Der er desværre mere i sagen end som så i denne sag.
Sådan lyder en del af en e-mail sendt fra borgmester i Guldborgsund Kommune, John Brædder (Guldborgsundlisten).
E-mailen er sendt til Palle Hansen fra beboerforeningen i Øster Kippinge på Falster i forbindelse med en sag om kondemnering, og John Brædder skriver endvidere, at han og resten af byrådet har fået mundkurv på i sagen.
Nogle gange er der nogle lukkede informationer i en sag, der gør, at vi ikke kan udtale os, ligesom når der er lukkede punkter på dagsordenen.
Den udmelding vækker undren hos Heidi Olsen, som er part i sagen. I 2017 købte hendes mand Finn Olsen det tidligere motel Volieren på Boulevarden 1 i Øster Kippinge.
Bygningen har gennem årene været både motel, asylcenter og udlejningsbolig, og den bar præg af ikke at være blevet vedligeholdt i årevis.
Finn Olsen har virksomhed overfor ejendommen, og han var så træt af at se på rod og ukrudt på grunden, at han købte stedet.
Mener motorcykelklub er årsag til interesse
Parret ryddede op udendørs og gik i gang med renoveringen indenfor, men i efteråret sidste år besigtigede kommunen bygningen og besluttede at kondemnere den. En kondemnering betyder, at det er forbudt at renovere og opholde sig i bygningen, indtil der foreligger en handleplan for renoveringen, som skal godkendes af kommunen.
Ifølge Guldborgsund Kommune skete besigtigelsen, fordi en medarbejder tilfældigt kørte forbi og ved et såkaldt vejsyn vurderede, at bygningen skulle efterses nærmere. Men den forklaring køber Heidi Olsen ikke. Hun mener, at kommunen i virkeligheden fandt stedet interessant, fordi de i sommer sidste år sagde ja til at låne lokalerne ud til motorcykelklubben Ironhead.
Artiklen fortsætter under billedet.
Hun mistænker kommunen for at tro, at klubben har rockerrelationer, selv om Finn Olsen forinden selv forhørte sig hos politiet og fik afkræftet, at det skulle være tilfældet.
- Hvis vi havde haft storblomstrede gardiner i vinduet, tror jeg ikke, at kommunen havde interesseret sig for stedet og vurderet, at det var kondemneringsværdigt, så vi mener helt klart, at det skyldes motorcykelklubben, og så er det et forkert grundlag, de er gået ind på, siger hun.
Missede beskeder i e-boks
Parret er frustreret over kommunens kondemnering, fordi de netop var i gang med at renovere og udbedre skaderne i bygningen. Besigtigelsen blev varslet 4. november sidste år, mens selve besøget foregik 19. november.
Desværre for parret tjekkede de ikke deres e-boks og missede både varslingen om besigtigelsen, beskeden om kondemneringen og dermed muligheden for at klage over den, inden det var for sent.
I kunne jo bare have tjekket jeres e-boks?
- Ja, det kunne vi, og det skal man også, men vi arbejder og har travlt og opdagede ikke beskederne, fortæller Heidi Olsen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Efterfølgende havde de flere spørgsmål til sagen og forsøgte at stille dem til den ansatte i kommunen, som deltog i besigtigelsen. Blandt andet ville de gerne vide, hvorfor der var politi med ved besigtigelsen, og hvorfor der ikke blev taget hensyn til, at renoveringen var i gang.
Et møde med den pågældende medarbejder i kommunen hjalp ikke. Det gjorde tværtimod dialogen mellem parterne ophedet, ifølge Heidi og Finn Olsen fordi de ikke kunne få svar på deres spørgsmål og følte sig trådt på af vedkommende.
Det fik dem til at skrive til Guldborgsund Kommunes byrådsmedlemmer, og også Palle Hansen, der er formand for beboerforeningen i Øster Kippinge henvendte sig til kommunen for at høre, hvad der foregik.
