Flere syge borgere, flere ledige, stigende udgifter til det specialiserede socialområde og manglende kompensation for inflation og hjælp til ukrainske flygtninge.
I disse tider er det ikke nemt at være Guldborgsund Kommune, der er den seneste i en række kommuner, som er udfordret økonomisk.
Med de udfordrende omstændigheder vil budgettet skride drastisk, viser kommunens første budgetopfølgning for 2023.
Hvad er en budgetopfølgning?
Budgettet er grundstenen i en kommunes økonomi.
Derfor skal kommunernes økonomiudvalg løbende holde øje med budgettet og tjekke det igennem, så kommunen ikke kommer til at overskride det.
Det er her, at budgetopfølgningen kommer ind i billedet.
Det er en form for prognose, der indeholder information om kommunens økonomi. Både aktuelt og på længere sigt. Det er også i den, man kan se, om kommunen kommer til at overskride budgettet, hvis økonomien ændrer sig.
Økonomiudvalget i kommunen bliver løbende orienteret om budgetopfølgningen.
På den måde kan økonomiudvalget holde øje med budgettet og sikre sig, at de ikke overskrider det.
Kilde: Allerød Kommune, KL
Helt konkret står kommunen på nuværende tidspunkt til at bruge 90 millioner kroner mere end budgetteret ved udgangen af 2023, hvis forbruget på nuværende tidspunkt fortsætter uændret.
Besparelserne vil selvfølgelig kunne mærkes hos borgerne. Alt andet vil være mærkeligt
Det er en alvorlig situation, lyder det fra borgmester Simon Hansen (S):
- Selvom den estimerede budgetoverskridelse er mindre, end vi har set tidligere, er det stadig mange penge, og derfor er det også meget alvorligt.
Nogle borgere vil mærke, at deres service bliver forringet.
- Besparelserne vil selvfølgelig kunne mærkes hos borgerne. Alt andet vil være mærkeligt, siger han.
Socialområdet er hårdt ramt
Onsdag indkaldte Simon Hansen til et ekstraordinært møde i Økonomiudvalget på baggrund af de dystre økonomiske udsigter.
Politikerne er nødt til at finde besparelserne i fællesskab, lyder det.
På krisemødet blev det besluttet, at Socialudvalget og Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget vil blive præsenteret for en række konkrete besparelser på deres udvalgsmøder i næste uge.
Præcis hvilke konkrete besparelser der er tale om, har borgmesteren svært ved at komme ind på. Det er noget, politikerne vil drøfte henover sommeren, fortæller han.
- Vi arbejder med en række konkrete forslag, fordi socialudvalget havde en budgetoverskridelse med ind i 2023. Nu er udfordringen større, og så skal de kigge på endnu flere ting, siger Simon Hansen.
Social- og beskæftigelsesområdet er ekstra hårdt ramt, da der er flere ledige end forventet. Samtidig er der ifølge borgmesteren kommet flere syge borgere med komplekse problemstillinger, som gør dem mere behandlingskrævende. Og dyrere at behandle.
Guldborgsund er ikke den eneste kommune, der har det svært på det specialiserede socialområde, siger borgmesteren og kommer med en løftet pegefinger til de seneste års forskellige regeringer.
- Selvom der har været mange hensigtserklæringer, så nægter skiftende regeringer at kompensere kommunerne, så vi kan følge med udviklingen. Det er også en af de helt store knaster i de igangværende økonomiforhandlinger mellem regeringen og Kommunernes Landsforening.
Skal spare andre steder
De konkrete forslag til besparelser på social- og beskæftigelsesområdet er dog ikke nok.
For at få flere penge på bankbogen besluttede Økonomiudvalget, at alle andre udvalg i Guldborgsund Kommune skal finde besparelser for en procent.
Besparelser, der svarer til 26 millioner kroner.
Heller ikke her kan borgmesteren fortælle, hvilke konkrete besparelser der er tale om.
Disse kommuner skal spare
Flere kommuner har meldt ud, at de skal spare flere millioner i disse år:
Sidste år vedtog Slagelse byråd, at der skulle spares 115 millioner kroner. I 2023 er det 323 millioner kroner.
I marts meldte Holbæk Kommune ud, at høje energipriser og inflation har betydet, at de har sparet 42.8 millioner kroner i den seneste budgetaftale.
I begyndelsen af samme måned vedtog politikerne i Sorø Kommune en handlingsplan for besparelser på 33 millioner kroner.
Og i Næstved Kommune har det samlede underskud vist sig at være på 240 millioner kroner, hvorfor også de skal spare.
Økonomiudvalget besluttede også at indføre et midlertidigt anlægsstop for renoveringer og byggerier i kommunen for cirka 57 millioner kroner.
Ifølge listen ser man på mulighederne for at spare på byudviklingspuljen og et havnebad i Nykøbing Falster.
Der skal være penge nok
Guldborgsund Kommunes såkaldte bevillingsbehov ligger på 60 millioner kroner i år på grund af en række tekniske og økonomiske teknikaliteter.
Det betyder, at byrådet ikke behøver finde alle 90 millioner kroner dette år.
Byrådet prøver dog at finde så mange besparelser, at der er penge nok på kistebunden.
- Hvis vi ikke får løst alle udfordringerne for 2023 i år, flytter de med ind i 2024, og så skal vi finde endnu flere penge i 2024 end først antaget, siger Simon Hansen og tilføjer:
- Det kan ende med, at vi på forhånd skal finde 150 millioner kroner næste år, så derfor er det vigtigt, at vi finder så mange penge i år, som vi overhovedet kan. Der er behov for, at vi træder hårdt på bremsen.