Det er kun to måneder siden, at Danmark lagde asfalt til starten på årets Tour de France. Et cykelløb der udover farven gul i den grad også blev holdt i rødt og hvidt med både Jonas Vingegaards imponerende tour-sejr og Cecilie Uttrup Ludvigsens flotte etapesejr ved Tour de France femme.
Nu har den umiddelbare cykelfeber efterhånden lagt sig, men den har ført nogle positive efterdønninger med sig. Det lader nemlig til, at den rød-hvide folkefest har plantet sig som spirende cykeldrømme hos en større skare af børn og unge.
Flere af de cykelklubber, der ligger i TV2 ØSTs sendeområde, melder i hvert fald, at de har oplevet en markant fremgang i medlemstallet blandt børn og unge efter sommerferien.
- Det er fantastisk, og vi er super glade for det. Vi har i en årrække haft en ret beskeden base (af børn og unge ryttere, red.), fortæller Jesper Frimand, ungdomstræner i Lolland-Falster Cykle Klub.
Helt konkret er Lolland-Falster Cykle Klub gået fra at have fem yngre medlemmer før sommerferien til nu at have 17 medlemmer.
Ifølge Jesper Frimand skyldes den markante fremgang både, at Danmarks Cykle Union (DCU) i år har ydet en kæmpe indsats for at tiltrække børn og unge til sporten, men det skyldes unægteligt også, at Tour de France krydsede dansk jord i år.
- Tour de France har jo en markedsføringseffekt, som er super god, og som virkelig giver mening i forhold til rigtig mange unge mennesker. Og derfor var det jo også klogt, i og med at vi havde Tour de France-start i Danmark, at benytte sig af den reklamemæssige værdi, der var, og løbe med på den bølge, siger han.
Som optakt til Tour de France-starten i Danmark arrangerede DCU eksempelvis BørneTour i hele landet for børn mellem tre og 15 år.
Flere klubber kan mærke den stigende interesse
Det er ikke kun Lolland-Falster Cykle Klub, der melder om fremgang blandt børn og unge. Flere licensklubber i TV2 ØSTs sendeområde, det vil sige de klubber, der må stille op i konkurrenceløb, oplever samme tendens.
Vi håber på, at vi giver dem nogle gode timer. Vi kan desværre ikke gøre cykling let, det er en hård sport
I licensklubben Slagelse Cykle Ring har man efter sommerferien oplevet en fremgang på i alt syv medlemmer mellem 7-17 år.
- Det plejer ikke at være sådan efter sommerferien, men det er super dejligt med tilgang af Børne- og ungeryttere til sporten. Der har været nedgang i nogle år, fortæller Jim Hasgaard, B&U-ansvarlig i Slagelse Cykle Ring.
I Næstved Bicycle Club oplever man også en stigende interesse og hos Holbæk Cykelsport har man oplevet en markant fremgang med hele 25 nye børn. De nye medlemmer er fra 6-7 år og fra 13-15 år.
- Det er nærmest flere nye børn, end vi havde i forvejen. Jeg kan ikke huske at have oplevet noget lignende, siger formand Lars Bang Jensen.
Hårdt arbejde forude
Fælles for cykelklubberne er, at der nu ligger et stort arbejde i at fastholde de mange nye medlemmer - også når Tour de France-støvet for alvor lægger sig.
- Vi håber på, at vi giver dem nogle gode timer. Vi kan desværre ikke gøre cykling let, det er en hård sport. Men vi kan opdyrke kammeratskaber og satse rigtig meget på det sociale. Vi kan gøre de unge mennesker gode med hinanden og bruge de store drenge til at lære de små drenge, hvordan man gebærder sig. Cyklen er meget mere socialt, end hvad folk tror, fortæller Jesper Frimand fra Lolland-Falster Cykle Klub.
Derudover ligger der også en opgave i at gøre sporten mere attraktiv for piger. I eksempelvis Lolland-Falster Cykle Klub er kun en enkelt af alle børn- og ungemedlemmer nemlig pige.
- Hvis du havde nøglen, så ville jeg meget gerne købe den af dig. Det er ren fordom, men jeg tror at pigerne måske er lidt mere forsigtige, inden de kaster sig ud i det. Så jeg håber, at den pige vi rent faktisk har i klubben kan gøre, at flere piger får mod på at melde sig ind, siger Jesper Frimand.
Ifølge Lolland Falster Cykle klub kan man melde sig ind i klubben året rundt. Og der er plads til mange flere børne- og ungeryttere og det gælder for både piger og drenge.