Bag de høje, tykke fængselsmure i Nørre Alslev er en håndfuld dømte kriminelle lige nu ved at uddanne sig til håndværkere.
Der er nemlig åbnet en tømreruddannelse i det højsikrede Storstrøm Fængsel.
Tanken med uddannelsen er, at de indsatte får indhold i deres hverdag og et bedre grundlag at starte et nyt liv på efter deres afsoning.
Det fortæller Søren, der er enhedschef for Beskæftigelse og Skole i Storstrøm Fængsel.
- Vi skal give de indsatte de bedste muligheder for at komme ud af fængslet. Og vi har erfaringer med, at jo mere uddannelse vi kan give en indsat, jo bedre indsatte får vi ud herfra, siger han.
Ikke for alle
Det er dog ikke alle indsatte, der er vurderet egnede til at tage uddannelsen.
Lige nu er uddannelsen kun for de indsatte, der sidder på fængslets fællesskabsafdelinger.
Det vil sige, at indsatte, der sidder på specialafdelingerne, er påvirkede eller udadreagerende ikke kan deltage.
Men for de indsatte, hvor det kan lade sig gøre, er det ifølge enhedschefen Søren en god investering for samfundet at give dem en uddannelse, mens de afsoner.
- Vi skal ikke straffe yderligere herinde. Vi skal tværtimod gøre dem til bedre borgere. Personligt ville jeg også hellere have en udlært tømrer ud som nabo, end en der har siddet for låst dør i rigtig mange år og ikke ved, hvordan man begår sig socialt eller på et arbejde. Så på den måde ser vi det som en investering, siger han.
En chance til
TV2 ØST har talt med tre af de indsatte, der er blevet optaget på den nye uddannelse. De er anonymiserede af sikkerhedshensyn, så her kalder vi dem indsat 1, 2 og 3.
De er glade for at få muligheden for at tage en uddannelse, så de kan varetage et arbejde som faglærte, når de er færdige med at afsone.
- Dengang jeg sad her sidst, der havde vi ikke de samme muligheder, som vi har i dag. Jeg kan mærke, at det går i en positiv retning nu, fordi vi kan tage en uddannelse herinde, siger indsat 1.
- Jeg tænker, det er en god mulighed for at vise, at man har lyst til at komme ud, gøre noget godt for sig selv og få styr på sit liv. Den her tømreruddannelse er en god måde at give os en ekstra chance, siger indsat 2.
- Der var ikke så meget håb for mit vedkommende, hvis jeg kom ud efter mange år efter at have siddet i min celle. Hvis jeg kan bruge tiden fornuftigt, til jeg kommer ud, så føler jeg i hvert fald, at der er bedre chancer for, at jeg ikke kommer tilbage, siger indsat 3.
Ser stort engagement
Deres underviser er Michael, der før har undervist på en erhvervsskole og nu altså underviser i ganske andre rammer.
Men jobbet som underviser i Storstrøm Fængsel tiltalte ham.
- Det er spændende. Det er en anden måde at arbejde på, siger han.
Michael ser også, at undervisningen gør meget positivt for de indsattes udvikling.
- De arbejder på opgaven fra morgen til aften. De er lige inde for at få lidt at spise, når de er sultne, og så går de straks ud og arbejder videre. Det engagement, de har her, det er helt vildt, siger han.
Flere uddannelser på vej
Det er ikke den første erhvervsuddannelse, der er rykket indenfor fængselsmurerne, og det bliver heller ikke den sidste.
I Stormstrøm Fængsel kan man også uddanne sig som EUD Gastronom. En uddannelse, man kan bruge til at få job som kok, cater eller smørrebrødsjomfru.
Her er der lige nu seks indsatte, der er ansat som kokkeelever, og som dermed kan færdiggøre hele uddannelsen, mens de afsoner.
Ifølge enhedschef Søren har uddannelsesforløbet en positiv effekt på de indsatte.
- Det giver den indsatte meget mere motivation i deres afsoning. De arbejder hårdere på at blive kriminalitetsfri, og de kan se mening med deres ophold her, siger han.
Fængslet arbejder også på at få uddannelserne EUD Bygningsmaler og EUD Smed.
Derudover kan de indsatte i Storstrøm Fængsel også tage fag på det såkaldte Forberedende Voksenundervisning, HF og gymnasiale uddannelser samt en række AMU-kurser, der blandt andet tæller truckkørekort og anlægsarbejde.
Mange barrierer
Ifølge Kriminalforsorgen er der en stor interesse for at få en uddannelse blandt de indsatte. Det bakkes op af en undersøgelse, som Tænketanken Perspektiv udkom med i 2023.
Den viser, at 82,6 procent af de indsatte i lukkede fængsler, som er udenfor uddannelse, ønsker at tage en uddannelse. Og her er der særligt en erhvervsuddannelse, de indsatte er interesserede i.
Men ifølge Tænketanken Perspektiv er det svært at imødekomme den interesse i mange fængsler.
- Der er en række barrierer for at tage en erhvervsuddannelse som afsoner – og særligt i lukket fængsel. Som det er i dag, er det tæt på umuligt at gennemføre en hel erhvervsuddannelse i de lukkede fængsler, siger Sofie Amalie Poulsen, der er projektleder i Tænketanken Perspektiv, og fortsætter:
- Det er sjældent, at der udbydes hovedforløb til erhvervsuddannelse, og i de lukkede fængsler har meget få indsatte frigang til uddannelse.
Vil have fuld uddannelse
Som det er nu, er det også kun grundforløbet af EUD Tømrer-uddannelsen, som de indsatte kan tage i Storstrøm Fængsel.
Det varer 20 uger, og herefter skal man tage et hovedforløb på tre år, som normalt kræver en læreplads.
Kriminalforsorgen arbejder nu på at få godkendt værkstederne i Storstrøm Fængsel som et gyldigt sted at tage sin praktik, så de indsatte kan tage hovedforløbet og dermed hele uddannelsen som tømrer indenfor fængslets mure.
Noget man fra Tænketanken Perspektiv bifalder.
- Det er rigtigt positivt, at der bliver arbejdet med at tilbyde fulde erhvervsuddannelser i de lukkede fængsler. Erhvervsuddannelser er den type uddannelse, som flest indsatte efterspørger, men alligevel er meget få i gang med en erhvervsuddannelse og mulighederne for det er dårlige, siger Sofie Amalie Poulsen og fortsætter:
- Samtidig er der store, flotte værksteder, industrikøkkener eller udendørsarealer i fængslerne, som anvendes til arbejde. Mange af de indsatte, vi har mødt, ærgrer sig og undrer sig over, at værkstederne ikke bliver brugt til uddannelse, siger hun.
TV2 ØST er bekendt med de ansatte i fængslets efternavne, men af sikkerhedshensyn er det kun deres fornavne, der bringes.