De eksotiske dyr på Falster er reddet

Der er nu indgået en lejeaftale med Pangea Park om at overtage Guldborgsund Zoo & Botanisk Have. Det betyder, at de eksotiske dyr bliver på Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Man vil stadig kunne opleve eksotiske dyr i Nykøbing Falster, selvom Guldborgsund Zoo & Botanisk Have lukker 31. oktober.

For nu har Guldborgsund Kommune indgået en lejeaftale med Pangea Park, som overtager området og dyrene for at åbne Pangea Park Falster.

quote Det betyder, at os, der bor her, gæster og turister fortsat kan blive klogere på dyrenes verden i Nykøbing Falster

René Christensen (M), formand for Beskæftigelsesudvalget i Guldborgsund Kommune

Det skriver Guldborgsund Kommune i en pressemeddelelse.

- Jeg er rigtig glad for, at vi har fundet en lejer, der lever op til alle de krav, vi havde sat forud for konkurrenceudsættelsen.

- Det betyder, at os, der bor her, gæster og turister fortsat kan blive klogere på dyrenes verden i Nykøbing Falster. Vi holder dermed liv i et attraktivt område, som har været til glæde for mange, både små og store, gennem snart en menneskealder, siger René Christensen (M), der er formand for Beskæftigelsesudvalget i Guldborgsund Kommune.

Derfor skulle stedet lukke

Det var et enigt byråd i Guldborgsund Kommune, der sidste år blev enige om at Guldborgsund Zoo & Botanisk Have skulle lukke.

Årsagen var, at kommunen skulle finde 150 millioner kroner, der primært skyldtes øgede udgifter til special- og beskæftigelsesområdet.

Læs også
Guldborgsund Zoo sparet væk - lukker efter 90 år
Læs også
Guldborgsund Zoo sparet væk - lukker efter 90 år

- Det har været nogle overvejelser om, der skulle lukkes skoler, om der skulle skæres på personalet i folkeskolerne eller dagtilbud. Det har vi fravalgt, men til gengæld har vi sagt, at Guldborgsund Zoo desværre skal lukke, sagde Simon Hansen (S), borgmester i Guldborgsund Kommune, dengang.

Udover at være en zoo har stedet også haft 18 mennesker beskæftiget, da det har fungeret som beskæftigelsestilbud for borgere i kommunen. Men ændrede regler betyder, at det ikke længere kan svare sig at have Guldborgsund Zoo & Botanisk Have som et beskæftigelsestilbud.

Sådan lød det sidste år, da nyheden om, at zooen skulle lukke, var en realitet.

- Det er ikke en kommunal kerneopgave at drive en zoologisk have, og den har ligget under Beskæftigelsesudvalget, fordi vi i mange år har drevet den med en beskæftigelsesindsats for øje. 

- Når vi ikke længere selv skal drive stedet, sparer vi syv millioner kroner om året, som vi nu kan bruge på borgerne i stedet. Og dem, der har været i et beskæftigelsestilbud i Zoo, kan få et rigtigt godt tilbud et andet sted i kommunen, udtaler René Christensen i dag i pressemeddelelsen.

Åbner næste år

Ifølge aftalen har kommunen stadig ejerskabet over matriklen, mens Pangea Park lejer sig ind på området og bygninger – hvor også alle dyrene overdrages til Pangea Park vederlagsfrit.

Historien om Guldborgsund Zoo

Guldborgsund Zoo & Botanisk Have opstod i 1933, da en mand ved navn Carl Heinz Krag fik stillet et areal gratis til rådighed af kommunen, mod han flyttede sin private zoologiske have til byen.

Parken fortsætter frem til 1940 indtil den må lukke på grund af krigen.

Fra 1942 til 1947 gav kommunen en gruppe borgere lov til at drive kaninfarm på grunden. Efterfølgende fik parken igen flere eksotiske dyr under skiftende ejere.

I år 2000 lavede Nykøbing Falster Kommune en plan for det, der var blevet til en folkepark. Parken ændrede navn til Nykøbing Falster Zoo.

På grund af kommunesammenlægningen ændrede parken navn i 2009 til Guldborgsund Zoo og Botaniske Have.

Kilde: Guldborgsund Zoo.

Nogle af dyrene skal måske tilbage til de zoologiske haver rundt om i verden, hvor de er kommet fra, men det forventes, at langt de fleste dyr bliver i Nykøbing Falster, lyder det fra kommunen i pressemeddelelsen.

Pangea Park overtager området 1. november i år og forventer at åbne for publikum i 2025 efter en istandsættelse og klargøring.

Guldborgsund Zoo & Botanisk Have holder åbent som sædvanligt frem mod overdragelsen – også her i højsæsonen hen over sommeren.


Nyhedsoverblik