Lars har en million juletræer i potter: - Salget stiger år efter år

Et lokalt gods udvider år efter år produktionen af juletræer i potter. Træerne i potter betyder, at de kan være pyntet meget længere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Pynt juletræet i september, og tag pynten ned igen til påske.

Det er en af de muligheder, man har, hvis man er en af dem, som køber et juletræ i potte.

- Det er et levende træ. 

- Vi har kunder, der køber allerede i september - og så kan de passe det, som man passer enhver anden potteplante. Det taber ikke nålene - men holder sig flot og friskt lige indtil jul og længere - og bagefter kan du plante det i din have, i skoven eller hvor du nu kan, siger Lars Hvidtfeldt, der sammen med sin hustru Linnéa Louise Treschow ejer Gammel Kirstineberg Gods på Falster.

Der er knap en million træer på Gammel Kirstineberg Gods.
Der er knap en million træer på Gammel Kirstineberg Gods. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST - Arkivfoto

Her er dyrkningen af juletræer i potter sat i storproduktion - og virksomheden vokser år for år.

- Lige nu, efter salget, har vi en lille million træer i potter. Her står de i tre-fem år, før de bliver solgt som dekorationsjuletræer, fortæller han.

Kun få dyrker træer i potter

At dyrke juletræer i potter er stadig meget specielt. Kun få danske producenter arbejder i den del af markedet - de fleste i Jylland.

- Folk køber vores træ som et dekorationstræ. De er jo mindre end de klassiske juletræer. De er mindre end et klassisk familiejuletræ - men der er mange, der gerne vil pynte op andre steder end i stuen lige op til jul. Det kunne være på altanen, hovedtrappen eller på børneværelset, siger han.

quote Det har været en sæson lige efter planen

Lars Hvidtfeldt, ejer, Kirstineberg Gods

- Fordelen ved at have et levende træ er, at det står pænt meget længere tid end et fældet træ, siger han. 

Den lange holdbarhed understreges af, at hovedparten af træerne fra Gammel Kirstineberg Gods er solgt før den normale juletræssæson går i gang i november.

Specialiseret i normandsgran

Planteskolen på godset har specialiseret sig i juletræer af normandsgran og har i år solgt omkring 120.000 træer til 16 lande.

- Det har været en sæson lige efter planen. Vi oplever god efterspørgsel og salget svinder ikke, selvom træerne kan genbruges. Så selvom der er en overproduktion af juletræer i Europa, så gælder det ikke for denne niche, siger han.

Han overtog med sin hustru produktionen af juletræer på godset i 2002. Siden er produktionen seksdoblet, og vokser år for år.

Læs også
Syv råd til at gøre juletraditionerne corona-sikre
Læs også
Syv råd til at gøre juletraditionerne corona-sikre

Det er generelt noget mere arbejdskrævende at dyrke juletræer i potter end at gøre det på en mark.

- Træerne starter i en lille potte. De flyttes derefter til en ti-liters potte, hvor de står mellem tre og fem år bagefter. Undervejs i processen pilles skudene, så træerne bliver tætte og pænt koniske. Det er også med til at holde væksten i ave, fortæller han.

Sælges til private

De fleste træer sælges via plantecentre og supermarkeder til private. En del kontorer, stormagasiner og hoteller køber dog også træerne, og bruger dem i deres udstilling, hvor de kan holde i lang tid.

Der er knap en million træer på Gammel Kirstineberg Gods.
Der er knap en million træer på Gammel Kirstineberg Gods. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST - Arkivfoto

For kunderne er det dog ikke kun holdbarheden men også bæredygtigheden, der tæller.

- Når man har et træ i en potte, så kan det bruges flere gange - eller kan plantes ud i haven eller i en skov. Det betyder meget for mange, fortæller han.

Bæredygtigt træ

Trenden med juletræer på potte startede i Tyskland, hvor almindelige juletræer blev taget op af jorden og solgt i potter.

Træerne levede dog ikke godt, fordi deres rodnet blev ødelagt i processen. Derfor planter man i dag træerne i potter, sådan så træets rod er samlet og ikke ødelægges.

- Når man gør det her, så kan man sige, at man låner et træ af naturen. Vi tager ikke noget fra det. Faktisk går omkring ti procent af vores træer til projekter, hvor træerne kun lejes ud. I Tyskland, hvor man er meget optaget af bæredygtighed, findes et selskab, hvor kunderne får ti euro tilbage, når de leverer træet tilbage efter jul. Så får træet lov til at stå et år mere, før det igen lejes ud, og til sidst ender det i en skov, fortæller han.

Læs også
Kan utrolige træer fra Korsør virkelig gøre en forskel for klimaet?
Læs også
Kan utrolige træer fra Korsør virkelig gøre en forskel for klimaet?

Et lignende forsøg blev forsøgt i København for nogle år siden - dog uden større succes.

Den nyeste trend, der er på vej, er økologiske juletræer i potte. De er snart klar til salg. Samtidig vil der også blive produceret rødgran til salg i potter.


Nyhedsoverblik