Borgerne i Idestrup på Falster har længe frygtet, at Danmarks største rockerborg skulle ligge lige i deres baghave.
Så nu tager de sagen i egen hånd.
En række lokale investorer og borgere har nu afleveret et købstilbud på den gamle trælast i byen. Den, som Satudarah-rockere har prøvet at rykke ind i.
Købstilbuddet er sendt afsted i dag, fredag, til nedrivningsfirmaet og milliardkoncernen J. Jensen, som ejer den gamle trælast i Idestrup.
Vi fremsender nu et købstilbud til dem med henblik på at få givet bygningen tilbage til byen
- Vi fremsender nu et købstilbud til dem med henblik på at få givet bygningen tilbage til byen, siger Jacob Pfeffer, der er talsmand for borgerne i Idestrup.
- Den utryghed den skal fjernes, og den skal ikke komme igen. Vi har et ønske om at få bygningen på byens hænder, og vi håber, at J. Jensen kan se fornuften i det.
Hvor mange penge købstilbuddet lyder på, vil borgerne ikke fortælle.
Bandekonflikten ville rykke med
Allerede i december kørte der ifølge TV ØSTs oplysninger en flyttebil med Satudarahs ting fra det lukkede klubhus i Maribo til adressen i Idestrup. Og ifølge borgere i byen kom der i dagene efter flere personer med relation til rockergruppen på adressen.
Og det skabte utryghed blandt borgerne.
- Det er jo det, der følger med. Det er den rocker-bandekonflikt, som vi har kunnet se det sidste halvandet år, som vil følge med herud, siger Jacob Pfeffer.
- Når man etablerer et rockerborg, eller en rocker etablerer sig i et område, så er der er jo et optag af nye medlemmer. Og det bliver jo ikke kun her, det bliver også i nabobyen Nykøbing, og det synes vi ikke, at vi skal udsætte vores unge for.
- Vi er under 1.200 indbyggere. Hvis du lægger Danmarks største rockerborg her, så får det uoverskuelige konsekvenser, siger Jacob Pfeffer.
Kontrakt blev ophævet
Siden oktober sidste år har TV ØST fortalt om, hvordan Satudarah-rockere har forsøgt at etablere sig i den gamle trælast. Og senere om, hvordan det var en Satudarah-rocker, der lejede bygningerne af nedrivningsfirmaet J. Jensen.
Men den 31. januar ophævede J. Jensen så lejekontrakten.
Vi er under 1.200 indbyggere. Hvis du lægger Danmarks største rockerborg her, så får det uoverskuelige konsekvenser
- Vi tager nu en dialog med lejeren om, hvornår de flytter og det forventer vi, de gør meget hurtigt. Og hvis det måtte være sådan, at lejeren ikke flytter meget hurtigt, jamen så må vi bede fogedretten om at hjælpe os med at sætte lejeren ud. Men vi forventer ikke, at det kommer dertil. Vi forventer, at lejeren flytter frivilligt, lød det fra Peter Schäfer, bestyrelsesformand i J. Jensen.
Udlejer fik flere advarsler
Men inden J. Jensen ophævede kontrakten, kunne TV ØST fortælle, at koncernen blev advaret flere gange af både politi og kommune helt tilbage fra den 23. oktober 2017 om, at koncernen var ved at leje bygningen ud til rockergruppen Satudarah.
Lejeren havde selv oplyst, han ville føre et haveservicefirma på erhvervslejemålet.
Trods advarslerne valgte koncernen alligevel at gennemføre lejekontrakten, der først blev underskrevet af lejeren den 4. november 2017.
Det er ikke ulovligt, hvis J. Jensen udlejer til en rockergruppe. Men byens borgere og Guldborgsund kommune mener, det er moralsk forkasteligt, at en milliardkoncern lejer ud til rockerne.
Ifølge lejekontrakten skal erhvervslejemålet benyttes til erhverv, udtaler bestyrelsesformand Peter Schäfer. Og efter TV ØSTs afsløringer den seneste tid, har koncernen holdt ekstra øje med, hvad lejemålet blev brugt til.
Det førte til, at J. Jensen koncernen besluttede at ophæve kontrakten med lejeren i onsdags.