Mandag morgen oplevede rektor på Nykøbing Katedralskole noget, han ikke havde regnet med.
Under et oplæg om unges alkoholvaner blev der vist film om unge, der kommer galt afsted som følge af druk.
Det fik eleverne til at reagere tydeligt.
- Tre gange brød de ud i spontane klapsalver, og det var på de tidspunkter, hvor der blev sagt, at der skal være andet end alkohol, som definerer fællesskaberne. Det var interessant, fortæller Morten Pape Nielsen, som er rektor på Katedralskolen i Nykøbing.
Deltager i filmkonkurrence
Skolens 1.g'ere er en del af den landsdækkende filmkonkurrence ’Drik mindre – oplev mere’.
35 gymnasier deltager landet over. Eleverne skal lave film om alkohol og festkultur.
Eleverne skal i små grupper skabe deres egne film. I løbet af en skoledag skal de idéudvikle, skrive manuskript, tegne storyboard, filme og redigere en kort kampagnefilm på en mobil eller iPad.
- Vi synes, det var en utrolig god ide, og jeg så det som en oplagt mulighed for at få sat fokus på unge og unges alkoholforbrug. Vi vil meget gerne have de unge til at reflektere en lille bitte smule over det, siger Morten Pape Nielsen.
Skolens vinder går videre til den landsdækkende turnering.
Hans tanker siger ham, at han godt ved, det ikke er smart, når han skal på arbejde dagen efter, men på en måde føler han sig tvunget til at drikke videre.
Tvunget til druk
Én af grupperne var i færd med at lave en film, da TV2 ØST besøgte dem.
I filmen spillede Daniel Jadesø, elev på Katedralskolen, hovedrollen.
I filmen har han en morgenvagt på sit arbejde, men aftenen forinden havde han været ude at drikke med sine venner.
- Hans tanker siger ham, at han godt ved, det ikke er smart, når han skal på arbejde dagen efter, men på en måde føler han sig tvunget til at drikke videre, fortæller Daniel Jadesø.
Selvom det er en karakter, han spiller, så ser hovedpersonen også et problem i de unges drukkultur.
- I hvert fald hos de yngre. Jeg kan huske, jeg kendte nogen, som kun var 13 eller 14 år, der allerede havde prøvet at brække sig, fordi de fik for meget alkohol, siger han og fortsætter:
- Jeg tror først, jeg selv begyndte hyggedrikke, da jeg var 16 år.
40 procent
Flere af eleverne fortæller også, at de synes, at initiativet med filmkonkurrencen, er en god ting. Også selvom, de ikke mener, de drikker for meget.
- Jeg har ikke så meget imod kulturen. Egentlig synes jeg, det er fint nok, vi hygger os - men jeg tror også, det er en god ide at fortælle os, at vi skal passe på. Det handler om en sund balance, fortæller Emil Frost Jensen, som også er elev på Katedralskolen i Nykøbing.
Ifølge rapporten 'Unges alkoholvaner 2023' har 40 procent af de 15-25 årige prøvet at have blackout.
Formålet med filmkonkurrencen som Trygfonden og Kræftens Bekæmpelse står bag er, at få de unge til at reducere deres alkoholforbrug.