Her bliver klassetrin lagt sammen

På Nørre Vedby Skole skal elever fra 1. og 2. klasse efter sommerferien dele klasseværelse og lærer. Sådan sparer kommunen fem lærerlønninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Med sine 127 elever er Nørre Vedby Skole den mindste i Guldborgsund Kommune.

Skolen har flere gange været lukningstruet, men skal nu prøve en ny model af.

quote Det er en chance, vi har fået, for at vise, at vi stadig kan være her

Steen Blom, leder, Nørre Vedby Skole

Seks klassetrin bliver nemlig lagt sammen til tre, så 1. og 2. klasse, 3. og 4. klasse og 5. og 6. klasse fremover bliver samlet.

- Jeg synes, det er en løsning, der er spændende i ordets bredeste forstand, siger Nørre Vedby Skoles leder, Steen Blom, og uddyber:

- Der er rigtig meget, som vi ikke ved endnu. Det er lidt som at gå ud på isen. Vi er lidt first movers, og der er ikke så mange skoler, vi har kunnet læne os op ad.

Skoleleder, Steen Blom, er spændt på det kommende år på Nørre Vedby Skole.

Vil sikre egen overlevelse

Så sent som i august måned 2023 overvejede byrådspolitikerne i Guldborgsund Kommune at flytte eleverne fra Nørre Vedby Skole til Nørre Alslev for at spare penge. 

Steen Blom håber, at overvejelserne om en skolelukning nu for alvor bliver droppet.

- Det er en chance, vi har fået, for at vise, at vi stadig kan være her. Og jeg er sikker på, at det her vil kunne være en vej for små skoler i udkantsområder, så de stadig har en værdi og kan tilføre undervisning på lige niveau med andre. Det er i hvert fald det, der er vores håb. Men det må tiden vise, lyder det fra skolelederen.

Læs også
Vil flytte børn til anden skole: - Det er helt hjernedødt
Læs også
Vil flytte børn til anden skole: - Det er helt hjernedødt

På Nørre Vedby Skole går der i dag mellem syv og 14 elever i hver klasse. Når klasserne bliver lagt sammen, vil elevtallet i hver klasse således komme op på mellem 20 og 26 elever.

Fordele og ulemper for børnene

At klasserne skal lægges sammen, er en politisk beslutning, der skal gavne kommuneøkonomien.

Steen Blom har derfor ikke selv været inde over beslutningen. Men nu da den er truffet, ser han både fordele og ulemper:

- Når klasserne er små, har børnene ikke så mange at spejle sig i. Der er måske kun tre-fire piger i en klasse. Når to klasser bliver lagt sammen, får eleverne flere at spejle sig i, og det er jo en klar fordel.

Læs også
Vil flytte børn til anden skole: - Det er helt hjernedødt
Læs også
Vil flytte børn til anden skole: - Det er helt hjernedødt

- Til gengæld bliver det en udfordring, at lærerne skal undervise i klasser med 25 og 26 elever, der er født over to år, og at de skal undervise med to års pensum i den samme time, det samme sted og ofte med den samme lærer. Det er helt bogstaveligt meget spændende, forklarer skolelederen.

Flere legekammerater

Skolen tager den nye model i brug allerede fra juni måned, så eleverne kan nå at vænne sig til den nye hverdag, inden de går på sommerferie. 

Blandt de 11 elever, der går i Nørre Vedby Skoles nuværende 4. klasse, er der primært begejstring at spore.

Shaun Maggiorino De Matteo får snart væsentligt flere klassekammerater, og det glæder ham.
Shaun Maggiorino De Matteo får snart væsentligt flere klassekammerater, og det glæder ham. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

- Det er en god klasse, jeg går i nu. Jeg har mange at lege med. Men jeg glæder mig til, at der måske kommer lidt flere til næste år. Det bliver sjovt at prøve, fortæller Shaun Maggiorino De Matteo. 

