hvis der var noget, der bekymrede min mor, så var det, hvad der skulle ske med økonomien, hvis min far skulle sidde alene med to huse, siger Anne Valentina Berthelsen. 

Hun mener, at oplevelserne de seneste år har modnet hende. 

- Det er en voldsom proces, når ens mor bliver dødeligt syg. Samtidig er det også en stor mundfuld at blive valgt ind i Folketinget. Der skal træffes mange beslutninger, og der ligger et stort ansvar på mine skuldre. Jeg tror, man kan sige, at jeg er blevet voksen meget hurtigt, fastslår Anne Valentina Berthelsen.