Novo hældte millioner i børnehaver til særligt projekt - sådan gik det

Naturvidenskab og filosofi har skabt mere motiverede børn i Guldborgsund Kommune. Forsøget skal nu rulles ud til flere børnehaver i kommunen

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Alle kender nok sangen om Spørge Jørgen. En lille dreng, der blev ved at spørge om dit og dat - indtil han blev sendt i seng på grund af sine mange spørgsmål.

I Guldborgsund Kommune går man helt anderledes til værks.

For her er børnenes undren og spørgsmål grundstenen i et tre-årigt projekt, som kommunen i samarbejde med Professionshøjskolen Absalon netop har afsluttet.

Million-donation til projekt

I 2020 fik Guldborgssund Kommune 2,2 millioner kroner fra Novo Nordisk til et projekt med titlen Naturlig Science i Dagtilbud.

I samarbejde med professionshøjskolen Absalon, skulle der mere fokus på at få sciencepædagogik ind i børnenes hverdag. Pædagogik, hvor de voksne ikke nøjes med at give svar på naturvidenskabelige og filosofiske spørgsmål – men finder svarene sammen med børnene.

Hvad er sciencepædagogik?

Sciencepædagogik er en tilgang til undervisning og læring, der sigter mod at styrke børnenes forståelse og interesse for naturvidenskab og teknologi.

Det handler om at gøre naturvidenskab og teknologi spændende og relevant ved at inddrage børnene aktivt i eksperimenter og undersøgelser, hvor de kan opleve, hvordan naturvidenskabelige principper og teorier virker i praksis.

Naturvidenskab motiverer børnene

Skovbørnehaven Bangsebro er en af de tre daginstitutioner i kommunen, der har været en del af projektet.

- Børnene er topmotiverede og engagerer sig. De er med helt fra planlægningen, til vi er færdige. De er med til at finde svar på de spørgsmål, der måtte være, siger afdelingsleder i børnehaven, Karina Olsen.

-  I dag arbejder vi med is og salt, som skaber så meget kulde, at man kan stå og lave soft-ice i en skål, der er sat ned i den kolde sne. Og børnene er med fra start til slutproduktet - som forhåbentligt er en lækker soft-ice, forklarer hun.

Hun mener, at projektet har været en stor succes.

- Projektet har lært os at bruge sciencepædagogik i hverdagen. I stedet for at give svar, når børnene spørger om naturen, så svarer vi: Hvad tænker du? Skal vi finde ud af det sammen? På den måde bruger vi pædagogikken til at få mere naturvidenskab ind i børnenes hverdag. Men det kan også være mere filosofiske overvejelser, som børnene skal være med til at finde svar på.

- Børnene er top-motiverede og engagerede, siger afdelingsleder i Firkløveren, skovgruppe Bangsebro i Guldborgsund Kommune, Karina Olsen
- Børnene er top-motiverede og engagerede, siger afdelingsleder i Firkløveren, skovgruppe Bangsebro i Guldborgsund Kommune, Karina Olsen Foto: TV2 ØST - Jesper Truelsen

Hun håber, at de gode erfaringer nu kommer meget mere ud. 

- I en skovbørnehave har vi jo pladsen til at gå ud i naturen - men min store forhåbning er, at man ude i de mere traditionelle daginstitutioner også tager sig tid til at forsøge at arbejde med sciencepædagogik. Mange af os har været pædagoger i mange år og er måske vant til lidt vanetænkning, så det drejer sig om at være åben for nye input og være omstillingsparate. Jeg kan klart anbefale det til alle, siger Karina Olsen.

Projekt rulles ud til flere institutioner

Faglig koordinator for daginstitutionsområdet i Guldborgsund Kommune, Bill Lehmann, er glad for forsøgets resultater.

- Tidligere var vi gode til at gå ud i naturen med børnene og finde edderkopper, blomster og så videre. Nu afprøver vi naturen sammen med børnene. Vi inddrager dem helt fra starten, hvor de også er med til at planlægge, hvad vi skal - og hvordan vi finder svar på de spørgsmål, der er.

- Nu skal projektet rulles ud til flere daginstitutioner, siger faglig koordinator for daginstitutionsområdet, Bill Lehmann.
- Nu skal projektet rulles ud til flere daginstitutioner, siger faglig koordinator for daginstitutionsområdet, Bill Lehmann. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

De gode resultater betyder, at kommunen i første omgang vil udrulle projektet til yderligere fire daginstitutioner.

- Men på sigt håber vi, at vi sammen med professionshøjskolen Absalon, kan komme ud til landets øvrige kommuner og fortælle om projektets positive konklusioner, siger Bill Lehmann.

Udover Bangsebro er daginstitutionerne Søruphus i Eskilstrup og Skovtrolden i Nykøbing Falster også med i projektet. De skal fremover være med til at udbrede metoden og erfaringerne til de øvrige daginstitutioner i kommunen, og i projektet ligger også et samarbejde med Absalon om at dele erfaringer og viden med landets øvrige kommuner.

Læs mere om projektets konklusioner her.

Så er der lækker soft-ice, som børnene selv har lavet
Så er der lækker soft-ice, som børnene selv har lavet Foto: TV ØST - Jesper Truelsen

Nyhedsoverblik