Klassekammeraten, Milas Steno Skotte, stemmer i:

- Jeg synes, det er rigtig fint, for jeg har ret mange venner i 5. klasse, og der kommer til at være flere at lege med, og så kan man lave flere legeaftaler efter skole.

At der samtidig også vil være flere elever, der skal have hjælp fra den samme lærer, bekymrer ham ikke.

- Måske kan det godt blive lidt sværere at få fat i læreren, men så vil der måske være andre, der kan hjælpe én. For de kan måske nogle ting, som man ikke selv kan, forklarer Milas Steno Skotte.

Kan få faglige konsekvenser

Selvom skolelederen og eleverne ser frem til klassesammenlægningen med spænding, så kommer man ikke uden om, at der er tale om en spareøvelse.

quote Jeg tror, at det her kan være nøglen til at fastholde vores skoler

Martin Lohse (Guldborgsundlisten), formand, Børn- og Skoleudvalget

En øvelse, der betyder, at der blandt lærerne fremover skal være fem årsværk færre på skolen.

- Vi har ikke skullet sige farvel til helt så mange lærere, som man kunne have forventet, fordi vi har fået nogle penge til at lave tolærerordning og ekstra støtte de steder, hvor det er nødvendigt, forklarer Steen Blom.

Læs også
Skole reddet på målstregen
Læs også
Skole reddet på målstregen

Han kan dog alligevel ikke helt love, at det ikke vil få konsekvenser for elevernes faglighed, når der skal undervises på tværs af to klassetrin.

- Det ville jeg jo helst svare på om et års tid, når vi har prøvet det. Jeg synes for eksempel, at der er nogle udfordringer i 1./2. klasse, hvor man jo typisk lærer at læse i 1. klasse, og så skal man være sammen med elever fra 2. klasse, der allerede er kommet et godt stykke videre. Sådan vil der være nogle ret voldsomme faglige spring, som man skal kunne rumme, lyder det fra skolelederen.

På Nørre Vedby Skole håber de på at have sikret skolens fremtidige eksistens med de kommende klassesammenlægninger.
På Nørre Vedby Skole håber de på at have sikret skolens fremtidige eksistens med de kommende klassesammenlægninger. Foto: Stephan Svingkær - TV2 ØST

For at blive rustet bedst muligt til de kommende klassesammenlægninger skal lærere fra Nørre Vedby Skole blandt andet til Kalundborg og tale med lærerkollegaer, der allerede har erfaring med at undervise på tværs af klassetrin.

Undgår skolelukning

Når politikerne i Guldborgsund Kommune har besluttet at lægge klasserne sammen, skyldes det primært, at der skal spares penge på børne- og skoleområdet.

Det forklarer Martin Lohse (L), der er formand for børne- og skoleudvalget i Guldborgsund Kommune:

- Skolen har været ramt at nogle meget små årgange, og derfor har man ønsket at slå klasserne sammen, siger han og tilføjer:

- Det er både et spørgsmål om at optimere forbruget af ressourcer og et ønske om at fastholde et optimalt læringsmiljø for de børn, der er på skolen. Og der skal man altså have klasser af en vis størrelse.

Udvalgsformand, Martin Lohse (L), er spændt på at følge klassesammenlægningen på Nørre Vedby Skole.
Udvalgsformand, Martin Lohse (L), er spændt på at følge klassesammenlægningen på Nørre Vedby Skole. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Han understreger, at det har været "en høj prioritet at fastholde skolen" og at initiativet kan blive den løsning, der gør, at Guldborgsund Kommune undgår at lukke flere skoler.

- Vi er en stor landkommune, og ingen vinder ved, at børn skal transportere sig over store afstande.

- Jeg synes, det er en ret spændende idé, og jeg tror, at det her kan være nøglen til at fastholde vores skoler i vores mindre områder, lyder det fra udvalgsformanden.

Elever i 7., 8. og 9. klasse på Nørre Vedby Skole skal stadig fortsat være opdel i deres normale klassetrin. 


Nyhedsoverblik