Budgetaftale på plads i Guldborgsund - nu skal der dufte af mad på plejecentrene

Et samlet byråd er blevet enige om budgettet for 2022.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Torsdag aften faldt aftalen om det kommende års budget på plads i Guldborgsund. 

Det skriver Guldborgsund Kommune i en pressemeddelelse.

Der er blandt andet blevet afsat fem millioner kroner til at ansætte og uddanne flere SOSU-elever i 2022 og yderligere fem millioner kroner til at ansætte mere personale på plejecentrene. Og det glæder Jens Erik Boesen (Guldborgsundlisten), der er næstformand i Social- Sundhed og Omsorgsudvalget.

- Vores ældre borgere har gennem et langt liv arbejdet og bidraget til samfundet, og vi skal sørge for, at der er hænder nok til at sikre ordentlig pleje, når der i de kommende år bliver flere ældre her i kommunen, siger han i pressemeddelelsen.

quote Vi skylder de ældre, at maden og måltidet er noget, de kan tage del i og samles om

René Christensen (DF), gruppeformand

På ældreområdet er byrådet også enige om at dække det underskud, som budgetopfølgningen viste på Madservice, samt at arbejde for, at måltiderne fremover skal tilberedes tæt på, og så vidt muligt også sammen med, de ældre på plejecentrene.

- Måltidet har stor betydning for livskvaliteten, og vi skylder de ældre, at maden og måltidet er noget, de kan tage del i og samles om, siger René Christensen, der er gruppeformand for Dansk Folkeparti.

- Der skal dufte af mad i de ældres hjem, og derfor skal maden og tilberedningen af den være en central del af de ældres hverdag på plejecentrene i Guldborgsund Kommune, siger han.

Mulighed for madlavning med borgerne

Madordningerne på plejecentrene i Guldborgsund Kommune har været til diskussion af flere omgange.

Blandt andet i 2019, hvor politikerne besluttede, at maden til beboerne på plejecentrene skulle leveres af Fælleskøkkenet, og mange pårørende frygtede, at det ville gå ud over de ældre borgeres livskvalitet.

Ved ordningen sparede kommunen 8,5 millioner kroner, men i den nye budgetaftale er der blevet mulighed for, at de penge nu kan føres tilbage til plejecentrene, fortæller borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) til TV2 ØST.

Læs også
Erna og de andre ældre i Guldborgsund får halve portioner til næsten halv pris
Læs også
Erna og de andre ældre i Guldborgsund får halve portioner til næsten halv pris

Kommunen har nemlig fået bevilget penge af staten til at få istandsat køkkenerne på plejecentrene, så de nu er fuldt funktionsdygtige til madlavning, og ved ikke at flytte de sparede penge på området væk, kan der nu igen blive lavet mad sammen med de ældre på plejecentrene.

- Det er ikke alle, der kan være med, men dem der kan, får muligheden, fortæller John Brædder.

Plejecentrene vil fortsat få leveret mad fra Fælleskøkkenet, men kan også herigennem købe råvarer til madlavning, der foregår ude på plejecentrene.

- Det er en dyrere løsning, end hvis vi havde købt færdigretter, men det giver mere livskvalitet, siger John Brædder. 

Vil ansætte syv nye socialrådgivere

Byrådet er også blevet enige om, at der skal ansættes i alt syv ekstra socialrådgivere på børne- og familieområdet.

Det sker i kølvandet på en omdiskuteret sag på området, hvor en tidligere chef gav sagsbehandlerne en ulovlig instruks om at spare 100.000 kroner hver, også hvis det betød, at de var nødt til at hjemgive børn til de familier, de var blevet fjernet fra.

Tidligere på året iværksatte byrådet en ekstern undersøgelse af området, og den viste blandt andet, at der er behov for flere sagsbehandlere, hvis der skal være tid til familierne og tid til at sætte tidligt ind med den rette hjælp og støtte. Desuden så området også ind i et underskud, som vil blive dækket i det nye budget.

Læs også
Sagsbehandlere i Guldborgsund sender brev til politikere - kæmper med stort arbejdspres og høje sagsbunker
Læs også
Sagsbehandlere i Guldborgsund sender brev til politikere - kæmper med stort arbejdspres og høje sagsbunker

Simon Hansen (S), der er formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget, er glad for, at man i byrådet er blevet enige om at sætte flere penge af til området.

- Vi skal nå hen til, at vi rent faktisk kan levere en tidlig og rettidig indsats. Det giver børnene en bedre mulighed for at klare sig godt, og det betyder også, at familierne og vores medarbejdere har langt bedre mulighed for at få et frugtbart samarbejde, siger Simon Hansen i pressemeddelelsen.

Også i SF er de glade for, at byrådet kunne enes om at afsætte flere penge til børne- og familieområdet.

- Det har været en bunden opgave for os at gøre noget for børne- og familieområdet. Det viste undersøgelsen af området tidligere på året med al tydelighed. Børn er vores vigtigste ressource, og vi må ikke lade de udsatte børn og unge i stikken, siger SF’s gruppeformand, Annemette Schønberg Johnsen.

Flere penge til veteraner og naturoplevelser

I budgetaftalen er der også blevet plads til at styrke veteranindsatsen.

- Jeg er glad for, at vi i byrådet er enige om at gøre endnu mere for veteranerne. Nogle af veteranerne har haft voldsomme oplevelser ude i verden, mens de har gjort tjeneste for Danmark, og vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at de kan vende tilbage til en hverdag, som giver mening for dem, og hvor de får den støtte og hjælp, de har behov for, siger Ole K. Larsen, der er gruppeformand for Venstre og formand for Beskæftigelsesudvalget.

quote Diget beskytter os mod havet, og det er samtidig en smuk og unik måde at opleve naturen langs med havet på

John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester, Guldborgsund Kommune.

Byrådet har også aftalt at sætte penge af til at investere i flere naturoplevelser for både borgere og turister. Blandt andet ved at etablere en sti på det falsterske dige.

- Vores natur og kyststrækning er helt unik. Det skal vi, der bor her, have glæde af, og det er samtidig et stort aktiv i forhold til turismen. Diget beskytter os mod havet, og det er samtidig en smuk og unik måde at opleve naturen langs med havet på, siger borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten).

Han er også godt tilfreds med, at hele byrådet står bag det kommende års budget.

- Jeg er glad for, at vi er blevet enige om et velfærdsbudget, siger han.

- Kernevelfærden har kostet ekstra i det seneste år blandt andet som følge af corona. Det vidste vi godt, og det var også tydeligt at se i vores første budgetopfølgning i år, og med dette budget undgår vi besparelser. Det er jeg meget glad for, siger John Brædder.

Byrådet forventer endeligt at kunne vedtage budgettet den 14. oktober.

VIDEO: Det er ikke første gang, at maden på plejehjemmene i Guldborgsund Kommune har været i fokus. I 2019 var det Erna Thygesen, som kæmpede for, at de ældre kunne få halve portioner i den kommunale madordning - uden prisstigning.


Nyhedsoverblik