Guldborgsund Kommune glæder sig over snehvid overraskelse

Horreby Lyng skal danne rammen om en højmose. Det kan tage flere hundrede år, men allerede nu afslører en snehvid plante, at det går den rigtige vej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mere vand og mindre skov. Sådan lyder ønsket fra Guldborgsund Kommune for området Horreby Lyng. 

Det skal gerne forvandle sig til en højmose til gavn for både dyr og planter. Projektet kan tage flere hundrede år, men allerede nu afslører naturen i området, at det går den rigtige vej. 

quote Jeg har simpelthen ikke set så meget kæruld herude, som vi har nu. Det er vi rigtig glade for

Johnny Madsen, naturvejleder i Guldborgsund Kommune

- Det er blevet mere vådt, og lige netop i år kan vi se det på planterne, siger Johnny Madsen, naturvejleder i Guldborgsund Kommune. 

En af planterne, der afslører områdets tilstand, er smalbladet kæruld. Den trives godt i våde og næringsfattige områder, som højmosen er kendt for. 

-  Jeg har simpelthen ikke set så meget kæruld herude, som vi har nu. Det er vi rigtig glade for. Det fortæller os noget om, at naturgenopretningsprojektet, hvor vi vil have vand ind i mosen, virker, siger Johnny Madsen. 

Horreby Lyng
Læs også
Grønt lys for genoprettelsen af højmosen Horreby Lyng
Horreby Lyng
Læs også
Grønt lys for genoprettelsen af højmosen Horreby Lyng

Et sjældent naturfænomen til 40 millioner kroner

Højmosen ved Horreby Lyng blev under Anden Verdenskrig brugt til tørvegravninger, der skulle sørge for brændsel. 

Tørvegravningerne har ødelagt grundlaget for, at højmosen kan trives. For at bevare og udbrede sjældne planter som spagnum mos, soldug og den snehvide kæruld, har EU tildelt Guldborgsund og Sorø Kommuner 30 millioner kroner, og staten har uddelt 10 millioner. 

Derfor er Guldborgsund Kommune forpligtet til at passe på området for eftertiden. 

- Vi har spærret alle de til- og fraløb, der har været fra mosen. På den måde har vi fået vandstanden til at stige herinde, siger Johnny Madsen fra Guldborgsund Kommune. 

Det første spadestik blev taget i 2016, og nu kan man se, at det går den rigtige vej, men om projektet fortsætter med at gå den rigtige vej, er ikke til at forudse. 

SPEJDER_KLIP.jpg
Læs også
Friluftslivet på Sjælland får et økonomisk løft
SPEJDER_KLIP.jpg
Læs også
Friluftslivet på Sjælland får et økonomisk løft

Nyhedsoverblik