Knap 40 storke samlet på Falster: - Det er absolut en seværdighed

Omkring en håndfuld storkepar har i år resideret i Danmark for sommeren. I disse dage kan man være heldig at se en hel gruppe på transit sydover.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En gruppe på op mod 40 storke er blevet set på Falster.

- Det er absolut en seværdighed, fortæller biolog Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening.

Han fortæller, at de mange særegne fugle – som herhjemme kun findes i form af ganske få ynglende par – aflægger visit på vej fra Sverige.

quote Det er lige på trækruten. Her kan de godt vælge at turnere rundt på Sydsjælland og Falster i nogle dage

Knud Flensted, biolog, Dansk Ornitologisk Forening

- De senere år har større grupper af storke været et tilbagevendende fænomen. I slutningen af august kommer storke fra Sverige på træk sydpå, hvor de ofte passerer hen over København, Stevns og længere sydpå til Gedser og Hyllekrog.

At fuglene således er blevet set vandre rundt på en høstet kornmark nær Væggerløse er helt oplagt, fortæller biologen.

- Det er lige på trækruten. Her kan de godt vælge at turnere rundt på Sydsjælland og Falster i nogle dage, hvor man kan være heldige at se dem, forklarer Knud Flensted.

Storken flytter mod nord

Storkene bruger visittet i Danmark til at spise og har, så længe vejret er godt, ikke travlt med at komme videre, siger Knud Flensted.

- Nogle gange bliver de en uge eller to, inden de flyver videre sydpå og videre til Tyskland og Spanien, imens nogle fortsætter til Afrika.

Storkene her er spottet ved Væggerløse søndag morgen.
Storkene her er spottet ved Væggerløse søndag morgen. Foto: Kenneth Svensson

Knud Flensted forklarer, at det lunere klima, samt større muligheder for at finde føde, i de senere år har fået flere og flere storke til at overvintre i Spanien.

En stork tilbagelægger typisk omkring 300 kilometer på en dag, når fuglen er på træk.

Imens man i Sverige har valgt at genudsætte storke, efter at fuglen ligesom i Danmark har været uddød i henved hundrede år, har man i Danmark valgt en anden strategi.

- Vi vil helst have storkene kommer af sig selv, så det er vilde storke. I Tyskland og Polen klarer storken sig godt, så vi har en forhåbning om, at storken også vil vende tilbage som en fåtallig ynglefugl i Danmark, siger Knud Flensted.

Ifølge websitet storkene.dk kunne man i juni måned notere 29 ynglende storkepar med 77 unger i området omkring Hamborg, hvor storken tidligere har været stort set forsvundet.


Nyhedsoverblik