Sådan bliver strukturen i fremtidens sundhedsvæsen

Regeringen vil ifølge flere medier nedlægge regionsrådene og skabe ny struktur i sundhedsvæsenet. Læs mere her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Regeringen vil skrotte de fem regionsråd, som blandt andet står for driften af landets sygehuse, erfarer flere medier.

Det sker som led i en sundhedsreform, som regeringen officielt vil præsentere onsdag klokken 10 ved statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

En række medier har allerede fået nys om indholdet af regeringens udspil, der har fået navnet "Patienten først - nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder".

Strukturen:

  • Strukturen i sundhedsvæsenet vil i fremtiden være i tre lag.
     
  • Det øverste vil være en statslig bestyrelse under Sundhedsministeriet med navnet "Sundhedsvæsen Danmark", der skal stå for den overordnede planlægning af sundhedsvæsenet.
    Bestyrelsen vil have 11 medlemmer, der er politisk udpegede. Det ventes både at være folk med faglig indsigt, interesseorganisationer og politikere.
     
  • Næste lag vil være fem regionale sundhedsforvaltninger i områder, der svarer til de nuværende regioner.
    De vil dog ikke blive styret af folkevalgte politikere, som det er tilfældet i dag, men de fem nuværende regionsrådsformænd fortsætter i spidsen for hver deres forvaltning.
     
  • Derunder bliver der oprettet 21 sundhedsfælleskaber, der skal ligge omkring de store akutsygehuse og sikre et bedre samarbejde mellem det enkelte hospital og de praktiserende læger og kommuner i området.
    De vil blive styret af repræsentanter for kommunerne - herunder borgmestre og sundhedsudvalgsformænd - og faglige eksperter. De vil dog ikke blive valgt gennem almindelige valg.
     
  • Regeringen lægger op til, at regionerne bliver nedlagt ved udgangen af 2020. De nuværende 205 politikere i regionsrådene er valgt frem til 2021.
     

Kilder: Politiken, Berlingske, Jyllands-Posten, Ekstra-Bladet, DR og TV2.

 


Nyhedsoverblik