Amagerkaner flyttede til Lolland - det er meningen at flere skal følge efter

Flere unge fravælger velfærdsuddannelser. Guldborgsund Kommune og Professionshøjskolen Absalon laver samarbejdsaftale for at fastholde arbejdskraft i området.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er brug for flere varme hænder i vores region.

Flere unge fravælger velfærdsuddannelserne, når de skal finde ud af, hvad de vil uddanne sig til. Og det kan komme til at blive dyrt i fremtiden.

For vores region mangler i den grad sygeplejersker, lærere, pædagoger og socialrådgivere.

I Guldborgsund Kommune har man set skriften på væggen - derfor skal der gøres noget nu, hvis man i fremtiden stadig skal have arbejdskraft nok til at levere de velfærdsydelser, som kræves.

Uddannelse på jobbet

Kommunen og Professionshøjskolen Absalon i Nykøbing Falster, der blandt andet uddanner socialrådgivere, sygeplejersker og pædagoger, indgår derfor et tæt samarbejde for i fællesskab at finde løsninger. De studerende skal have mere praksis ind i undervisningen - og kommunen vil også forsøge at få flere af de ufaglærte, der allerede er ansat i kommunen, til at få en uddannelse.

quote Der er masser af muligheder hernede på Lolland Falster - og masser af arbejdsliv

Camilla Brøndum, sygeplejerskestuderende

En af de studerende, som hilser samarbejdsaftalen velkommen, er Camilla Brøndum.

Hun studerer til sygeplejerske på tredje semester. I forvejen har hun en socialpædagogisk uddannelse, men flyttede for nyligt fra Amager til Lolland med mand og børn. Gennem sit arbejde som socialpædagog fandt hun ud af, at det sundhedsfaglige tiltrak hende mere - så nu er hun i gang med at blive sygeplejerske.

Tættere samarbejde mellem kommune og uddannelsesinstitution i Nykøbing Falster, skal være med til at få flere unge til velfærdsuddannelserne - og etablere sig i lokalområdet.
Tættere samarbejde mellem kommune og uddannelsesinstitution i Nykøbing Falster, skal være med til at få flere unge til velfærdsuddannelserne - og etablere sig i lokalområdet. Foto: Tina Mortensen, TV2 ØST

- Jeg tror, at samarbejdsaftalen bliver god for Absalon her i Nykøbing Falster. Det er især mulighederne for at komme ud på de kommunale og regionale arbejdspladser og afprøve sig selv, som er positivt, siger Camilla Brøndum.

Mange muligheder

Hun mener, at det tættere samarbejde mellem kommunen og Absalon kan have en positiv effekt - også i forhold til at få flere til at tage en velfærdsuddannelse.

- Mulighederne er store - og der er mere styrke i dem nu, hvor kommunen også er gået ind i det. Vi får som studerende mere viden om, hvad man for eksempel kan som hjemmesygeplejerske hernede. For der er masser af muligheder hernede på Lolland Falster - og masser af arbejdsliv.

quote Både arbejdspladsen og den studerende kommer tættere på hinanden

Marianne Søgaard, Centerchef for Sundhed og Omsorg, Guldborgsund Kommune

Flere ældre - færre unge

Mange fra Absalon bliver i forvejen ansat i kommunen, så dermed er det naturligt, at lave et tættere samarbejde ifølge konstitueret Centerchef for Sundhed og Omsorg i Guldborgsund Kommune, Marianne Søgaard.

- Vi kigger ind i en fremtid, hvor vi kommer til at mangle arbejdskraft inden for velfærdsområdet. Det handler om - som i det meste af landet - at der bliver flere ældre, men færre unge i den arbejdsdygtige alder til at løfte opgaverne, siger Marianne Søgaard.

-Der er fokus på mere praktisk samarbejde under uddannelsen - men også videre kompetenceudvikling efter man har endt sin uddannelse, siger konstitueret Centerchef for Sundhed og Omsorg i Guldborgsund Kommune, Marianne Søgaard.
-Der er fokus på mere praktisk samarbejde under uddannelsen - men også videre kompetenceudvikling efter man har endt sin uddannelse, siger konstitueret Centerchef for Sundhed og Omsorg i Guldborgsund Kommune, Marianne Søgaard. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Guldborgsund Kommune og Professionshøjskolen Absalon ønsker også at intensivere samarbejdet mellem den kommunale praksis og Professionshøjskolen Absalons udviklingsprojekter og forskning, så man på den måde fremtidssikrer både uddannelse og arbejdsmarked.

Masser af jobs

- Ved at give flere muligheder for de studerende til at komme ud og i praksis bruge deres uddannelse på vores arbejdspladser, så kommer både arbejdspladsen og den studerende tættere på hinanden. 

 - Derudover vil vi også sætte fokus på, at der kommer flere tilbud om kompetenceudvikling og efteruddannelse efter endt uddannelse. Og med den mangel på arbejdskraft vi går i møde, så vil der i fremtiden være job til alle de kvalificerede og uddannede hernede, siger Marianne Søgaard.

Ann-Britt Lærkedahl, Uddannelsesleder og Campusansvarlig ved socialrådgiveruddannelsen på Professionshøjskolen Absalon i Nykøbing Falster mener, at det især er muligheden for at få praksis ind på uddannelserne, som er vigtig.


- De unge skal ud og afprøve sig selv. Og det giver samarbejdsaftalen mere mulighed for, siger Uddannelsesleder på Professionshøjskolen Absalon, Ann-Britt Lærkedahl.
- De unge skal ud og afprøve sig selv. Og det giver samarbejdsaftalen mere mulighed for, siger Uddannelsesleder på Professionshøjskolen Absalon, Ann-Britt Lærkedahl. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Mere ud til borgeren

- Samarbejdsaftalen skulle meget gerne gøre, at de studerende får et tættere praksis-fællesskab her på uddannelsen. At få professionelle ind på uddannelsen og lave træning og øvelser - simulere virkeligheden - så de unge får en bedre forståelse af, hvordan det er ude på arbejdspladserne, siger Ann-Britt Lærkedahl.

Læs også
Henriette er en af de få, der vil være fængselsbetjent: - Jeg vil gøre en forskel
Læs også
Henriette er en af de få, der vil være fængselsbetjent: - Jeg vil gøre en forskel

For lederen er det vigtigt, at uddannelsen ikke kun er teoretisk.

- Vi har brug for at vores studerende er ude og tale med rigtige borgere, med patienter, med fagpersonale - og opleve de udfordringer, der er derude. Derfor tror vi, at det tætte samarbejde kan være med til at give de studerende flere muligheder for at afprøve sig selv ude i 'virkeligheden'. 

Livet er ikke kun job

Camilla Brøndum vil nu være en af de studerende, som kan gå en fremtid med en masse jobtilbud i møde. Men alt er ikke kun jobsikkerhed og studieliv - hun har et andet godt råd til kommunen, hvis man skal få endnu flere studerende og færdiguddannede til byen.

- Fortæl noget mere om kulturlivet, for der er et kulturliv her. Fortæl mere om skoler, institutioner, fritidsliv, offentlig transport osv. For det er også vigtige ingredienser, når man skal etablere sig, siger Camilla Brøndum.   


Læs også
Mere end hver femte lærer i folkeskolen er ikke uddannet
Læs også
Mere end hver femte lærer i folkeskolen er ikke uddannet





Nyhedsoverblik