Et historisk skibsvrag er dukket frem af sandet på Bøtø Strand på det sydlige Falster.
Vraget blev fundet for et par uger siden efter nogle dage med hård vind, der flyttede en masse sand væk fra området.
Nu er det så blevet undersøgt af marinearkæologer, der ganske rigtigt bekræfter, at der er tale om et skibsvrag på anslået 4 til 5 meter i bredden og 14 til 20 meter i længden.
Kan nås i soppedybde
Vraget er usædvanligt, fordi det ligger intakt helt inde på kysten. Skibets stævn er således at se oppe på stranden, mens store dele af skibet ellers kan nås i soppedybde.
- Vi skal have en tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen, før vi undersøger vraget nærmere. Men vores første bud er, at der er tale om et ældre vrag, siger Andreas Kallmeyer Bloch, der er museumsinspektør ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde, der tager sig af al marinearkæologi langs de østdanske kyster.
Stranden på Falster er kendt for at have mange vrag, da flere end 400 skibe gik ned langs kysten i en enkelt storm tilbage i 1872. Arkæologerne har dog en formodning om, at der er tale om et vrag, der er ældre end det. Noget tyder nemlig på, at skibet kan være helt tilbage fra 1600-tallet.
- Vi har indtil videre kun undersøgt de øverste planker, og vi har ikke kunnet bruge årringsdatering til at fastslå skibets alder. Men den måde skibet er bygget på, tyder på, at der er tale om et gammelt vrag, siger Andreas Kallmeyer Bloch. Han oplyser, at det af samme grund endnu er for tidligt at gisne om skibstypen og skibets helt præcise dimensioner.
Skal undersøges i en fart
Det var opsynsmanden på Det Falsterske Dige, Thomas Poulsen, der fandt vraget under en rutinetur efter vraggods. Han oplyser til museet, at han tit ser rester af vrag på kysten, men at det er meget usædvanligt at finde hele vrag.
Vikingeskibsmuseet håber, at de kan få lov til at udgrave hele skibet allerede før sommerferien.
- Forholdene omkring skibet kan hurtigt forandre sig, og kan i yderste konsekvens ødelægge det. Derfor vil vi meget gerne have undersøgt skibet i en fart, siger Andreas Kallmeyer Bloch.
Herunder kan du se Vikingeskibsmuseets video om skibsvraget.