Dette er Jesu Kristi blod.
Sådan lyder det søndag efter søndag i landets folkekirke, hvorefter der hældes en lille tår altervin op i bægeret hos landets kirkegængere.
Men kirkegængerne i Væggerløse Sogn på Falster kan snart se til frem til en lidt anderledes oplevelse, når de går til nadver.
En gruppe frivillige fra det lokale vinlaug har nemlig siden efteråret 2018 passet og plejet flere vinstokke i Væggerløse Præstegårdshave. Det er blevet til 19 flasker altervin, som sognepræst Anders Martin Lauritsen fra den 1. december kan skænke for kirkegængerne.
Jeg har i min tid lavet mange forskellige vine, men til dato er det her jo noget af det, jeg er mest stolt af
Fredag var gruppen af frivillige vindyrkere inviteret til kirkens svar på fredagsbar, hvor de skulle smage på den spritnye altervin – og der blev taget godt imod den nye altervin.
- Den er supergod, siger Anette Blixt-Pedersen fra Væggerløse Vinlaug.
Styrker det sociale samvær
Men hvorfor hente madeira til Væggerløse når præstens have på en god sommerdag minder om en fransk vingård.
Sidste sommer de gik frivillige fra Væggerløse Vinlaug i krig med 47 vinstokke, som den tidligere præsts mand havde plantet.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Da vi så startede, lå vinrankerne indover hinanden, så det var sådan lidt et vildnis, fortæller Kaj Helm Larsen fra Væggerløse Vinlaug.
Men det fik de hurtigt styr på og efter hårdt arbejde kunne høste 15 kilo druer. Siden har de klippet, nippet, passet og plejet vinstokkene.
- Det er rigtig hyggeligt, og det er overkommeligt arbejde. Vi har det rigtig godt socialt sammen, og så slutter vi altid af med kaffe og kage, så det har været et godt projekt, siger Oluf Hauerslev fra Væggerløse Vinlaug.
100 procent lokal vin
Druerne blev sendt over gaden til Væggerløse Håndbryg og Falster Destilleri, som stod for produktionen, så altervinen er 100 procent lokal.
- Jeg har i min tid lavet mange forskellige vine, men til dato er det her jo noget af det, jeg er mest stolt af, siger Martin Iversen fra Væggerløse Håndbryg og Falster Destilleri.
Artiklen fortsætter under billedet.
Det samme er de frivillige vinbønder.
- Den er så fyldig og god, så jeg er sikker på, at Martin får dobbelt så mange til at gå til alters, siger Anette Blixt-Pedersen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Om det ender i den rene happy hour vil vise sig den 1. december. Forventningerne er i hvert fald store.
- Jeg tror, at kirken bliver fuld, forudser en af de frivillige fra vinlauget.
Selvom de frivillige har produceret 19 fine flasker altervin, så kan de ikke udrette mirakler. Årets høst gav kun et kilo druer. Men de satser på, at det går bedre i 2020, så kirken fremover kan servere lokal altervin.