“Malene” har endelig fået medhold i, at Guldborgsund Kommune begik en alvorlig fejl, de de i sommeren 2018 sendte et brev, de ikke skulle have sendt.
- Jeg har det stadig sådan, at jeg er bevidst om, når jeg går nogen steder. Jeg filmer alting, og hvis en bil kører efter mig i for lang tid, så holder jeg ind til siden, fortæller “Malene.”
“Malene” hedder i dag noget andet. For flere år siden gik hun under jorden sammen med sine børn, skiftede navn og forsvandt fra en mand, den lille familie aldrig havde brug for at se igen. Manden, der er far til Malenes datter, havde dengang et polititilhold, der sidenhen er udløbet. Han har aldrig haft forældremyndigheden eller orienteringsretten over datteren. Alligevel kom Guldborgsund Kommune dengang til at sende ham et brev, hvori datterens nye navn, CPR-nummer og adresse på børnehaven fremgik.
Det er knap to og et halvt år siden, fejlen skete. Nu har Datatilsynet besluttet at politianmelde Guldborgsund Kommune for brud på persondataloven.
Datatilsynet: Hun har været i reel fare
Guldborgsund Kommune glemte også selv at indberette episoden til Datatilsynet, som de ellers er forpligtiget til. Derudover gik der længe, inden kommunen fik informeret “Malene” om, hvad der var sket. Datatilsynet har lagt disse to oplysninger sammen med dét, at manden havde et tilhold, og har indstillet til, at kommunen får en bøde på 50.000 kroner.
Hun har været i form for reel fare. Dét er den risikoprofil, vi har takseret efter
- Hun har været i form for reel fare. Dét er den risikoprofil, vi har takseret efter. Dét, der er sket her, er så groft, at kommunen er indstillet til en bøde i denne her sammenhæng, siger Allan Frank, der er IT-Sikkerhedsspecialist i Datatilsynet.
“Malene” er glad for at have fået medhold af Datatilsynet, men bødens størrelse betyder ikke noget for hende.
- Om de havde fået en bøde på 500 kroner eller 500.000 kroner, så er det jo stadig folkets penge. Det er ikke nogen, jeg får. De ryger tilbage i statskassen, siger hun til TV2 ØST.
Måtte flygte igen
I ugerne efter datalækket, måtte “Malene” atter tage sine to børn i armene og midlertidigt flygte ud af familiens hjem. Eksmanden havde på dét tidspunkt allerede ringet til børnehaven. Den lille familie måtte bo forskellige steder rundt omkring i Danmark, mens de håbede på, at Guldborgsund Kommune ville komme med en løsning på problemet. En løsning der aldrig rigtig kom.
- De har haft to år til at redde den og beklage den. Vise at de var interesserede i at løfte mine børn, der allerede havde været igennem ét traumatisk forløb. Den her episode har gjort det hele svært én gang til, og de gør ikke noget for at hjælpe mine børn, siger hun til TV2 ØST.
Kommunen: Vi er Ikke stolte
Kommunaldirektør i Guldborgsund Kommune, Søren Bonde, er klar i mæglet omkring politianmeldelsen:
- Det er en møgærgerlig sag, som vi ikke er stolte af, siger han til TV2 ØST.
Kommunaldirektøren vil ikke gå ind i detaljer omkring den hjælp, som “Malene” efterfølgende skulle have fået.
- Jeg tror nok, vi har rakt hånden ud i forhold til dét, vi har pligt til rent socialpædagogisk. Spørgsmålet er, om vi har været tilstrækkeligt dygtige til at håndtere det rent menneskeligt, siger han til TV2 ØST.
Fejlen opstod, ifølge kommunaldirektøreren, fordi en medarbejder ikke havde set, at faren til barnet havde et tilhold.
- Vi har lært af fejlen. Vi har lært, at vi ikke bare kan sende borgernes data alle mulige steder hen. I dét her tilfælde har vi sendt det et helt forkert sted hen, indrømmer han.
Vil drøfte bødestørrelsen
Det virker dog til, at Guldborgsund Kommune anser straffen for at være for høj.
- Det er 50.000 kroner, der er ærgerlige at komme af med. De kunne være brugt til noget andet, siger kommunaldirektør Søren Bonde.
Kommunen vil drøfte bødestørrelsen med politiet, når bøden kommer.
- Omvendt vil vi heller ikke bruge advokater på at finde ud af, om vi skal betale den eller ej, forsætter Kommunaldirektøren.
Selvom selve bødestørrelsen ikke betyder noget for “Malene,” er hun chokeret over kommunens udmelding.
- At man ligefrem vil forhandle om dét, signalerer til mig, at det hele er ligegyldigt. At man ikke vedkender sig, dét man har gjort. Der er en grund til, at bøden er vurderet til 50.000. At man åbenlyst vil forhandle om den, det synes jeg er krænkende.
Hos Datatilsynet holder man fast på, at bødestørrelsen er passende.
- Havde det været en privat virksomhed, der havde begået fejlen, havde bøden været meget højere. Derudover er beløbet afvejet efter kommunens størrelse og økonomi, siger IT-specialist Allan Frank til TV2 ØST.
En ny begyndelse
“Malene” er i dag ved at komme på ret køl igen, og familien har fået deres hjem tilbage. Hun har efterhånden gjort sig klart, at Guldborgsund Kommune nok aldrig kommer til at give familien dén hjælp, hun efterspørger. Alligevel har hun valgt at se på medholdet som en form for afslutning på hændelsen.
- Jeg håber, at alt det her ballade kan blive lagt bag mig, og at dét her er en ny begyndelse.