- Jeg kan jo ikke forstå, at bygningen bliver kondemneret. Det er jo ikke beboelse nu, så jeg tænkte, hvorfor går man ind og kondemnerer den på det tidspunkt i stedet for at have hjulpet de mennesker, der boede der dengang, det var lejet ud, og det ikke var egnet til beboelse? Det forstod jeg ikke, siger Palle Hansen.
Kommunaldirektør afviser at stå bag mundkurv
Guldborgsund Kommunes kommunaldirektør Søren Bonde siger til TV2 ØST, at besigtigelsen sker på baggrund af en medarbejders vejsyn og afviser, at det skulle have noget at gøre med motorcykelklubben.
Han fortæller, at politiet deltog ved besigtigelsen, fordi de ikke havde hørt fra ejerparret og dermed ved hjælp af en låsesmed skulle tiltvinge sig adgang til bygningen.
Derudover kalder han sagen for en helt ordinær kondemneringssag.
Artiklen fortsætter under billedet.
Men hvis den er ordinær, hvorfor får politikerne så mundkurv på?
- Jeg kan godt forstå, det virker underligt, men jeg forholder mig jo kun til det administrative, og på den administrative bane har vi kørt en fuldstændig ordinær kondemneringssag, lyder det fra Søren Bonde.
- Jeg skal ikke kunne sige, hvorfor nogle har fået mundkurv på i sagen. Det er ikke mig, der har givet nogen mundkurv på, og jeg vil da anbefale ejerne at bruge deres kræfter på at lave en handleplan, så de kan komme ud af kondemneringen i stedet for at lægge mistænkelige motiver ind bag ved, siger kommunaldirektøren.
Borgmester: - Det er en speciel sag
Borgmester John Brædder skriver i sin mail om sagen: Vi har desværre fra andetsteds fået mundkurv på i sagen, men heller ikke han vil komme nærmere ind på, hvem der har givet politikerne mundkurv på, eller hvorfor det er sket.
- Nogle gange er der nogle lukkede informationer i en sag, der gør, at vi ikke kan udtale os, ligesom når der er lukkede punkter på dagsordenen, lyder det fra John Brædder, der dog kalder sagen særlig.
- Det her er en speciel sag. Længere er den ikke, siger han uden at ville uddybe, hvad der gør sagen special.
Artiklen fortsætter under billedet.
Er det sket før, at du har fået mundkurv på i en kondemneringssag?
- Nej, det kan jeg ikke erindre.
Kan du så ikke forstå, at det virker lidt mærkeligt i en sag, som I selv kalder ordinær?
- Jo, det kunne jeg måske godt, hvis det ikke var, fordi der er en løsning på sagen, siger John Brædder og henviser til, at parret kan lave en handleplan for at få en afslutning på sagen.
- Jeg forstår jo ikke, at de ikke bare laver den handleplan, siger borgmesteren.
Handleplan er nøglen
Indtil videre har Heidi og Finn Olsen dog nægtet at lave handleplanen. På mødet med kommunen forstod de, at det var den pågældende medarbejder, der skulle stå for at godkende planen, og med den dårlige dialog in mente, tvivler de på, at han vil håndtere deres tilbagemelding professionelt.
- Han fortalte os på mødet, at det var ham, der skulle godkende planen, og at det kunne være rigtigt svært at få godkendt sådan en handlingsplan. Det kan vi jo ikke rigtigt forstå, medmindre det her har noget med motorcykelklubben at gøre, siger Heidi Olsen.
Både kommunaldirektøren og borgmesteren opfordrer dog parret til at lave planen, så de kan komme videre.
Søren Bonde understreger, at det ikke er den pågældende medarbejder, der står for godkendelsen, og borgmesteren er klar til at se på sagen, hvis der skulle opstå problemer.
- Hvis de indsender en handleplan, og den ikke bliver godkendt, så udtaler jeg mig gerne, siger John Brædder.