En hvidfjeret and med rød maske og en sort plet på hovedet spreder i øjeblikket glæde og smil blandt store, stærke brobisser på Nordfalster.
Allerede den første dag, den kom, faldt vi bare for den. Den er sådan halv-tam, så vi går og hyggefordrer den
På byggepladsen til den nye Storstrømsbro mellem Sydsjælland og Falster har brobisserne nemlig fået sig et fælles kæledyr. For da byggearbejderne mødte på byggepladsen ved Orehoved på Falstersiden for en måned siden, landede der en moskusand midt på pladsen. En and, som nu er døbt Anden Allan.
- Så kom han bare flyvende ind der klokken syv, landede midt i det hele og gik rundt iblandt os. Allerede den første dag, den kom, faldt vi bare for den. Den er sådan halv-tam, så vi går og hyggefordrer den, fortæller Teddy Børger, der er pladsformand på byggepladsen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Siden har brobisserne forsøgt at finde moskusandens ejer via Facebook, men ingen har henvendt sig.
- I starten valgte vi bare at kalde ham Allan, fordi det rimede lidt på and. Men en af mine kolleger, der har mere forstand på dyr, end jeg har, fortalte, at det er en hun-and. Men vi har valgt at holde fast i navnet, selv om det er en hun. Den reagerer ikke helt på det, men vi kalder den det bare alligevel, fortæller Teddy Børger.
Artiklen fortsætter under billedet.
I begyndelsen gav kollegerne Anden Allan hvidt brød. Men en kollega, der har fritidslandbrug, har nu sørget for at Allan får rigtigt andefoder, og de har bygget et lille hus til Allan, hvor hun kan søge skygge.
- Om morgenen står den og venter på os. Så står den og venter på, at vi holder et morgenmøde og tøffer lidt rundt, og når vi så er kommet rigtigt i gang, så lægger hun sig i skyggen. Og når vi så skal holde pause klokken 12, så kommer hun frem igen. Efter pausen tøffer hun lidt rundt, og når vi så kører ved 15-16-tiden, så hopper hun i vandet, fortæller Teddy Børger.
Allan er stukket af
Allan har nu boet på pladsen i en måned, og trods flere forsøg med at spørge sig for i lokalsamfundet for at forsøge at finde en ejer, er det endnu ikke lykkedes.
- Den virkede rigtig tam allerede den første dag, den kom her, så jeg går ud fra, at den bare er stukket af fra en ejer et eller andet sted, siger Teddy Børger
Artiklen fortsætter under billedet.
At Allan må være en tamfugl, der er stukket af, bekræfter biolog Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening
- Moskusanden er ikke en vildfugl i Danmark. Det er én, der er sluppet ud fra et privat andehold et sted i nærheden. Den kommer fra Falster eller Sydsjælland. Det er ikke sådan en, der kommer meget langt fra, fortæller Knud Flensted.
Vi passer på den
Foreløbig er der ifølge biologen ikke nogen grund til at være bekymret på Anden Allans vegne for, om den kan klare sig i det fri og udenfor vante rammer.
Nu kan vi slet ikke undvære ham. Han deltager i alt, hvad vi laver her og går med rundt.
- Den skal nok klare sig, den kan jo også selv finde mad. Så må vi se til vinter, hvad der så sker. Det kan også være, at der kommer en ræv og spiser den, for den er jo lidt udsat sådan en tamfugl der, siger Knud Flensted.
Hvor længe Allan vælger at blive på pladsen i sit nye miljø er uvist, men det er helt sikkert, at han er velkommen, siger pladsformand Teddy Børger.
- Jeg aner intet om ænder, men for vores skyld, så er den velkommen, så længe den har lyst til at være her. Så indtil den rigtige ejer kommer og henter sin and, og så længe den gerne vil være her, så passer vi på den. Nu kan vi slet ikke undvære ham. Han deltager i alt, hvad vi laver her og går med rundt. Så sent som i går havde jeg ham med inde i skuret. Han kom ind af sig selv, midt i et møde, for nu ville han have lidt hygge og noget skygge, siger Teddy Børger.