Socialdemokrater vil droppe udrejsecenter på Lindholm og placere det uden for Europa

En gruppe lokale socialdemokrater vil placere udviste kriminelle udlændinge på et udrejsecenter uden for Europa i stedet for på Lindholm.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis det står til en række lokale socialdemokrater fra Sydsjælland, skal de udviste kriminelle udlændinge i Danmark placeres på et nyt udrejsecenter uden for Europa i stedet for at sendes til et langt fra klar udrejsecenter på øen Lindholm i Stege Bugt.

- I Socialdemokratiets udlændingeudspil står der, at vi vil lave et modtagecenter i et sikkert tredjeverdensland – altså syd for Middelhavet. Når vi alligevel gør det, bør vi samle en afdeling, der samtidig er udrejsecenter. Det burde vi kunne gøre på nogenlunde samme tid, som det ville tage at bygge ovre på Lindholm, siger Brian Bressendorff, der er folketingskandidat for Socialdemokratiet og opstillet i Vordingborgkredsen, til TV2 ØST.

quote Hvis ikke der kommer en bedre ide, så fortsætter planerne om Lindholm. Et udrejsecenter, det skal vi altså have, og det er ikke sjovt for noget lokalsamfund

Mette Frederiksen (S), formand

Ventes at koste 759 millioner kroner

Planerne om at etablere et udrejsecenter på Lindholm til cirka 759 millioner kroner har længe vakt vrede – især lokalt, hvor mange beboere i Kalvehave på Sydsjælland kræver klare svar fra Socialdemokratiet på spørgsmålet om Lindholm.

Øen i Stege Bugt er fra 2021 udset til at huse kriminelle udlændinge, der skal udvises, men som Danmark ikke kan sende hjem. Da regeringen og Dansk Folkeparti sidste år stemte forslaget igennem, stemte Socialdemokratiet som det eneste parti blankt i folketingssalen. Resten af venstrefløjspartierne var imod.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det tog 22 dage at beslutte, hvorvidt Lindholm i fremtiden skal være udrejsecenter for udviste udlændinge. Det viser et svar sendt fra Udlændinge- og Integrationsministeriet til Berlingske.
Det tog 22 dage at beslutte, hvorvidt Lindholm i fremtiden skal være udrejsecenter for udviste udlændinge. Det viser et svar sendt fra Udlændinge- og Integrationsministeriet til Berlingske. Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Derfor håber flere lokale i Kalvehave og omegn, at Mette Frederiksen (S) vil ændre beslutningen, hvis hun bliver statsminister. Forleden udtalte partiformand Mette Frederiksen til TV2, at hun erklærer sig klar til at lytte, hvis nogen har bedre forslag i forhold til placeringen af et udrejsecenter på Lindholm.

- Men hvis ikke der kommer en bedre ide, så fortsætter planerne om Lindholm. Et udrejsecenter, det skal vi altså have, og det er ikke sjovt for noget lokalsamfund, ligegyldigt hvor det bliver placeret, sagde hun.

Artiklen fortsætter under videoen.

Socialdemokratiet vil gerne etablere et tredje udrejsecenter i Danmark, men planerne om at placere det på øen Lindholm i Stege Bugt er ikke godt nok undersøgt, mener oppositionspartiet. Du kan se finansordfører Benny Engelbrecht (S) svare på spørgsmålet om, hvordan de vil stemme i videoklippet.

Det er den mulighed, som Brian Bressendorff sammen med resten af de socialdemokratiske folketingskandidater i Vordingborgkredsen håber at kunne udnytte midt i valgkampen.

- Når Mette (Frederiksen red.) går ud og siger, at hvis ikke der kommer nogle andre og bedre forslag på bordet, så skal udrejsecenteret ligge på Lindholm, så er jeg nødsaget til at reagere og sige, at der er et andet forslag, som ligger helt i tråd med Socialdemokratiets udlændingepolitik, siger Brian Bressendorff.

quote Vores stramme udlændingepolitik drejer sig om, at al asylbehandling skal foregå i et tredjeland, og det samme bør gøre sig gældende med et udrejsecenter

Brian Bressendorff, folketingskandidat for Socialdemokratiet og opstillet i Vordingborgkredsen

Hvorfor er du nødt til at reagere netop nu og komme med det forslag?

