Analyse: - Det går hylende godt, lød det for fire år siden i en Facebook-video, hvor borgmester John Brædder fra Guldborgsundlisten hylede om kap med sin smukke, hvide schæfer ved spisebordet.
Og det er ikke løgn. For fire år senere går det også rigtig godt.
Der er stort set styr på økonomien i Guldborgsund Kommune, som også blev hjulpet godt på vej af udligningsreformen, hvor der faldt 120 millioner kroner ekstra af til kommunen.
Vi er det borgerlige alternativ, der inddrager hele byrådet mod den lysende fremtid
Desuden er Guldborgsund Kommune i gang med at bygge ny skole, og dele af erhvervshavnen skal for 100 millioner kroner udvikles til en ny bydel, hvor der allerede er åbnet et streetfood-sted i svinget ved Frihavnen.
John Brædder vil gerne have valget til at handle om velfærd. Der er råd til mere, lover han. René Christensen fra Dansk Folkeparti har i mange sager været den højlydte opposition, men han er også steget på jubeltoget.
- Vi er det borgerlige alternativ, der inddrager hele byrådet mod den lysende fremtid, kommunen står over for. Vores kommune står foran en periode, hvor bosætningen, turismen og nye arbejdspladser vil muliggøre et stort spring fremad, sagde en højstemt René Christensen i sommer til Lolland-Falsters Folketidende.
Sådan har det politiske navnestof ændret sig siden 2017
Dorthe Sølling er smuttet fra Guldborgsundlisten til Socialdemokratiet. Lis Magnussen og Mette Møller fik nok af Dansk Folkeparti og partiets spidskandidat René Christensens ledelsesstil og blev begge løsgængere, inden de trådte ind i Venstres byrådsgruppe.
SF-veteranen Lene Hatt med en fortid i både byråd og amtsråd gør comeback på listen. Sidst men ikke mindst er Bo Abildgaard (S) blevet afløst af Simon Hansen (S) som spidskandidat for Socialdemokratiet.
Et samlet byråd er blevet enige om et budget, der blandt andet sender flere penge i retning af børne- og familieområdet. Det var tiltrængt.
Der er også blevet råd til, at der igen skal laves varm mad på de enkelte plejecentre. Der skal dufte af hjemligt mad hos de ældre. Og der er også afsat penge af til flere SOSU-elever og personale i ældreplejen.
Dansk Folkeparti blev den store taber
René Christensen var som borgmesterkandidat ved kommunalvalget i 2017 udset til at gøre Guldborgsund Kommune til Danmarks første DF-kommune. En underhåndsaftale med Bo Abildgaard (S) skulle bane vejen.
Stemmeslugere ved kommunalvalget 2017
- John Brædder (Guldborgsundlisten) 6.912.
- René Christensen (DF) 6.547.
- Bo Abildgaard (S) 1.430.
Men efter et natligt drama på rådhuset i Nykøbing Falster pegede den socialdemokratiske spidskandidat i stedet på John Brædder, som kunne tage fire år mere som borgmester.
Nu har René Christensen skruet ned for borgmesterambitionerne, siger han. Han vil bare gerne være med i konstitueringen – altså fordelingen af posterne.
Brædder har brug for flere venner
Ved valget i 2017 bragede Guldborgsundlisten frem og voksede med 15 procent. Socialdemokratiet fik en begmand, det samme gjorde Venstre, mens Dansk Folkeparti fik en minimal fremgang – mindre end ventet.
En forklaring på det formidable valg for John Brædder og Guldborgsund er, at vælgerne strømmede til borgerlisten for at undgå en DF-borgmester.
Borgmesteren er røget ind i flere møgsager
Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet havde kørt parløb op til valget, og der var en klar forventning om, at Bo Abildgaard ville pege på René Christensen som borgmester, hvis muligheden opstod.
Men Socialdemokratiet gik massivt tilbage ved valget.
Guldborgsundlisten fik 11 mandater ved valget. Listen har dog mistet et enkelt mandat i perioden, og det vender vi tilbage til. Der skal 15 mandater til det mindst mulig flertal i byrådet, hvor der er i alt 29 medlemmer.
Det betyder, at John Brædder skal skaffe sig støtte fra et eller flere partier. Mest oplagt er Venstre, der har støttet borgmesteren i flere ubehagelige sager. Partiet har lige nu fem mandater. Det er nok til et flertal.
Med til regnestykket hører dog, at Venstre har fået to afhoppere fra Dansk Folkeparti. Ender valget nogenlunde som i 2017, er det nødvendigt for John Brædder og Guldborgsundlisten at finde sig nogle flere venner, der vil pege på ham som borgmester.
