Iværksætter-drenge vil vise ghettoen fra sin gode side: - Det betyder noget for de lokale

Tolv drenge fra det udsatte boligområde Lindholm vil give stedet et bedre ry. De deltager i et iværksætterprojekt og starter egen mikrovirksomhed.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Vi prøver at vise en god vinkel. Det betyder meget.

Sådan siger 16-årige Evren Yilmaz, der kommer fra det udsatte boligområde Lindholm i Nykøbing Falster. For det er langt fra altid, at de positive historier om udsatte boligområder- også kaldet ghettoer - står forrest i køen.

Det vil Evren Yilmaz og 11 andre drenge fra Lindholm være med til at ændre ved at starte en mikrovirksomhed under iværksætterforløbet Mind Your Own Business. De vil lave luksusbolsjer.

quote Det med, at vi står på en ghettoliste, gør, at tingene bliver lidt dårligere

Evren Yilmaz, Nykøbing Falster

131002_Cala_GHETTO.jpg
Læs også
Lindholm tilføjet til ghettolisten: - Det er uretfærdigt
131002_Cala_GHETTO.jpg
Læs også
Lindholm tilføjet til ghettolisten: - Det er uretfærdigt

- Vi kom fra 100 idéer ned til 10 og så ned til to. Vi stod imellem tøj og luksusbolsjer, men vi blev enige om, at det skulle være bolsjer, fordi der er masser af tøj i branchen. Så vi tænkte; nu skal vi prøve noget nyt, fortæller Evren Yilmaz om idéudviklingen hos drengene fra Lindholm.

Den lille Lindholm-virksomhed består af unge drenge mellem 13 og 19 år, og de har hver især forskellige ansvarsområder. Evren Yilmaz er eksempelvis ansvarlig for salgsafdelingen.

Artiklen fortsætter under billederne.

Evren Yilmaz er ansvarlig for salg i den mikrovirksomhed, gruppen af drenge fra Lindholm har startet.
Evren Yilmaz er ansvarlig for salg i den mikrovirksomhed, gruppen af drenge fra Lindholm har startet. Foto: Line Strand - TV2 ØST - Arkivfoto
De unge drenge fra udsatte boligområder får til dagligt hjælp af en lokal mentor.
De unge drenge fra udsatte boligområder får til dagligt hjælp af en lokal mentor. Foto: Line Strand - TV2 ØST - Arkivfoto

I dag havde de taget turen til København for at få sparring i konsulenthuset Boston Consulting Group. Til dagligt har de tilknyttet en lokal mentor eller venturepilot, der hjælper dem med at starte virksomheden. For Lindholm-gruppen er der tale om André Andersen, erhvervs- og citychef i handelsstandsforeningen Vores Nykøbing.

quote Vi vil gerne være med til sammen med drengene at fortælle en anden historie

Maria Kavita Nielsen, direktør for Mind Your Own Business

Vil ændre opfattelse af områder

De unge iværksættere fra Lindholm er langt fra de eneste med ghetto-baggrund, der giver sig i kast med at starte virksomhed. Faktisk er det pointen med hele konceptet Mind Your Own Business, hvor mere end 70 drenge fra otte udsatte boligområder rundt omkring i landet deltager.

- Jeg tror, mange af drengene er præget af den negative opmærksomhed, der er omkring det boligområde, de bor i. Det vil vi gerne ændre. Vi vil gerne være med til sammen med drengene at fortælle en anden historie, fortæller Maria Kavita Nielsen, der er direktør for Mind Your Own Business.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Vi vil gerne være med til sammen med drengene at fortælle en anden historie, fortæller Maria Kavita Nielsen, der er direktør for Mind Your Own Business.
- Vi vil gerne være med til sammen med drengene at fortælle en anden historie, fortæller Maria Kavita Nielsen, der er direktør for Mind Your Own Business. Foto: Line Strand - TV2 ØST - Arkivfoto

Dén anden historie håber Evren Yilmaz også på at kunne fortælle med luksusbolsjerne, der skal laves i mange smagsvarianter og – vigtigt – uden skarpe kanter.

- Det fedeste er, at vi løfter kvarteret. Jeg tror faktisk, det betyder noget for de lokale, der bor i Lindholm, siger Evren Yilmaz.

Mere end 70 drenge fra 8 udsatte boligområder - eller ghettoer - er med i Mind Your Own Business-projektet
Mere end 70 drenge fra 8 udsatte boligområder - eller ghettoer - er med i Mind Your Own Business-projektet Foto: Line Strand - TV2 ØST - Arkivfoto

I morgen offentliggør regeringen den nyeste liste over udsatte boligområder, bedre kendt som ghetto-listen. Her håber Evren Yilmaz ikke, at Lindholm indgår.

- Det med, at vi står på en ghettoliste, gør, at tingene bliver lidt dårligere, siger han.

Ringparken
Læs også
11.000 skal forlade deres hjem som følge af ghettoplanen
Ringparken
Læs også
11.000 skal forlade deres hjem som følge af ghettoplanen

Mind Your Own Business er støttet af forskellige fonde og samarbejdspartnere, og projektet fortsætter indtil maj. Til den tid skulle drengene fra Lindholm altså gerne have bolsjer på markedet.

FAKTA: Sådan kommer boligområder på ghettolisten

Sidste år kom yderligere syv boligområder på ghettolisten, så den i alt tæller 29 udsatte områder i Danmark. Søndag bliver den seneste udgave af ghettolisten offentliggjort.

 

Aktuelt er 29 boligområder på ghettolisten, men flere kan komme til, mens andre områder kan ryge af. Blandt de meget omtalte områder er Vollsmose i Odense, Gellerupparken i Aarhus og Tingbjerg i København.

 

Boligområder kan ende på listen, hvis de har over 1000 beboere og opfylder mindst tre af følgende fem kriterier:

  • Over 40 procent af beboerne mellem 18 og 64 år har ikke tilknytning til enten arbejdsmarkedet eller en uddannelse. Det udregnes som et gennemsnit over de seneste to år.
  • Over 50 procent af beboerne er indvandrere eller efterkommere fra ikkevestlige lande.
  • Over 2,7 procent af beboerne over 18 år er dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer. Det udregnes som et gennemsnit over de seneste to år.
  • Over 50 procent af beboerne i alderen 30 til 59 år har højst en grunduddannelse. Personer med ikke oplyst uddannelsesniveau tælles med.
  • Boligområdets indkomst skal være væsentligt lavere end resten af regionens. Det måles ved at tage den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige beboere i alderen 15 til 64 år, som ikke er under uddannelse. Den skal være mindre end 55 procent af gennemsnittet for samme gruppe i regionen.

 

Hvis et boligområde optræder på ghettolisten i fem år, udpeges det som en "hård ghetto". Hvis et område bliver hård ghetto, kan boligforeningerne risikere at skulle rive op mod 60 procent af boligerne ned.

 

Kilder: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet og Ritzau.

/ritzau/


Nyhedsoverblik