- For mig, og jeg tror for alle i Vordingborg, er det vigtigt at sikre, at Udrejsecenter Lindholm aldrig bliver til noget. Et tredje udrejsecenter skal ikke ligge på Lindholm, fordi det er en dårlig placering, og fordi det er rigtig, rigtig dyrt. Når mit eget parti begynder at være usikker på, hvor det skal ligge, og Mette (Frederiksen red.) direkte går ud i pressen og siger, at vi skal have nogle bedre forslag, så er jeg nødsaget til at reagere, svarer Brian Bressendorff.

Mette Frederiksen
Læs også
S er stadig uklar om Lindholm: - Jeg hører gerne, hvis andre har gode idéer
Mette Frederiksen
Læs også
S er stadig uklar om Lindholm: - Jeg hører gerne, hvis andre har gode idéer

- Den socialdemokratiske udlændingepolitik hedder jo ikke Lindhol. Den hedder jo ikke, at afviste dømte udlændinge skal sidde her. Vores stramme udlændingepolitik drejer sig om, at al asylbehandling skal foregå i et tredjeverdensland, og det samme bør gøre sig gældende med et udrejsecenter, tilføjer han.

Over 300 mennesker er forsvundet

Brian Bressendorff ønsker dog ikke at komme nærmere ind på præcis, hvor han og de andre lokale socialdemokrater vil placere et eventuelt udrejsecenter uden for Europa. Ligesom partiet heller ikke har gjort i forhold til et muligt modtagecenter syd for Middelhavet.

quote Hvis ens borgere har lavet kriminalitet i et andet land, så skal de sendes hjem

Brian Bressendorff, folketingskandidat for Socialdemokratiet og opstillet i Vordingborgkredsen

- Det skal være en del af den forhandling med nogle de lande i Mellemøsten og Nordafrika, som vi (Socialdemokratiet red.) har i tankerne. Vi har også været ude at sige, at selvfølgelig skal der følge en økonomisk kompensation med. Og selvfølgelig skal udrejsecenteret og modtagecenteret være under ordentlige forhold, og det skal vi som dansk stat garantere, siger Brian Bressendorff.

Jacob Mark - Lindholm
Læs også
SF vil stoppe planerne om udrejsecenter på øen Lindholm
Jacob Mark - Lindholm
Læs også
SF vil stoppe planerne om udrejsecenter på øen Lindholm

De lokale folketingskandidater har endnu ikke hørt fra Mette Frederiksen, og partiformanden er heller ikke vendt tilbage til TV2 ØST med en kommentar til deres forslag.

- Men jeg kan ikke forestille sig, at man skal gå imod det (forslaget red.) af den simple grund, at det er den udlændingepolitik, vi fører, siger Brian Bressendorff.

Lindholm
Læs også
Fakta: Forstå forskellen på afviste asylansøgere og tålt ophold
Lindholm
Læs også
Fakta: Forstå forskellen på afviste asylansøgere og tålt ophold

Der er ifølge Brian Bressendorff flere fordele ved at oprette et udrejsecenter uden for Europa.

- Når vi skal flytte udrejsecenter fra Kærshovedgård, så indrømmer vi, at vi ikke har styr på det. Over 300 mennesker er forsvundet, og derfor er man godt klar over, at man er nødt til at gøre noget. Lige nu er forslaget en ø, men for at få endnu bedre styr på dem, bør man sende dem syd for Middelhavet. Så er de også tættere på det hjemland, de på et eller andet tidspunkt skal sendes tilbage til, når vi får en aftale igennem med det pågældende land, siger han og fortsætter:

- Skulle de så forsvinde der, ja, så må jeg antage, at de er så tæt på deres eget land, at de forsvinder hjem til deres pågældende hjemland. Det vigtige for os er, at de ikke skal forsvinde ud i det danske samfund. De skal ikke forsvinde ud i det europæiske samfund. De skal ikke komme til at leve illegalt, som rigtig mange gør rundt omkring i Europa.

