Maria og Kenneth frygter for fremtiden - nye vurderinger kan gøre livet på landet dyrt

Nye ejendomsvurderinger kan koste ejere af landejendomme voldsomme skattestigninger. Erhvervsorganisationer frygter, mange vil vælge livet på landet fra.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Livet på landet er for parret Maria Willumsen og Kenneth Mathisen en stor drøm, der for få år siden gik i opfyldelse.

Her overtog de en ejendom lidt uden for byen Lillebrænde på Falster, hvortil de købte jord og fik ejendommen godkendt som landbrug med plads til deres hesteopdræt.

quote Vi vil nok skulle finde på noget andet, hvis vores ejendomsskat bliver tidoblet

Maria Willumsen, ejer af landejendom, Lillebrænde

Men nu parret er blevet nervøse for fremtiden.

For i næste uge forventer Maria Willumsen og Kenneth Mathisen – ligesom tusindvis af andre ejere af mindre landejendomme – at få et brev fra Vurderingsstyrelsen. Brevet vil fortælle, om deres ejendom skal skifte status fra landbrug til ejerbolig.

Og sådan et skift vil få vidtrækkende konsekvenser. Der er nemlig stor forskel på skattereglerne for ejerboliger og landbrug.

- Der bliver talt om både en seks og en tidobling af ejendomsskatten. Det er et stort beløb, siger Maria Willumsen.

For en landejendom, hvor skatten til eksempel i dag er 10.000 kroner om året kan den ekstra skatteregning således lyde på mellem 50.000 og 90.0000 kroner om året.

- Vi vil nok skulle finde på noget andet, hvis vores ejendomsskat bliver tidoblet – det tror jeg alle vil skulle tage stilling til, siger Maria Willumsen.

Seks år gammel lov

Helt konkret beskattes ejerboliger hårdere end landejendomme, fordi den såkaldte grundskyld af produktionsjord på landbrugsejendomme beskattes lavere end ejerboliger.

- Vi har lagt ret meget arbejde i og brugt ret mange penge på at blive en landejendom, som vi bruger til vores heste. Det er jo ikke en golfbane eller en græsplæne, forklarer Maria Willumsen og tilføjer:

- Senest har vi fået en byggetilladelse til en lade, fordi det er en landbrugsejendom. Men det ved jeg da ikke, om vi skal begynde at bygge, hvis vi ikke skal have landbrug længere.

Hvor det før var ejendommens samlede areal, der blev lagt til grund for, om en ejendom var et landbrug eller ej, vil Vurderingsstyrelsen nu gå ind vurdere, om der reelt foregår landbrugsdrift af et vist omfang på ejendommen.
Hvor det før var ejendommens samlede areal, der blev lagt til grund for, om en ejendom var et landbrug eller ej, vil Vurderingsstyrelsen nu gå ind vurdere, om der reelt foregår landbrugsdrift af et vist omfang på ejendommen. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

De nye vurderinger udspringer af, at Folketinget i 2017 vedtog en ny ejendomsvurderingslov. Som følge af loven sker der nu en justering af den måde, ejendomme bliver kategoriseret på.

Ifølge Vurderingsstyrelsen sker de største ændringer på landet, hvor den nye kategorisering blandt andet skal afgøre, hvornår en ejendom er en landbrugsejendom – eller hvornår en ejendom er en ejerbolig på landet.

Frygter for små ejendomme

Før var det det ejendommens samlede areal, der blev lagt til grund for, om der er tale om et landbrug eller en ejerbolig. Fremover vil Vurderingsstyrelsen nu se på, om der reelt forgår landbrugsdrift af et vist omfang på ejendommen. Det fremgår af de kriterier, som for nyligt blev offentliggjort.

Overordnet set skal ejendomme med et areal på mellem tre og 15 hektarer undergå en konkret vurdering. Her vil der blive lagt vægt på, hvordan jorden dyrkes, og hvor mange dyr der hører til ejendommen.

Har en ejendom for eksempel færre end fem køer eller heste, vil der ifølge de nye kriterier i udgangspunktet ikke være tale om et erhvervsmæssigt landbrug. 

Ejendomme med færre end 20 køer eller heste vil blive kategoriseret som ejerbolig eller landbrug ud fra en konkret vurdering.

For at blive kategoriseret som en landbrugsejendom efter de nye regler, kræver det, at der skal foregå landbrugsdrift af et vist omfang på ejendommen, oplyser Vurderingsstyrelsen. Her er der sat en grænse på fem heste eller køer.
For at blive kategoriseret som en landbrugsejendom efter de nye regler, kræver det, at der skal foregå landbrugsdrift af et vist omfang på ejendommen, oplyser Vurderingsstyrelsen. Her er der sat en grænse på fem heste eller køer. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Vurderingsstyrelsens vurdering sker på baggrund af oplysninger hentet fra blandt andet Det Centrale Husdyrbrugsregister samt Bygnings- og Boligregistret.

