- Det er altid dejligt, når der ankommer kunst til museet, men det er helt særligt i dag.
Sådan lyder det fra Anna Schram Vejlby, der er direktør hos Fuglsang Kunstmuseum.
Museet på Lolland er nemlig blevet indehaver af et nyt og ganske særligt maleri, da værket Jomfru Blidelil er blevet lånt ud til museet af arvingerne.
- John Hornung var en legendarisk kunstsamler på den danske kunstscene de sidste mange årtier, og det er hans arvinger, som nu står med den her store kunstsamling. Noget beholder de, noget skal de sælge, fortæller Anna Schram Vejlby.
- Da vi så var på besøg hos dem for at se på noget helt andet, så fik vi øje på det der ene maleri, der hang og lyste oppe helt øverst på en væg, og så spurgte vi, hvad med det?
Har ikke råd
Maleriet kunne ellers have indbragt over fire millioner kroner i udlandet. Der er dog nedlagt udførelsesforbud, og derfor må kunstværket ikke forlade Danmark.
Det betyder også, at prisen på maleriet falder. Fuglsang Kunstmuseum har dog stadig ikke råd til at købe værket, og derfor er der startet en crowdfunding.
- Problemet er jo, at vi ikke lige har 2,7 millioner stående på kontoen. Vi har lidt til det, men det er slet ikke i den størrelsesorden, så derfor er vi nødt til at bede om hjælp, siger Anna Schram Vejlby.
- Jeg håber, at der er mange, der vil smide alt fra fem kroner til en plovmand.
Tobias Lautrup, der ofte besøger kunstmuseet, synes, at crowdfunding er en god idé. Han vil gerne bidrage til købet af Jomfru Blidelil, også selvom han i forvejen betaler entré.
- Det her synes jeg er noget helt andet. Det er at bidrage til, at museets i forvejen fantastiske samling vokser yderligere, og det vil jeg gerne støtte op om.
Håber på større lokalt ejerskab
Fuglsang Kunstmuseum har ind til sommer til at skaffe de 2,7 millioner kroner.
Skulle det lykkes, håber museumsdirektøren på mere end bare kroner og ører. Hun håber nemlig også på større lokalt ejerskab til museet.
- Der er langt imellem kunstmuseerne i vores område. Vi er det eneste. Derfor synes jeg, det er en rigtig fin tanke, at man også lokalt bakker op om, at vi selvfølgelig skal have det bedste her.
Værket kan ses fra i dag i museets åbningstid og ledsages af en lille tekst, der beder publikum om økonomisk hjælp til at sikre, at maleriet bliver hængende for altid.