På positionen 54.47°32´N, 11.50°26 ´Ø ligger den lille by Griffenholm. Her holder Julius Abraham Griffenholm og hans assistenter til. Deres mission er at finde og indsamle viden om middelalderens fabeldyr og andre overnaturlige væsener.
Men de skal have hjælp af publikum.
- Når børnene kommer, skal de være med i legen. De får en hat på, eller en brille eller en pistol, siger Thit Petersen, museumsinspektør, Middelaldercentret.
Vi får bas nede i jorden, så den ryster
Uhyggelig hyggelig stemning
Og så er de næsten klar til at hjælpe professoren med at indsamle viden om fabeldyrene. Der mangler blot lidt stemning.
- Vi vil gerne have sådan en lidt mystisk stemning. Hvis man forestiller sig at være her i skumringen og der kommer lidt tåge rullende ind. Og så er der pludselig lyd fra et mærkeligt dyr, der kommer et sted fra. Vi vil godt skabe den uhyggelige hyggelige stemning, fortæller Thit Petersen, og fortsætter:
- Vi får vi installeret lyd. Vi får bas nede i jorden, så den ryster. Man kan forestille sig, der kommer en lindorm under jorden med griflyde og andre fabeldyrslyde. Og vi får lyssat hele området, så man kan lave nogle fantastiske aftenture herude, forklarer Thit Petersen.
Professor Griffenholm
Men hvem er ham professoren egentlig og hvorfor har han bygget den lille by Griffenholm?
- Professor Julius Abraham von Griffenholm er kryptotolog. Han er født i 1800-tallet og har studeret biologi og arkæologi. Han vil gerne finde ud af, hvad de her fabeldyr er for nogle. Hvordan formerer de sig, hvordan lever de osv? Og det er det, han gør. Derfor har han bosat sig her ved Middelaldercentret, for det vrimler med fabeldyr, forklarer Thit Petersen.
Han vil gerne finde ud af, hvad de her fabeldyr er for nogle
Griffenholm skal gøre middelalderens overtro og myter til en virkelig oplevelse for gæsterne. Derfor er hele universet bygget op med huse i træerne og alle professor Griffenholms forunderlige redskaber. Redskaber som slet ikke stammer fra middelalderen men fra 1800-tallets Viktoriatid.
- I 1800-tallet var grænserne mellem det rationelle og irrationelle endnu ikke så tydelige som i dag. Med Griffenholm kan vores gæster træde ind i en tid, hvor man gik videnskabeligt til værks – også når det gjaldt overtroen. Universet giver os mulighed for at give vores gæster en helhedsoplevelse, samtidig med at vi får formidlet middelalderen og skærpet deres kritiske sans, siger Carsten Oksen, projektleder og formidler på Griffenholm.
Animationer af Griffenholm. Artiklen fortsætter under billederne.
Escape rooms
For børnene er der ture, hvor de skal hjælpe professoren. For de lidt større er der escape rooms. Her bliver døren lukket ind til et mørkt rum, og så skal der løses et mysterium for at komme ud igen. Og her skal de små grå på arbejde for at få det løst. Noget, vi også har brug for i vores egen tidsregning.
Med Griffenholm kan vores gæster træde ind i en tid, hvor man gik videnskabeligt til værks – også når det gjaldt overtroen
- Myter og overtro er for mange noget, der hører fortiden til, men også i dag har vi jo eksempler på at grænserne mellem sandt og falsk udviskes, bl.a. i diskussionen om fake news. På Griffenholm inviterer vi de besøgende ind i et spændende univers, der lægger op til, at de hele tiden forholder sig kritisk til det, de oplever. Og netop den del af oplevelsen håber vi da også, at vores gæster vil tage med sig hjem, siger Carsten Oksen.
Griffenholm skal både fungere som almindelig museumsattraktion, som læringsmiljø for skoleklasser og som underholdning for voksne – modige voksne.
Griffenholm åbner den 1. juli.