Gymnasieelever nedlagde undervisningen i protest

Regeringen hævder, at flere vil kunne komme i gymnasiet med den reform, der er lagt frem. Men den plan får en kølig modtagelse fra eleverne selv.

Over hele landet har gymnasieelever i dag nedlagt skolearbejdet for at demonstrere mod regeringens varslede reform af ungdomsuddannelserne.

Regeringen vil blandt andet erstatte HF-uddannelsen med en ny, erhvervsrettet uddannelse kaldet EPX, og indføre et højere karakterkrav for elever, der vil i det almene gymnasium.

quote Her er der jo faktisk nogen, der tager stilling til det samfund, de bor i. Det, synes jeg, er rigtig fedt. Men jeg er meget uenig

Mattias Tesfaye (S), undervisningsminister

Men det er en dårlig idé, lyder det fra en stor gruppe af landets gymnasieelever, som mandag gennemførte aktioner – både lokalt på gymnasierne og ved en demonstration på Christiansborg Slotsplads.

- Vi er imod den nye uddannelsesreform, siger Birgitte Omari, der går i 3G på Nykøbing Katedralskole og derudover er regionsforperson i Danske Gymnasieelever, der er medarrangør af dagens aktioner.

- Vi er utilfredse med, at karaktergennemsnit for at komme i gymnasiet forøges, og vi er utilfredse med, at 10. klasse bliver fjernet.

Birgitte Omari går i 3G på Nykøbing Katedralskole og er regionsforperson i Danske Gymnasieelever Storstrøm.
Birgitte Omari går i 3G på Nykøbing Katedralskole og er regionsforperson i Danske Gymnasieelever Storstrøm. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Derfor havde hun sammen med gymnasiekammeraterne i dag lukket lærerne inde på lærerværelset og byttet undervisningen ud med bannere og kampråb.

- Vi vil ha' musik på A, og:

- A-fag er alles sag, lød det således over Christiansborgs Slotsplads tidligere på dagen.

- Det føles ret vildt og surrealistisk, at man er en del af det her – og man forhåbentlig kan ændre et eller andet i forhold til det her, siger Mette Jensen, der er HF-elev på Nykøbing Katedralskole og som i dag var én af mange, der var taget til København for at demonstrere.

Ros fra ministeren

Imens Mette Jensen og cirka 4.000 andre gymnasieelever fra hele landet tog turen til hovedstaden, var der andre, som blev tilbage på gymnasiet for at holde vagt ved klasseværelset i hyggeligt selskab og med brætspil.

- Det er faktisk også lærerigt, fortæller Matilde Sembach, der går i 3G.

Hun understreger, at lærerne ikke har gjort noget forkert, selvom de i dag blev lukket inde for at imødegå, at lærerne skulle gennemføre undervisning.

- Det er regeringen, Tesfaye og den nye reform, der er problemet. Lærerne ved jo godt, hvad der sker. Det er ikke fordi, lærerne synes, det er en dårlig idé, det vi gør – de virker ret stolte af deres elever.

Matilde Sembach går på STX (det almene gymnasie) på Nykøbing Katedralskole.
Matilde Sembach går på STX (det almene gymnasie) på Nykøbing Katedralskole. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Dagens aktioner er også blevet bemærket af undervisningsminister Mattias Tesfaye (S):

- Unge får kritik for kun at interessere sig for TikTok og influencers. Her er der jo faktisk nogen, der tager stilling til det samfund, de bor i. Det, synes jeg, er rigtig fedt. Men jeg er meget uenig i det, de så demonstrerer for, siger han til TV2 ØST.

Konkret vil regeringen øge karakterkravet fra 5 til 6 for elever, der vil ind på det almene gymnasium.

Undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) roser eleverne for at tage stilling til de beslutninger, politikerne vil træffe, selvom han er uenig i deres holdning.
Undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) roser eleverne for at tage stilling til de beslutninger, politikerne vil træffe, selvom han er uenig i deres holdning. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- Til gengæld vil vi oprette en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse med et adgangskrav på 2.

- Samlet set betyder det, at vi for et sted som Falster vil kunne optage tre flere gymnasieklasser i fremtiden, forklarer undervisningsministeren og tilføjer:

- Der er tusindvis af jævnaldrende i dag, som ikke har et karaktergennemsnit på 5, som er det nuværende adgangskrav. De har i dag ikke mulighed for at få udskudt deres uddannelsesvalg.

Hvis regeringens planer bliver stemt igennem, vil reformen være fuldt udrullet i 2030.


Nyhedsoverblik