Jan Pedersen fandt noget helt særligt, da han sammen med 27 andre naturnørder og eksperter forleden undersøgte Bøtøskoven på Falster for dyrearter.
Det er helt vildt, at vi nu har fundet en ny art for Danmark i Bøtøskoven
Under et arrangement i den lokale skov, hvor deltagerne på 24 timer skulle finde så mange dyre- og plantearter som muligt, fandt Jan Pedersen en bille, som aldrig før er blevet spottet i Skandinavien.
- Den har formået at bygge en bestand op, så den har nok været der i et par år, siger Jan Pedersen, der til dagligt arbejder som entomolog på Statens Naturhistoriske Museum i København.
Det var Den Danske Naturfond og Guldborgsund Kommune, som afholdt den såkaldt Bioblitz, og værterne er begejstret over fundet.
- Vi kan ikke få armene ned af bar begejstring. Det er bare så fantastisk, at vi kan være med til at finde nye arter for landet, udtaler projektleder Anita Pedersen fra Guldborgsund Kommune i en pressemeddelelse.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Det er helt vildt, at vi nu har fundet en ny art for Danmark i Bøtøskoven. For nogle få år siden var det en mørk nåletræsplantage, som vi nu har forvandlet til en lysåben græsningsskov og levested for sjældne arter. Det betaler sig at give den vilde natur mere plads, tilføjer Flemming Nielsen, direktør i Den Danske Naturfond.
Billen er sjælden i Tyskland
Det videnskabelige navn for den nye danske billeart er Amara kulti. Billen er en løbebille, cirka 8-10 millimeter og lever af umodne græsfrø.
Jan Pedersen fandt billen i den sydligste lysning i Bøtøskoven i midten af juni. Sidenhen er skoven blevet eftersøgt, og billen er efterfølgende blevet fundet flere steder i den lokale skov.
Det nærmeste fund af billen er omkring Hamborg i Nordtyskland. I Tyskland betragtes billen som værende sjælden, og ifølge Den Danske Naturfond har billen brug for levesteder med spredt græs på sandet bund.
- Nogle af de plejetiltag, der er iværksat i Bøtøskoven, har også gavnet denne art, siger Jan Pedersen.
Arten foretrækker de lysåbne og relativt nyudtyndede fyrreskovspartier. Det er en varmekrævende art, og de sidste varme somre har ifølge Den Danske Naturfond været en væsentlig faktor for dens nye forekomst i Danmark.