Kommune stopper renovering af forfalden ejendom: - Vi føler, de straffer os

Guldborgsund Kommune har stoppet renoveringen af en forfalden bygning på Falster. Ejerparret mener, at det sker, fordi de har lånt lokaler ud til en motorcykelklub.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Heidi og Finn Olsen var godt i gang med renoveringen, da Guldborgsund Kommune sidste år kom på besigtigelse og valgte at kondemnere deres ejendom. 

Parret købte stedet, som tidligere har fungeret som blandt andet motel og asylcenter, i Øster Kippinge i 2017. Men kondemneringen betyder nu, at de ikke længere må renovere og opholde sig på stedet.

- Vi tog kontakt til kommunen for at høre, om det virkelig kunne være rigtigt. Renoveringen var jo i fuld gang, siger Heidi Olsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Heidi og Finn Olsen mener, at det er MC Ironheads banner i vinduet, der har vakt kommunens interesse for bygningen.
Heidi og Finn Olsen mener, at det er MC Ironheads banner i vinduet, der har vakt kommunens interesse for bygningen. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Bygningen har tidligere huset motel Volieren og ligger på Boulevarden 1 i Øster Kippinge. Lige overfor har Heidi Olsens mand Finn Olsen virksomhed. Parret var træt af at se på motellet, der var i forfald og omringet af ukrudt og affald.

- Flere naboer har klaget over skadedyr, og der har været en del affald på grunden, så vi var glade, da Heidi og Finn overtog stedet. Vi kunne jo se, hvad de havde gjort ved grunden overfor, siger Palle Hansen, der er beboerformand i Øster Kippinge.

Motorcykelklub fik lov at rykke ind

En kondemnering sker på baggrund af byfornyelsesloven og skal blandt andet sikre, at forfaldne og sundhedsskadelige boliger ikke bliver udlejet. Men Heidi Olsen mistænker kommunen for at have en anden grund til at interessere sig for bygningen.

quote Det lugter af, at det handler om motorcykelklubben

Heidi Olsen

Sidste sommer gav parret nemlig motorcykelklubben Ironhead lov til at bruge lokalerne som klubhus. De hængte bannere i vinduet, og få måneder efter kom kommunen på besøg.

- Hvis der havde hængt storblomstrede gardiner i vinduet, tror jeg ikke, kommunen havde interesseret sig for os og fundet os kondemneringsværdige, så vi tænker, at det næsten må være det MC banner, der hang i vinduet, der har gjort det, siger Heidi Olsen.

Sundhedsskadelig bygning

Inden MC Ironhead rykkede ind, kontaktede Finn Olsen politiet for at tjekke, om klubben var relateret til rockermiljøet. Ifølge parret var svaret nej. De kontaktede også den lokale beboerforening for at høre, om de havde noget imod, at der kom motorcykler i området. Heller ikke her var der indvendinger. 

Politiet vil ikke overfor TV2 ØST svare på, hvordan de betegner MC Ironhead, men i Guldborgsund Kommune er meldingen, at motorcykelklubben ikke er årsagen til kondemneringen.

- Om der havde stået motorcykelklub eller strikkeklub på de bannere, er lige meget. Vi kondemnerede bygningen, fordi det er sundhedsskadeligt at opholde sig i den, siger Søren Bonde, der er kommunaldirektør i Guldborgsund Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kommunaldirektør Søren Bonde opfordrer Heidi og Finn Olsen til at få lavet den handleplan, der er nøglen til at få ophævet kondemneringen.
Kommunaldirektør Søren Bonde opfordrer Heidi og Finn Olsen til at få lavet den handleplan, der er nøglen til at få ophævet kondemneringen. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Han fortæller, at kommunen fattede interesse for stedet, da en medarbejder tilfældigvis kørte forbi og bemærkede bygningens forfald. Altså et såkaldt vejsyn.

Men hvorfor kondemnere, når de er i gang med at renovere?

- Fordi der øjensynligt var aktiviteter i bygningen på daværende tidspunkt. Der var klubaktivitet, og så er vi forpligtet til at kondemnere, når vi samtidig finder blandt andet skimmelsvamp, blotlagt isolering og bærende konstruktioner, der er blevet fjernet, lyder det fra kommunaldirektøren.

