Det er en realitet, at Lindeskovskolen og Østre Skole i Nykøbing Falster bliver lagt sammen fra skoleårets start i august 2020.
Det vedtog et stort flertal i byrådet i Guldborgsund Kommune, da de havde forslaget til afstemning torsdag aften.
Under byrådsmødet var mange forældre mødt op. Størstedelen af forældrene har børn på Østre Skole, som skal lukkes. Det er de ikke er tilfredse med.
Lærerstaben på Lindeskovskolen er der rigtig dygtig. Det er de nødt til at være for at kunne håndtere forskellige elever, som der går på Lindeskov
Lindeskovskolen er nemlig gennem flere år blevet fravalgt af forældre med etnisk danske børn. Det har betydet, at skolen i dag har en sammensætning af elever, hvor over 80 procent af de knap 200 elever er tosprogede.
Derfor håber kommunen, at andelen vil falde markant efter sammenlægningen.
Borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) mener, at forældrene på Østre Skole skal tage det roligt. Han tror på, det bliver en god skole efter sammenlægningen.
- Lærerstaben på Lindeskovskolen er rigtig dygtig. Det er de nødt til at være for at kunne håndtere forskellige elever, som der går på Lindeskov. Så man kommer jo ikke ud til en forringet lærerstab, siger han og fortsætter:
- Vores håb er, at en stor del af lærerne på Østre Skole følger med. Så man både har de samme venner og lærere. Men rammerne bliver nu endnu bedre med flere udearealer, skov og idrætshal.
Stærk reaktion i byrådssal
Forslaget om skolesammenlægningen blev stemt igennem med 23 stemmer blandt politikerne. Kun fem stemte imod, som alle var fra Dansk Folkeparti. En enkelt undlod helt at stemme.
Lige efter afstemningen kom der er en stærk reaktion fra forsamlingen af forældre. En kvinde rejste sig og sagde:
- I skulle skamme jer, hvorefter hun udvandrede fra byrådssalen.
Artiklen fortsætter under videoen.
Reaktionen kan borgmesteren godt forstå, da der er meget på spil for forældrene.
- Jeg forstår godt, at der er store følelser på spil til vores byrådsmøde i går. Det har jeg stor forståelse og sympati for, fordi os, der har børn, ved godt, at når snakken går på vores børn, så vil vi selvfølgelig det allerbedste, siger han og tilføjer:
- Man skal som forældre passe på ikke at skræmme sine børn for at gå på en ny skole. Der er ikke noget at være bange for, siger han.
Ville aldrig blive enige om placering
Ifølge John Brædder har der længe før 2019 været diskuteret i skiftende byråd, hvordan man løser problemerne i området omkring Lindeskovskolen.
I starten af januar begyndte politikerne så at snakke om en eventuel skolesammenlægning. I april kom forslaget i høring.
Her delte mange forældre fra Østre Skole deres ønsker om, at sammenlægningen skulle ske på Østre Skole. Men ligeså mange forældre fra Lindeskovskolen mente, at skolen skulle placeres på deres skole, understreger borgmesteren.
Allerede der fornemmede han, at forældrene og politikerne aldrig ville nå til enighed om en fælles placering i Nykøbing Falster.
- Jeg synes, vi har gjort, hvad vi kunne for ligesom at sige, hvad er det, man vil? Vi har også haft en høringsfase om det. Men når det kommer til at vælge matrikel, så ville vi aldrig nogensinde være blevet enige med den her store forældrekreds, som entydigt kunne pege på, hvad det skulle være for en matrikel. Det ville i sidste ende alligevel blive en politisk beslutning, siger han.
Hvorfor skulle det gå så stærkt at få vedtaget planerne?
- Det skulle det for at give forældre og børn en tryghed om, hvad der skal ske og arbejdes intensivt videre med efter sommerferien, siger John Brædder.
Desuden har planlægningen af en fremtidig renovering og udvidelse af den nye skole også været afgørende for sagens forløb.
Hvis man kom for sent i gang med planerne, ville man ikke kunne nå at renovere den nye skole færdig inden skolestart næste år, forklarer borgmesteren.
Det bliver ikke en fortsættelse af Lindeskovskolen. Det bliver en ny skole, hvor matrikler bliver samlet på én skole
Tavs borgmester
Hvis man føler, at borgmesteren har været tavs frem til byrådets behandling af forslaget om de to skolers sammenlægning, så er der er en grund til det.
I Guldborgsund Kommune har de nemlig et princip om, at det kun er udvalgsformænd, der udtaler sig, mens et forslag bliver politisk behandlet.
- Men ligeså snart tingene har været i økonomiudvalget, så er det mig, der sidder for bordenden. Så er det klart, jeg kommer på banen, siger John Brædder.
Skønt politikerne tog beslutningen om, hvor den nye skole skulle ligge, så vil alle parter bliver inddraget fremadrettet. Det, mener borgmesteren, er vigtigt at holde fast i. Derfor vil kommunen blande sig helt uden om implementeringen.
- Hvis det bliver kommunen, der beslutter, hvordan implementeringen skal foregå, så er der ingen medinddragelse af skolebestyrelse, skoleledere, pædagoger og lærere på området og forældrekreds, når man starter en helt ny skole op.
Han vil dog gerne pointere over for alle forældre, at man ikke kører videre i Lindeskovskolens nuværende spor.
- Det bliver ikke en fortsættelse af Lindeskovskolen. Det bliver en ny skole, hvor matrikler bliver samlet på én skole, siger borgmesteren.