Fredet naturområde oversvømmet - pludselig var der kajakker på marken

Høje vandstande har oversvømmet naturområdet Skejten på Lolland, hvor flere kunstmalere har fundet inspiration.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

76-årige Tage Jensen fra Nykøbing Falster har aldrig set noget lignende.

Siden han var ni år gammel, har han jævnligt besøgt det fredede naturområde Skejten ved Fuglsang Kunstmuseum på det sydøstlige Lolland.

quote Det var en fantastisk oversvømmelse

Tage Jensen, Nykøbing Falster

Naturområdet, der ligger som en flad strandeng ud til Guldborg Sund, oplever ofte at blive dækket af store vandhuller, når vandstanden stiger i sundet og presser sig ind over engen med de gamle egetræer og græssende køer.

Forud for stormen Malik, der ventes at ramme Lolland og resten af landet lørdag med vindstød af orkanstyrke, har Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, varslet risiko for voldsomt blæsevejr og forhøjet vandstand flere steder.

Men fredag eftermiddag var store dele af Skejten allerede oversvømmet på grund af forhøjet vandstand.

Skejten er kendt for sine tykke, gamle egetræer.
Skejten er kendt for sine tykke, gamle egetræer. Foto: Tage Jensen

- Det var en fantastisk oversvømmelse. Det har jeg selvfølgelig oplevet før, men det har ikke før været så meget, siger Tage Jensen og tilføjer:

- En rigtig stor oplevelse var det, da der lige kom to havkajakker forbi. Jeg troede sgu ikke, at det kunne lade sig gøre, men Guldborg Sund stod så højt, at man bare kunne sejle ind over.

Læs også
Voldsom storm truer - politiet opretter særligt stormberedskab
Læs også
Voldsom storm truer - politiet opretter særligt stormberedskab

Naturområdet er blevet skabt af havet og har aldrig været dyrket. I begyndelsen var det blot nogle småøer i sundet, men for flere hundrede år siden blev det til strandeng. Derfor kan man som besøgende opleve en natur, der har levet i sin egen rytme.

- Det er af national betydning på den måde – det er alle strandenge, fordi der er ikke ret mange af dem. I gamle dage var der strandenge ved alle vores kyster, det er der ikke mere, fordi den enten er blevet inddæmmet, inddraget i landbrugsdriften eller sprunget i rørskov, siger naturvejleder Johnny Madsen fra Guldborgsund Kommune.

Naturområdet på det sydøstlige Lolland blev skabt af havet og har aldrig været dyrket.
Naturområdet på det sydøstlige Lolland blev skabt af havet og har aldrig været dyrket. Foto: Tage Jensen

- Det vil sige, at mange af de dyr og planter, der vokser dernede, bliver mere og mere sjældne. Vi har blandt andet en rose, der, så vidt jeg husker, kun vokser hernede på Lolland-Falster, tilføjer han.

Johnny Madsen har ligesom Tage Jensen heller ikke oplevet, at området har været oversvømmet i sådan en grad, at kajakroer kan ro rundt på markerne, hvor køerne normalt græsser.

Malerier fra Lolland hænger i Folketingssalen

Skejten er desuden kendt for sine tykke, gamle egetræer og har gennem årene inspireret kunstmalere.

- Der er flere, der har malet nede ved Skejten, men den mest berømte er Olaf Rude, siger Johnny Madsen.

Gennem årene har Skejten inspireret flere kunstmalere.
Gennem årene har Skejten inspireret flere kunstmalere. Foto: Tage Jensen

Som barn flyttede Olaf Rude med sin familie til Lolland tæt på Fuglsang Herregård, og da han senere af Ny Carlsbergfondet fik til opgave at levere malerier som udsmykning i Folketingssalen på Christiansborg, malende han i 1909 egetræerne fra Skejten.

Læs også
Hvorfor får storme navne?
Læs også
Hvorfor får storme navne?

- De hænger på hver sin side af indgangsdøren. Vi ser dem ikke så tit, for når vi ser inde i Folketingssalen, ser vi normalt på politikerne, der står på talerstolen. Men politikerne på talerstolen står og kigger ned på billederne, siger Johnny Madsen.

Skejten er i dag et fredet naturområde med strandenge, istidsmonolitter og 1700-tals egetræer.
Skejten er i dag et fredet naturområde med strandenge, istidsmonolitter og 1700-tals egetræer. Foto: Tage Jensen

Selvom naturområdet ofte oplever at stå under vand, så frygter Johnny Madsen ikke for høje vandstande og flere oversvømmelser under stormen, der i weekenden rammer Danmark.

- Hvis det ikke bliver oversvømmet en gang imellem, så ville det fuldstændig ændre karakter, og den specielle natur i området ville forsvinde. Så det er en supervigtig del af dynamikken på strandengen, at det bliver oversvømmet, siger han og fortsætter:

Læs også
Sådan påvirker Malik trafikken, færger og tog
Læs også
Sådan påvirker Malik trafikken, færger og tog

- Og alle planterne i området er tilpasset sådan, at de kan tåle ting som oversvømmelse med saltvand. Fordi selvom Guldborg Sund ikke er ret salt, så er der alligevel nok salt i vandet til, at de allerfleste planter ikke ville kunne leve dernede.

Netop den særlige natur gør, at Tage Jensen bliver ved med at vende tilbage til Skejten.

- Det er et rigtig smukt område, men man skal ikke træde meget ved siden af, for så mister man gummistøvlerne, fordi de sætter sig fast i det våde område, siger han. 

TV2 ØST har tidligere i år besøgt Skejten med naturvejleder Johnny Madsen. I indslaget kan du høre mere om naturområdet og se landskabsmalerier af Olaf Rude.

Nyhedsoverblik