Kriterierne for de nye ejendomsvurderinger vækker bekymring hos foreningen Sjællandske Familielandbrug.

- Vi er meget bekymret for, at der en masse af de helt små landejendomme, der lige pludselig bliver omklassificeret til boligejendomme, forklarer Ole Karmsteen, der er formand for foreningen.

- Så vil ejendomsskatten stige, og de (ejendommene, red.) vil formentlig få en stor værdiforringelse. Så de bliver mindre attraktive at købe. Derfor frygter vi, at de små landejendomme vil blive nedlagt i stort tal og jorden solgt fra.

Ole Karmsteen, formand for Sjællandske Familielandbrug, forudser at især de små landejendomme vil blive hårdt ramt.
Ole Karmsteen, formand for Sjællandske Familielandbrug, forudser at især de små landejendomme vil blive hårdt ramt. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Han mener ikke, det er nok hjælp, at der er lavet en overgangsordning, der giver de nuværende ejere mulighed for først at skifte status ved et salg.

- Men mange vil muligvis blive stavnsbundet, for i det øjeblik de sælger, så bortfalder ordningen – og så skal ejendommen sælges til en lavere pris.

15.000 ejendomme bliver berørt

Ifølge erhvervspolitisk chef i erhvervsorganisationen Landbrug og Fødevarer, Morten Holm Østergaard, kan de nye vurderinger få konsekvenser for livet på landet.

quote Det kan ændre sig ret meget for den enkelte. Det kan godt stige med en faktor seks eller mere – altså det bliver mere end seks gange så dyrt

Morten Holm Østergaard, erhvervspolitisk chef, Landbrug og Fødevarer

- Mange bor på landet og har jord og dyr uden at være ude i de høje grænser, som Vurderingsstyrelsen har sat. De risikerer derfor at blive om-kategoriseret fra landbrug til ejerbolig, forklarer han og peger på, at konsekvenserne kan blive vidtrækkende for den enkelte familie:

- Det kan være, de ikke kan fortsætte den tilværelse, fordi deres hus med de nye vurderinger vil falde i værdi.

- Det kan ændre sig ret meget for den enkelte. Det kan godt stige med en faktor seks eller mere – altså det bliver mere end seks gange så dyrt.

Han understreger, at erhvervsorganisationen er glad for, at der efter seks års venten nu kommer en afklaring.

- Men der er stadig noget usikkerhed om, hvem der er ude og hvem der er inde.

Læs også
400.000 boligejere risikerer ekstraregning
Læs også
400.000 boligejere risikerer ekstraregning

Vurderingsstyrelsen har ikke kunnet oplyse over for TV2 ØST, hvor mange ejendomme, der står til at skifte kategori. Men ifølge Landbrug og Fødevarer er der tale om cirka 15.000.

- Vurderingsstyrelsen oplyser, at omkring 15.000 ejendomme vil skrifte kategori, fra ejerbolig til landbrug eller fra landbrug til ejerbolig – men det er nok hovedparten, der vil gå fra landbrug til ejerbolig. Og det er ud af en samlet population på 140.000-150.000 landbrugs- og skovejendomme, siger Morten Holm Østergaard og tilføjer:

- Det lyder som ret mange.

Afviser bekymring

Den socialdemokratiske ordfører for landdistrikter og øer, Kasper Roug, er dog ikke bekymret.

- Helt generelt tror jeg ikke, det betyder det store for, om man får solgt ejendomme i landdistrikterne. Nogle steder går det godt med salget – og andre steder er det svært – men jeg tror ikke det her kommer til at have den store indflydelse.

Den socialdemokratiske ordfører for landdistrikter og øer, Kasper Roug, er ikke bekymret for, at de nye ejendomsvurderinger vil gå udover boligsalget på landet.
Den socialdemokratiske ordfører for landdistrikter og øer, Kasper Roug, er ikke bekymret for, at de nye ejendomsvurderinger vil gå udover boligsalget på landet. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Han peger på, at der flere steder er rigeligt med ejendomme at købe i landdistrikterne.

- Jeg tror ikke, det vil have den store indflydelse på salget af ejendomme på landet, siger han og tilføjer:

- Nu taler vi 15.000 ejendomme i hele Danmark, og det er ikke så meget i forhold til, at vi har to millioner ejendomme i hele Danmark.

Læs også
Store forskelle mellem land og by - Flemmings hussalg kan i bedste fald ende i et rundt nul
Læs også
Store forskelle mellem land og by - Flemmings hussalg kan i bedste fald ende i et rundt nul

Fra den 11. april begynder Vurderingsstyrelsen at sende breve ud i e-Boks til de ejere, hvis ejendom har skiftet ejendomskategori. 

Fra brevet er modtaget, har den enkelte ejer 15 dage til at klage over afgørelsen.


Nyhedsoverblik