Menighedsråd reagerer på kritik af nedrivning af præstegård

Kommunen har givet grønt lys til at rive en præstegård ned, men biskoppen og flere foreninger er imod.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det har mødt modstand, at Idestrup Menighedsråd vil rive en bevaringsværdig præstegård i Idestrup ned og i stedet bygge en ny præstebolig.

quote Vi har ikke andre muligheder end at bygge en ny hovedbygning eller sælge fra

Idestrup menighedsråd

Alt fra Museum Lolland-Falster, Slots- og Kulturstyrelsen, Guldborgsund Bevaringsfond til stiftets biskop mener, at præstegården skal bevares.

Menighedsrådet har dog fået grønt lys af provsten for Falster Provsti, Michael Fagerlund, og Guldborgsund Kommune. 

Præstegården i 1959.
Præstegården i 1959. Foto: Ariel/Dansk Luftfoto/Det Kongelige Bibliotek

Menighedsrådet har tidligere ikke ønsket at stille op til interview, men de reagerer nu i en pressemeddelelse.

- Over halvdelen af Idestrup menighedsråd er selv opvokset, døbt og konfirmeret i Idestrup, og har fuld forståelse for, at mange synes det er en smuk bygning, men det ændrer ikke på den indvendige opgave, som er så omkostningstung, at vi ikke får midlerne til det, skriver menighedsrådet.

Vil bygge med respekt for kulturmiljøet

Menighedsrådet forklarer, at de efter en miljøscreeningsrapport og gennemgang af bygningens konstruktioner måtte konstatere, at prisen på renovering af præsteboligen ville blive langt højere end estimeret.

Præstegården i Idestrup fra 1927 skal rives ned, hvis det står til menighedsrådet.
Præstegården i Idestrup fra 1927 skal rives ned, hvis det står til menighedsrådet. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST - Arkivfoto

- Så vi har ikke andre muligheder end at bygge en ny hovedbygning eller sælge fra. Vi foretrækker en ny hovedbygning/embedsbolig, skriver menighedsrådet og tilføjer: 

- Vores mål er naturligvis, at den bygges med respekt for kulturmiljøet, så den i hovedtræk ligner den nuværende præstebolig og kan være en dejlig, indbydende fremtidig embedsbolig i Idestrup for den faste sognepræst og familien.

Præstegården i 1988.
Præstegården i 1988. Foto: Ariel/Dansk Luftfoto/Det Kongelige Bibliotek

Udfaldet blev, at de ikke kunne få bevilget de penge, som en renovering vil koste, og derfor var der ifølge dem kun to muligheder: sælge præsteboligen fra eller bygge et ny hus.

Menighedsrådet gik derfor i gang med processen med at tegne en ny embedsbolig til præsten, hvor der tages højde for de nutidige krav som isolering og handicapfaciliteter.

Høringsfristen løber frem til den 18. oktober. Det er menighedsrådets beslutning, om præstegården skal rives ned.


Nyhedsoverblik