Politiet blev tilkaldt

Guldborgsund Kommune varslede sit besøg i e-boks 4. november sidste år og kom på besigtigelse 19. november. Heidi og Finn Olsen opdagede hverken varslet eller den efterfølgende besked om selve kondemneringen i deres e-boks, før det var for sent at klage.

Artiklen fortsætter under billedet.

Skimmelsvamp, blotlagt isolering og bærende konstruktioner, der er brudt ned, er nogle af årsagerne til kommunens beslutning om at kondemnere bygningen.
Skimmelsvamp, blotlagt isolering og bærende konstruktioner, der er brudt ned, er nogle af årsagerne til kommunens beslutning om at kondemnere bygningen. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

De fandt bagefter ud af, at både låsesmed og politi havde været med ved besigtigelsen, og det undrer parret sig over.

- Hvis det bare er en helt almindelig kondemneringssag, så forstår vi ikke, at politiet skal med. Det lugter af, at det handler om motorcykelklubben, siger Heidi Olsen, men kommunen afviser, at det skulle være tilfældet.

- Vi har jævnligt politiet med. I den her sag sker det, fordi ejerne desværre ikke så vores henvendelse i e-boks. Det betyder, at vi medbringer en låsesmed og dermed tiltvinger os adgang til ejendommen, og i den forbindelse har vi ofte politiet med, siger Søren Bonde. 

Naboer ærgrer sig

Da Heidi og Finn Olsen overtog stedet, kørte de læssevis af affald afsted, og de nåede også at begynde på renoveringen indenfor, men den er altså sat i bero nu.

I Øster Kippinge ærgrer det beboerforeningens formand, at renoveringen er gået i stå.

- Vi frygter jo, at stedet bare kommer til at gro til igen og synes, at kommunen kunne have håndteret det bedre, siger Palle Hansen, der eksempelvis undrer sig over, at de under besigtigelsen ikke gik over vejen og fik fat på Finn Olsen, der var på arbejde i sin virksomhed.

Artiklen fortsætter under billedet.

Palle Hansen, der er formand for Øster Kippinge beboerforening, var glad, da Heidi og Finn Olsen overtog det gamle motel og begyndte at rydde op på grunden.
Palle Hansen, der er formand for Øster Kippinge beboerforening, var glad, da Heidi og Finn Olsen overtog det gamle motel og begyndte at rydde op på grunden. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Hvorfor gik I ikke over og bankede på?

- Vi har varslet et tilsyn og har en forventning om, at det har han selvfølgelig læst, siger Søren Bonde.

Nægter at lave handleplan

Nu er renoveringen af det tidligere motel så sat i bero. Kondemneringen kan kun blive ophævet, hvis Heidi og Finn Olsen laver en handleplan over, hvordan de har tænkt sig at gribe renoveringen an. 

Herefter skal både planen og renoveringen godkendes af kommunen, før kondemneringen er et overstået kapitel.

Indtil videre har parret nægtet at lave den plan. Dels fordi de havde tænkt sig at tage renoveringen i deres eget tempo alt efter, hvad de faldt over af byggematerialer. Derfor har de svært ved at skrive en detaljeret oversigt over, hvordan og hvornår de vil gøre hvad.

- Planen var hele tiden at renovere, når pengene var til det, men nu føler vi, at kommunen straffer os. Både for at være gået sent i gang med renoveringen og for at have lånt lokalerne ud til motorcykelklubben, siger Heidi Olsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der er stadig et stykke vej til, at det gamle motel er færdigrenoveret, men ejerparret forstår ikke, at kommunen valgte at kondemnere det, når nu de var i gang med at udbedre skaderne.
Der er stadig et stykke vej til, at det gamle motel er færdigrenoveret, men ejerparret forstår ikke, at kommunen valgte at kondemnere det, når nu de var i gang med at udbedre skaderne. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Derudover føler parret, at dialogen med den medarbejder i kommunen, som stod bag besigtigelsen, gennem hele forløbet har været så mangelfuld og dårlig, at de ikke stoler på, at han vil håndtere deres tilbagemelding professionelt. 

- Han har fortalt os på et møde, at det kunne være rigtigt svært at få godkendt sådan en handlingsplan, og det kan vi jo ikke rigtigt forstå, medmindre det her har noget med motorcykelklubben at gøre, siger Heidi Olsen. 

Kommunaldirektør Søren Bonde understreger, at det ikke er samme medarbejder, der skal godkende handleplanen og opfordrer parret til at få den lavet. 


Nyhedsoverblik