Forældre i dilemma efter smitte i 0. klasse - hvem skal passe vores børn?

Flere forældre til børn i 0. klasse på Sophieskolen kalder det et svært dilemma, at de både skal passe deres job og holde deres barn hjemme fra skole.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Siden mandag har Dina Skov Nielsen arbejdet hjemmefra, mens hendes femårige datter, Naomi, også har været hjemme.

- Hun sidder meget med ipad'en. Det er kun til at få dårlig samvittighed over, siger Dina Skov Nielsen.

Naomi er hjemsendt i en uge, fordi et barn i en af de to børnehaveklasser på Sophieskolen i Nykøbing Falster er konstateret smittet med coronavirus.

quote Vi var igennem det samme tilbage i marts måned, hvor daginstitutioner og skoler blev lukket ned, og nu skal vi så gøre det igen

Dina Skov Nielsen, forælder, Sophieskolen, Nykøbing Falster

Dina Skov Nielsen forstår udmærket, at Styrelsen for Patientsikkerhed sender de to klasser hjem, men hun er frustreret over det dilemma, situationen sætter hendes familie og de andre familier i klasserne i.

- Vi var igennem det samme tilbage i marts, hvor daginstitutioner og skoler blev lukket ned, og nu skal vi så gøre det igen - holde børnene hjemme, mens vi samtidig skal passe vores arbejde, siger Dina Skov Nielsen.

Frygter, at lillebror sendes hjem

Hjemme hos familien Skov Nielsen er det Dina, der må tage opgaven på sig med både at arbejde og passe Naomi. Naomis far har nemlig lige været hjemsendt med løn i fire måneder og er nu tilbage på job igen, så han kan ikke bare tage fri.

skolestart 2020
Læs også
Barn i 0. klasse smittet med coronavirus – årgangen sendt hjem til mandag
skolestart 2020
Læs også
Barn i 0. klasse smittet med coronavirus – årgangen sendt hjem til mandag

Parret har også en søn på to år, og Dina Skov Nielsen frygter, at han også pludselig sendes hjem, hvis der på et tidspunkt konstateres smitte i hans daginstitution.

-  Det er fint nok for denne uge, men hvornår bliver vores søn sendt hjem? Jeg føler ikke, jeg kan arbejde fuldtid, når jeg har Naomi hjemme, men med min søn er det nærmest helt umuligt at arbejde, siger Dina Skov Nielsen, der arbejder som socialrådgiver.

Græd da daginstitution blev lukket

Familien var ligesom mange andre igennem en lignende periode tilbage i marts, hvor Danmark blev lukket ned.

- Jeg græd henne på mit arbejde, da jeg fik at vide, vi skulle arbejde hjemme og have børnene hjemme samtidig, siger Dina Skov Nielsen, som frygtede, at det ville ende med en sygemelding på grund af stress.

quote Jeg græd henne på mit arbejde, da jeg fik at vide, vi skulle arbejde hjemme og have børnene hjemme samtidig

Dina Skov Nielsen, forælder, Nykøbing Falster

Dengang kom familien igennem perioden ved brug af ferie, omlægning af arbejdstiden, så Dina kunne arbejde om aftenen, og så hjalp hendes forældre, når de havde mulighed for det.

- Men denne gang er det noget andet. Naomi er jo betragtet som værende nærkontakt til det smittede barn på Sophieskolen, så hvem vil passe hende? Vi står og skal til begravelse i  morgen, hvor min veninde egentlig skulle passe børnene, men det vil hun jo ikke nu, hvor Naomi potentielt kan være smittet, siger Dina Skov Nielsen.

Sophieskolen har oprettet nødpasning for de børn, hvor forældrene har svært ved at holde dem hjemme hele ugen. Det kræver dog en negativ coronatest, før man kan få sit barn passet på skolen.

- Men vi har ikke svar på Naomis prøve endnu. Det har ikke været til at få en tid til test på sygehusene hernede, så vi måtte helt til Slagelse i går for at få hende testet, ellers skulle vi vente til i dag, siger Dina Skov Nielsen, som regner med at sende sin datter i nødpasning torsdag, hvis hun når at få svar på testen inden.

FOLA: En kæmpe udfordring

TV2 ØST har også været i kontakt med en anden forælder fra en af de to børnehaveklasser. Hun ønsker dog at være anonym af private årsager, men fortæller, at hun er alenemor og i gang med at bruge afspadsering og ferie for at komme igennem denne uge, hvor hendes barn er hjemme fra skole.

Det er dog kun, fordi  hun endnu ikke har holdt sommerferie, at hun har noget ferie at tage af, for med den nye ferielov optjener man ferie løbende. Det betyder så samtidig, at de forældre, der netop har holdt tre ugers sommerferie, ikke har mere ferie at tage af.

- Ingen tager stilling til, hvad man som forældre skal gøre. Det er en kæmpe udfordring og giver enormt meget stress i maven. Men det mest skræmmende er, at vi har en beskæftigelsesminister, der er fuldstændig kold og lader det være op til arbejdsmarkedets parter, siger Signe Nielsen, formand for Forældrenes Landsorganisation, FOLA, til TV 2.

Line Bahnsen, Slagelse
Læs også
Line spørger om coronavirus: - Hvordan undgår man at miste jobbet, når børn skal blive hjemme ved små sygdomstegn?
Line Bahnsen, Slagelse
Læs også
Line spørger om coronavirus: - Hvordan undgår man at miste jobbet, når børn skal blive hjemme ved små sygdomstegn?

Tilbage i maj skrev vi her på TV2 ØST en artikel om samme dilemma, og her lød svaret sådan her fra ministeren:

- I Danmark er det arbejdsmarkedets parter, som aftaler vilkår for fravær ved et barns sygdom. Når det er sagt, lytter regeringen naturligvis til den bekymring, der er, og vi afviser selvfølgelig ikke på forhånd gode idéer til at hjælpe forældre, der må blive hjemme, fordi deres børn er særligt udsatte i denne tid, sagde Peter Hummelgaard (S) i et skriftligt svar.

Partier indkaldes til drøftelser

Ifølge TV 2 vil regeringen inden udgangen af september indkalde Folketingets partier til en drøftelse af, hvorvidt der kan være konkrete udfordringer for nogle forældre ved, at de skal holde deres barn hjemme i en periode på 48 timer efter endt sygdomsforløb.

quote Jeg tænker ikke, det kan fortsætte på den her måde

Dina Skov Nielsen, forælder, Nykøbing Falster

Men om den drøftelse også omfatter dem, der er sendt hjem, fordi et andet barn i klassen eller daginstitutionen er konstateret smittet, har TV 2 ikke kunnet få svar på.

I Nykøbing Falster har Sophieskolen opfordret forældrene til børnehaveklassebørnene om at holde eventuelt andre søskende hjemme, selvom de ikke betragtes som nærkontakt til det smittede barn.

- Men det gør vi altså ikke, for så kan jeg jo slet ikke arbejde, siger Dina Skov Nielsen.

Hun kalder hele situationen meget uholdbar.

- Jeg tænker ikke, det kan fortsætte på den her måde. For den virus vil jo blusse op flere steder og igen og igen, og vi kan jo ikke blive ved med at arbejde hjemme eller bruge ferie og afspadsering, siger Dina Skov Nielsen.


Nyhedsoverblik