Få overblikket: Her er de nye lokale i Folketinget

De personlige stemmer er nu talt op i alle valgkredse i Sjællands Storkreds. Få

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når Folketinget igen samles efter sommerferien, bliver det med flere lokale medlemmer, end før valget. Sjællands Storkreds, som består af 12 mindre kredse, får nemlig i alt 29 mandater - to mere end ved valget i 2015.

Mange af medlemmerne, der blev valg ind ved sidste Folketingsvalg i 2015 fortsætter, men der er også alle de nye. Her kan du blive klogere på, hvem de er:

Kasper Roug havde medvind på Lolland

Folketinget får en ny lokal stemme fra Lolland i form af Kasper Roug (S) fra Socialdemokratiet, som også havde en overbevisende valgsejr i området. Kasper Roug fik 5.249 stemmer i Sjællands Storkreds i alt, hvoraf 4.327 var fra Lolland.

Ud over nu at være medlem af Folketinget er Kasper Roug byrådsmedlem i Lolland Kommune. Her er han 2. viceborgmester samt formand for Børne- og Skoleudvalget. Han er oprindeligt uddannet skolelærer og har siden taget en kandidat i samfundsfag på RUC. Privat er han samlevende og far til to børn 

Jacob Mark får følgeskab af to unge kvinder

En anden stemmesluger i regionen er SF’s Jacob Mark (SF). Han sidder allerede i Folketinget, men hiver to yngre kvinder med sig i Folketinget i form af 23-årige Anne Valentina Berthelsen og 24-årige Astrid Carøe.

På sin hjemmeside beskriver Anne Valentina Berthelsen yderområderne som sin største mærkesag og da hun var teenager i Sakskøbing, var hun også medlem af SF Ungdom.

Den anden kvinde, der kommer til at gøre Jacob Mark selskab er 23-årige Astrid Carøe, der er født og opvokset i Sorø, og enstemmigt blev valgt som folketingskandidat for SF i Sorø-Ringsted. Hun læser statskundskab på Københavns Universitet og arbejder som studentermedhjælper i fagforbundet HK.

Hos Radikale Venstre fik de 30.421 stemmer i Sjællands Storkreds, som udløser 1 kredsmandat og 1 tillægsmandat. 

Dermed får Zenia Stampe får også et nyt medlem ombord. Hun får selskab af Kathrine Olldag, som er cand. mag. fra Københavns Universitet og lige nu daglig leder af Talentskolen i Næstved Kommune. Privat bor hun i Præstø i Vordingborg Kommune. Blandt hendes mærkesager finder man blandt andet friskolerne, ligesom hun har været en højlydt kritiker af planerne om et udrejsecenter på øen Lindholm - en kritik, som har sikret hende et stort antal stemmer i Kalvehave på Sydsjælland. 

Venstre får politiske erfarne medspillere

Selvom blå blok led et knæk ved dette års folketingsvalg, får de alligevel også nye, lokale medlemmer i Folketingssalen.

Venstre fik 126.374 stemmer, som udløser 6 kredsmandater og 1 tillægsmandat. Det betyder, at Venstres Morten Dahlin er valgt ind. Han har været byrådsmedlem i Greve Kommune siden 2009, hvor han i dag er gruppeformand for Venstre og formand for Integrations-, Beskæftigelses- og Ungdomsudvalget. 

Morten Dahlin får selskab af Stén Knuth, tidligere borgmester i Slagelse Kommune. Morten Dahlin fik med 6.471 personlige stemmer flere stemmer end Stén Knuth med 4.869 stemmer. Han er gift, far til tre børn og arbejder p.t. som projektleder KL. Specialservice AS. Derudover har han en fortid som træner for det danske taekwondo-landshold.

Hos De Konservative var det en rigtig gyser, imens stemmerne blev talt op i den sidste kreds, der manglede i Sjællands Storkreds. Her lå Brigitte Klintskov Jerkel lige på vippen og kæmpede om pladsen med Mads Andersen. Men da stemmerne var talt op i Ringstedkredsen stod det klart, at Brigitte Klintskov Jerkel med 3.485 personlige stemmer tog pladsen.

Hun er dog ikke et helt nyt ansigt i Folketinget, da hun overtog Brian Mikkelsens plads i 2016.

Et andet nyt ansigt bliver Nye Borgerliges Peter Seier Christensen, som selv er medstifter af partiet. Han bor i Hørsholm Kommune, er uddannet kemiingeniør fra DTU og arbejder i virksomheden Haldor Topsøe. Han er bror til rigmanden Lars Seier Christensen, som har ydet betydeligt økonomisk støtte til Liberal Alliance.


Nyhedsoverblik