Socialdemokratiets nye håb
Socialdemokratiet er hovedmodstanderen. Partiet er vokset et enkelt mandat i perioden, og så har det nok så vigtigt skiftet spidskandidaten ud.
Bo Abildgaard, som ikke imponerede ret mange, er blevet afløst af den mere sikkert kørende Simon Hansen, der har markeret sit parti bedre.
Men der er langt op til Guldborgsundlisten. Og dog.
Borgmesteren er røget ind i flere møgsager i slutningen af valgperioden, der nok kommer til at præge valgkampen. Kæmpesommerhusene i Marielyst Ferieby rumsterer stadig. Beboerne i Marielyst Ferieby har kæmpet en indædt og stædig kamp mod de ti over 200 kvadratmeter store huse.
Hvem er i valgforbund med hinanden?
- Kristendemokraterne og Radikale Venstre.
- SF og Enhedslisten.
- Guldborgsundlisten, Venstre og Alternativet.
Beboerne vandt en sejr, da Planklagenævnet afgjorde, at der var givet byggetilladelse til husene i strid med lokalplanen. Husene skulle enten rives ned, eller der skulle laves en ny lokalplan for at lovliggøre husene.
Sagen kører fortsat, og det er dårlig timing midt i en valgkamp. Men afgørelsen skal formentlig først træffes efter valget. Det er også en sag, som Ole K. Larsen (V) slap skidt fra med en slingrekurs, der dog endte med, at Venstre skaffede borgmesteren flertal for ikke at rive de omstridte huse ned.
Kort før den endelige afgørelse i det tidlige forår i år meddelte Venstre, at partiet nu også var stemt for at de store sommerhuse skulle rives ned.
Men ved den afgørende afstemning i byrådet stemte Venstre alligevel sammen med Guldborgsundlisten, hvilket gav et snævert flertal på 15 mod 14 for at lade sommerhusene stå og i stedet lave en ny lokalplan.
En anden møgsag er instrukssagen, hvor en kommunal topchef, pålagde sine medarbejdere at gennemføre ulovlige besparelser på udsatte børn og familier. Sagen falder til en vis grad tilbage på borgmesteren. Det er jo ham, der er den øverste chef.
Det tog lidt for lang tid for Socialdemokratiets spidskandidat, Simon Hansen, at finde sine ben i den sag. Han skulle bruge et langt tilløb til at slutte sig til kritikken, og han blev overhalet af en mere erfaren René Christensen.
Grøn energi bliver et tema
Simon Hansen har til gengæld fået sit parti tilbage på sporet, når det drejer sig om opstilling af vindmøller på land.
Hans partikammerat Bo Abildgaard gav i valgkampen 2017 for rullende kamera på TV2 ØST garanti for, at Socialdemokratiet ville sige nej til flere vindmøller på land.
Det løfte holdt kun til efter valget. Men med Simon Hansen i spidsen er Socialdemokratiet begyndt at holde sine valgløfter.
Hele byen ville blive omringet af de sorte paneler
Partiet sagde nej til Vennerslund Energipark på Nordfalster, der rummer både kæmpe vindmøller og solcelleanlæg. En sag, der vakte stor lokal debat, men som blev vedtaget med blandt andre Guldborgsundlistens stemmer. Det fik Dorthe Sølling til at forlade borgerlisten for at hoppe over til Socialdemokratiet. Hun mente ikke, at John Brædder lyttede nok til borgerne.
Borgmesteren var også i fare for at komme i modvind på hjemmebane i Grænge. Den driftige John Brædder bor i landsbyen, hvor han også er landmand. Hans jord omkranser store dele af byen, som ligger på Lolland cirka ti kilometer øst for Nykøbing Falster. Her var der planer om et stort solcelleanlæg. Det første udspil lød på et cirka 250 hektar stort solcelleanlæg.
Hele byen ville blive omringet af de sorte paneler, og det udløste massiv modstand blandt beboerne.
Men politikerne har lyttet til borgene, og fire uger før valget vedtog politikerne et kraftigt beskåret projekt, der er nede på at omfatte cirka 135 hektar. Hele den østlige halvdel af byen slipper på den måde for solcellerne.
Den anden halvdel af byen får dog de næste mange år, til de afskærmende plantebælter er vokset op udsigt til et stort solcelleanlæg i stedet for roe- eller kornmarker.
Der skal nok mere end en duo med borgmester og hund til, at beboerne dér synes, det går hylende godt.
Og så et lille kuriosum til sidst. Guldborgsundlisten får ikke lov til at bruge sin sædvanlige listebetegnelse G under valgkampen.
For Veganerpartiet, der er blevet opstillingsberettiget til Folketinget, vil nemlig bruge bogstavet. Folketingspartier har førsteret. John Brædder har klaget, men Guldborgsundlisten må gå til valg med et L som listebogstav.