Det er lovligt at cykle på diget - men ejerne nægter at give sig

Det er lovligt at cykle på diget langs Falsters østkyst, fastslår nævn. Men ejerne nægter at bøje sig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En mere end 20 år lang strid mellem sommerhusejere, Guldborgsund Kommune og Det Falsterske Digelag fortsætter.

I midten af august slog Miljø- og Fødevareklagenævnet fast, at det er tilladt at cykle på det 17,5 kilometer lange dige, der sikrer husene langs Marielyst Strand på Falster.

Samtidig varslede Guldborgsund Kommune et påbud, som kræver at digets ejer fjerne de skilte, som fortæller, at cykling er forbudt.

Diget ved Marielyst Strand
Læs også
Årelang konflikt afgjort - nu er det tilladt at cykle på Det Falsterske Dige
Diget ved Marielyst Strand
Læs også
Årelang konflikt afgjort - nu er det tilladt at cykle på Det Falsterske Dige

Alligevel har Det Falsterske Digelag ikke tænkt sig at rette ind og fjerne skiltene. Sådan lyder konklusionen efter et langt bestyrelsesmøde mandag.

quote Det vigtigste for os er digets sikkerhed. Det er ikke fordi, vi har noget imod cyklister. Jeg cykler også selv, men ikke de steder, hvor noget går i stykker

Søren Bjerregaard, formand, Det Falsterske Digelag

I stedet har de tænkt sig at gøre brug af en ny appelmulighed. Klagenævnets afgørelse giver dem nemlig et en frist på et halvt år, og her vil de undersøge de juridiske muligheder for en retssag.

Det forklarer Søren Bjerregaard, der er formand for Det Falsterske Digelag.

- Det vigtigste for os er digets sikkerhed. Det er ikke fordi, vi har noget imod cyklister. Jeg cykler også selv, men ikke de steder, hvor noget går i stykker, siger han.

- Det, vi er så skuffede over, er, at klagenævnet slet ikke har taget stilling til, at det er et dige. Vi er ligeså skuffede over, at Guldborgsund Kommune gør så lidt for at hjælpe os. Vi føler os ret alene, tilføjer han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Striden handler om dette gamle dige ved Marielyst Strand på Falster.
Striden handler om dette gamle dige ved Marielyst Strand på Falster. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Klagenævn har ikke forholdt sig til diget

Digelaget har ad flere omgange argumenteret for, at cyklisterne skader det gamle sanddige fra 1875.

Men den 14. august vurderede Miljø- og Fødevareklagenævnet, at cykling på diget ikke vil medføre særlige problemer, som de skriver i afgørelsen.

Den afgørelse er Søren Bjerregaard langt fra enig i. Han mener, at klagenævnet kun har vurderet diget ud fra naturbeskyttelsesloven og færdslen på diget - og ikke kystbeskyttelsesloven.

- Vi var rystede over afgørelsen. Vi mener ikke, at de (Miljø og Fødevareklagenævnet, red.) har forholdt sig til, at det er et dige. De har udelukkende brugt naturbeskyttelseslovens bestemmelser. De har slet ikke forholdt sig til kystbeskyttelsesloven, som gælder for et dige, og det undrer os meget, siger Søren Bjerregaard.

Diget ved Marielyst Strand
Læs også
Digelag klager til miljøklagenævn: - Det nærmer sig magtfordrejning
Diget ved Marielyst Strand
Læs også
Digelag klager til miljøklagenævn: - Det nærmer sig magtfordrejning

Lige siden efteråret 2017, hvor Guldborgsund Kommune gav grønt lys til cykling på diget, har cyklister lovligt kunne færdes på det lange dige. Men ifølge Søren Bjerregaard har færdslen på diget nået bristepunktet.

quote Får vi endnu mere færdsel deroppe, så kan vi ikke garantere sikkerheden for diget. Så skal vi have et nyt dige

Søren Bjerregaard, formand, Det Falsterske Digelag

- Det handler grundlæggende om, at vi vil beskytte vores ejendomme. Det er det, diget er anlagt for og ikke alt muligt andet som et rekreativt område. Vi har ikke noget imod, at folk nyder området. Vi synes selv, det er utroligt smukt. Men vi vil bare gerne have den færdsel, vi har i dag. Lad være med at udvide færdslen, siger han.

- Får vi endnu mere færdsel deroppe, så kan vi ikke garantere sikkerheden for diget. Så skal vi have et nyt dige, tilføjer han.

Vil have udskudt frist

Den 23. august i år gav Guldborgsund Kommune digelaget varsel om et påbud. Kommunen vil nemlig have skiltene med ”Cykling forbudt” væk. Derfor har digelaget frem til 8. september for at give en tilbagemelding på kommunens varsel.

Men lige nu arbejder digelaget få at finde nye alternative løsninger til skiltning.

Derfor har de meldt tilbage til Guldborgsund Kommune, at de ønsker udsættelse af datofristen. De mener, at det varslede påbud er kommet med alt for kort varsel.

Desuden har bestyrelsen nu besluttet at gøre brug af fristen på seks måneder, som afgørelsen fra Miljø- og Fødevareklagenævnet giver dem. Så nu overvejer de at gå rettens vej for at få ret til at beskytte diget mod cyklister.

- Vi har den mulighed, at vi inden for seks måneder kan gå til domstolene. Hos domstolene har vi mange flere muligheder, siger Søren Bjerregaard.

Diget ved Marielyst Strand
Læs også
Digelag fastholder: Det er ikke tilladt at cykle på diget
Diget ved Marielyst Strand
Læs også
Digelag fastholder: Det er ikke tilladt at cykle på diget

- Vi har ikke kunne overbevise klagenævnet desværre. Det kan vi konstatere her. De er på kommunens side og ikke vores side. Der tabte vi.  Og så har vi muligheden for at gå til domstolene. De skulle være mere neutrale, og der har vi mulighed for at indkalde vidner, man kan tage ud og se på diget og forklare problemet, tilføjer han.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

De forhører sig nu hos en advokat fra Plexus Advokater, om de juridiske muligheder for at føre en retssag mod Guldborgsund Kommune.

Samtidig overvejer Digelaget i tiden frem til februar 2020 at søge hjælp hos private dige-ingeniører. Søren Bjerregaard tror nemlig på, at de kan yde en stor teknisk hjælp til at vurdere og dokumentere digets sikkerhed.

- De kan komme med nogle flere idéer til, hvordan man kan passe på diget. Hvordan man kan beskytte det lidt bedre med hensyn til, at vi har fået flere cyklister op på diget, siger Søren Bjerregaard.


Nyhedsoverblik