Fødevarestyrelsen: Pas på ikke at sprede fugleinfluenza

Der er fundet fugleinfluenza i både Tyskland og Polen, og derfor anbefaler Fødevarestyrelsen nu, at man tager nogle forholdsregler som fjerkræejer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis danske høns for den alvorlige fugleinfluenza H5N8, som lige nu huserer i Europa, så kan det få alvorlige konsekvenser for eksporten.

Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at man passer godt på sine høns og arbejder aktivt for at forhindre smitte – hos hobbyhøns såvel som i industrien. Anbefalingen skyldes os, at der er blevet fundet en gruppe døde troldænder nær Stege på Møn, som er ved at blive undersøgt for fugleinfluenza.

Det fortæller, Stig Mellergaard, der er souschef i Fødevarestyrelsens afdeling for dyresundhed, til TV ØST.

- Først og fremmest anbefaler vi folk, at de holder deres høns inden for, i hvert fald indtil vi ved, om det er fugleinfluenza troldænderne er døde af, siger han og tilføjer:

- Derudover har vi nogle regler om, at hvis man har høns gående uden for, så skal de fodres under tag for at hindre, at vildfugle går i maden. Det er meget vigtigt, at vildfugle ikke kommer i kontakt med tamfugle under sådan et udbrud.

quote En enkelt lille fugleklat kan være nok til at give sygdommen til sin egen hønsebestand

Stig Mellergaard, souschef i Fødevarestyrelsens afdeling for dyresundhed

En enkelt fugleklat er nok

Sidst der var et udbrud af fugleinfluenza i Danmark var i 2006, hvor der var tale om typen H5N1, som er særligt smitsom. Og her så Fødevarestyrelsen, at især troldænder var sårbare, når det kommer til fugleinfluenzaen.

- Men det rammer alle slags fugle som måger, ænder og svaner, fortæller Stig Mellergaard.

Derfor er det ifølge souschefen meget vigtigt, at man er opmærksom på ikke at sprede influenzaen.

- Hvis man for eksempel er ude at gå en tur i naturen i gummistøvler, så skal man ikke gå ind til sine høns med støvlerne. De skal rengøres grundigt først, så man ikke bringer smitte ind, siger han.

- En enkelt lille fugleklat kan være nok til at give sygdommen til sin egen hønsebestand.

Hvis du ser en gruppe døde fugle tæt på hinanden, så skal du kontakte Fødevarestyrelsen på telefon 72 27 69 00.

- Så sørger vi for, at der kommer nogen ud og ser på fuglene, slutter Stig Mellergaard.


Nyhedsoverblik