NYT UDREJSECENTER PÅ LINDHOLM

 

  • Regeringen og DF vil afsætte 759 millioner kroner til etablering og drift af udrejsecenteret på Lindholm i Stege Bugt. 
     
  • Heraf skal 210 millioner kroner bruges på etableringsudgifter som bygninger (145 millioner) og infrastruktur og forsyning (55 millioner). 

  • Centret ventes at kunne tages i brug i 2021 og skal huse udlændinge på tålt ophold, udviste kriminelle, fremmedkrigere og kriminelle afviste asylansøgere.

  • Op til 125 udlændinge skal opholde sig her. Driften vil koste 1,8 millioner kroner årligt per udlænding. Til sammenligning koster det 250.000 kroner årligt per udlænding på Kærshovedgård.

 

Kilder: TV ØST, TV2.

Er det ikke bare at sende problemerne videre?

- Jeg har det sådan, at det land, som man tilhører, er egentlig det land, som skal have problemerne. Man har et ansvar for ens egne borgere. Hvis ens borgere har lavet kriminalitet i et andet land, så skal de sendes hjem. Det ville være det samme, hvis du tog til Mellemøsten og lavede kriminalitet. Så ville den danske stat også skulle tage imod dig. Lige nu har vi nogle lande, som ikke ønsker at tage imod de her mennesker, og det skal vi selvfølgelig forhandle om. Men jeg mener sagtens, vi kan have dem siddende et eller andet tilfældigt sted, inden de skal hjem, svarer Brian Bressendorff.

Borgmester bakker op

Forslaget fra de lokale folketingskandidater møder opbakning fra borgmesteren i Vordingborg Kommune, Mikael Smed (S), der flere gange tidligere har udtalt sig kritisk om planerne med et udrejsecenter i Stege Bugt.

- Jeg håber, at det giver anledning til at undersøge, hvad det reelle behov er og i det hele taget, hvad beslutningsgrundlaget er for at placere et udrejsecenter på Lindholm, og hvad mulighederne er for at placere det et andet sted i enten Danmark eller et andet sted i verden, siger Mikael Smed.

Artiklen fortsætter under billedet.

Øen Lindholm ligger i Stege Bugt.
Øen Lindholm ligger i Stege Bugt. Foto: TV 2 Grafik

Centret på Lindholm ventes at kunne tages i brug i 2021 og skal huse udlændinge på tålt ophold, udviste kriminelle, fremmedkrigere og kriminelle afviste asylansøgere.

V: - Det er ligesom med atomaffald

Hos Venstre ønsker man ikke at skrotte planerne om et udrejsecenter på Lindholm til fordel for et center uden for Europa.

- Lindholm er en ganske udmærket idé, og det er derfor, vi har vedtaget den, siger Mads Fuglede (V), der er udlændingeordfører og flygtninge- og stabiliseringsordfører.

quote Det er lidt lige som atomaffaldet, da vi skulle placere det – uden at jeg skal sammenligne det ene eller andet med atomaffald

Mads Fuglede (V), udlændingeordfører og flygtninge- og stabiliseringsordfører.

- Det er nødvendigt at lave et tredje udrejsecenter, og det er bogført, vi har fundet et sted og en økonomisk ramme for det. Om der så på et tidspunkt kan komme noget andet, som vi kan lave sammen med andre europæiske lande, så kan vi ikke afvise det (planerne om et udrejsecenter på Lindholm red.), tilføjer han.

Men forslaget fra de lokale socialdemokratiske folketingskandidater er ifølge Mads Fuglede et ønske, som der ikke er meget realisme bag.

- Lindholm løser et problem, der findes. Det andet kan måske løse et eller andet. Vi har selv talt om de her idéer (udrejsecentre uden for Danmark, red.), men desværre er realismen bag dem svære, og det tager tid, før det kan lade sig gøre, hvis det overhovedet kan lade sig gøre. Jeg er med på, at det kan være smart at sige i en debat, siger han og fortsætter:

Lindholm med den nyeste forskningsbygning fra 2007 i forgrunden.
Læs også
Over 300 udlændinge på udrejsecenter er forsvundet
Lindholm med den nyeste forskningsbygning fra 2007 i forgrunden.
Læs også
Over 300 udlændinge på udrejsecenter er forsvundet

- Det er lidt ligesom atomaffaldet, da vi skulle placere det – uden at jeg skal sammenligne det ene eller andet med atomaffald, men det er også noget, som ingen har lyst til at huse, og i lang tid var der nogen, som sagde, at vi bare kunne lægge det nede i Tyskland, hvor de lægger deres atomaffald. Men det kunne man ikke. Nogle ting kan lyde smart i en debat og lyde til at løse et problem, og det er også lidt omdrejningspunktet for denne debat.

Venstre vil placere udrejsecenter uden for Danmark

Venstre har dog selv tidligere foreslået at placere et udrejsecenter uden for Danmark.

I juni sidste år oplyste statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til DR Nyheder, at Danmark var relativt langt i bestræbelserne på at få etableret et udsendelsescenter et ikke-synderligt attraktivt sted i Europa i samarbejde med en række andre europæiske lande.

Morten Østergaard svømmer
Læs også
Radikal partileder svømmer væk fra Lindholm i protest
Morten Østergaard svømmer
Læs også
Radikal partileder svømmer væk fra Lindholm i protest

Det udsendelsescenter skulle Danmark kunne sende afviste asylansøgere til, så de ikke længere skulle sidde i hjemsendelsesposition i Danmark på eksempelvis udrejsecenteret Kærshovedgård nær Ikast, lød det fra statsministeren.

- Der, hvor man kunne starte, og det der ville gøre en stor forskel, var, hvis man kunne lave en lejr, som ikke lå i de attraktive asyldestinationslande, men et andet sted. Det ville have en enorm præventiv effekt, og er det rigtige sted at starte, sagde Lars Løkke Rasmussen til DR Nyheder.

Artiklen fortsætter under billedet.

I september 2015 valgte Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi at lukke Sydmotorvejen mellem afkørsel 46 Sakskøbing og Rødbyhavn, fordi en stor grupper flygtninge forsøgte at nå Sverige til fods for at søge om asyl.
I september 2015 valgte Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi at lukke Sydmotorvejen mellem afkørsel 46 Sakskøbing og Rødbyhavn, fordi en stor grupper flygtninge forsøgte at nå Sverige til fods for at søge om asyl. Foto: TV2 ØST

Selvom statsministeren dengang sagde, at et pilotprojekt var på trapperne, så oplyste udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) efterfølgende, at et udrejsecenter for afviste asylansøgere har lange udsigter.

- Jeg tror, selve etableringen af et center som det her først vil kunne påbegyndes på den anden side af årsskiftet. Forhandlingerne og drøftelserne kører på fuld skrue, men der kommer til at gå noget tid, inden man har en færdig aftale og kan gå i gang, sagde udlændinge- og integrationsministeren på et samråd tilbage i august 2018.

Lindholm luftfoto
Læs også
Kriminalforsorgen søger chef for udrejsecenter Lindholm
Lindholm luftfoto
Læs også
Kriminalforsorgen søger chef for udrejsecenter Lindholm

Udrejsecenteret er ifølge DR Nyheder ikke del af EU's fælles bestræbelser på at ændre sin migrationspolitik for at modvirke en gentagelse af den såkaldte flygtningekrise i 2015.

Der er i stedet tale om et samarbejde med Østrig om at gøre det mindre attraktivt at prøve lykken i Europa, hvis man ikke er asylberettiget.

Der er ifølge Mads Fuglede stadig planer om at oprette et udrejsecenter uden for Danmark, der på nuværende tidspunkt har to udrejsecentre, Kærshovedgård og Sjælsmark. Han kan dog ikke oplyse, hvorvidt centeret skal placeres i Europa eller syd for Middelhavet, og det skal altså ikke erstatte et center på Lindholm.


Nyhedsoverblik